Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2021

14η Σεπτεμβρίου : ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ - ΗΜΕΡΑ ΕΝΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΔΕΛΦΩΝ!...

 Όταν η ασέβεια για την εθνική μνήμη, ταυτίζεται με την ψηφοθηρία, την σκοπιμότητα και την ηθελημένη άγνοια.  

Δήμος Δελφών : αχαμνός, αμνήμων, συρόμενος και "χαμένος" από παντού!...

  Όπως είναι γνωστό στο πανελλήνιο και ειδικά στις δημόσιες και κρατικές υπηρεσίες της χώρας, η 14η Σεπτεμβρίου έχει ορισθεί (με ΦΕΚ) ως η ημέρα τιμής και μνήμης της Μικρασιατικής Καταστροφής.  Μάλιστα όπως έχει θεσμοθετηθεί κατά τα τελευταία έτη, η κεντρική εκδήλωση διοργανώνεται από τις Περιφερειακές Ενότητες, με ευθύνη των αντιπεριφερειαρχών, στις κατά τόπους πρωτεύουσες των Νομών ολοκλήρου της Ελλάδος.  Και για αυτό έχουν ενημερωθεί από καιρού οι πάντες : Περιφέρειες, Π.Ε., Δήμοι, Κοινότητες και Σύλλογοι. ΟΙ ΠΑΝΤΕΣ!
  Ο δικός όμως Δήμος, ο περιλάλητος και πάμπτωχος Δήμος Δελφών, αν και γνώστης του θέματος, αδιαφόρησε(;) και αντ' αυτού, προετοίμασε την εχθεσινο-σημερινή εκδήλωση στο Γαλαξείδι, προσβάλλοντας με την στάση του, εκτός από την αιμορραγούσα ακόμη ανοικτή πληγή του ελληνισμού και όλους τους κατοίκους του Δήμου, τους έλκοντες την καταγωγή τους από επιβιώσαντες πρόσφυγες Μικρασιάτες.  Και για τους μη γνωρίζοντες, υπάρχουν 3 (τρείς) προσφυγικοί συνοικισμοί στην περιοχή μας : Ένας στην Άμφισσα και δυο στην Ιτέα.  Τους οποίους βεβαίως, αγνόησε ο Δήμος Δελφών.
   Εδημιουργήθη όμως ένα δίλημμα για τον αντιπεριφερειάρχη :
-  Η προβλεπόμενη σημερινή από το τελετουργικό δοξολογία για την ημέρα, θα συνέπιπτε χρονικά με την εκδήλωση του Δήμου στο Γαλαξείδι.  Το οποίον μεταφράζεται στο ότι, η αντιπαλότητα Π.Ε. με τον Δήμο, θα ήταν εξώφθαλμη.  Και εάν επέμενε στον Δήμαρχο, ότι δεν είναι δυνατόν να "σνομπάρει" με τέτοιον τρόπο, όχι την Π.Ε. αλλά την ίδια την ιστορική πραγματικότητα και μνήμη, τότε θα έπρεπε να "βγούν" τα μαχαίρια.  
Αλλά όμως, είναι και οι δυο Σαλωνίτες...  Και ο αντιπεριφερειάρχης προτίμησε να κάνει "πίσω", οργανώνοντας μόνον την δοξολογία στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου στην Άμφισσα, για τις 13:00' το μεσημέρι. Όπως κι έγινε.

Βεβαίως, η μεσημβρινή δοξολογία, δεν είναι σύνηθες φαινόμενο.  Για αυτό και η σημερινή στην Άμφισσα, έγινε παρουσία 8 ατόμων : Αντιπεριφερειάρχης, Βουλευτής, δυο ένστολοι, ένας αμφισσιώτης αντιδήμαρχος, δυο Μικρασιάτες κι ένας επιφορτισμένος για τα διαδικαστικά υπάλληλος!... 

  Ακόμη περισσότερον άξια λύπης ήταν, η διαδικασία καταθέσεως στεφάνων, στο μνημείο των Μικρασιατών : Αντιπεριφερειάρχης, Βουλευτής, οι δυο ένστολοι, ο αντιδήμαρχος Αμφίσσης και μια Μικρασιάτισσα, να καταθέτουν μόνοι τους, εκεί όπου η μνήμη "ακούμπησε" τον πόνο της.

Για Συλλόγους, ούτε συζήτηση.  Είχαν πάει για μπάνιο...

(οι φωτογραφίες από το διαδίκτυο)




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου