ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δασικοί Χάρτες άμεση διόρθωση.
Να μην πληρώσουν οι Πολίτες
τα λάθη του Κράτους
12 Απριλίου 2021 |
Σοβαρά λάθη και αβλεψίες έχουν διαπιστωθεί μετά την ανάρτηση των δασικών χαρτών, τα οποία μπορεί να αποβούν μοιραία για χιλιάδες ιδιοκτήτες, αγρότες, κτηνοτρόφους και επενδυτές στη Φωκίδα.
Η αναμόρφωση των χαρτών βασίστηκε κυρίως σε αεροφωτογραφίες του 1945 αγνοώντας τα σύγχρονα εργαλεία του Ελληνικού Κτηματολογίου. Έτσι, στους χάρτες καταγράφεται μια εικονική πραγματικότητα και στη Φωκίδα εμφανίζεται ως δασική έκταση, μεγαλύτερο από το 65% της συνολικής έκτασής της!
Να σημειωθεί μάλιστα, ότι το 1945, η χώρα μας μόλις είχε βγει από την Γερμανική κατοχή, και πολλές εκτάσεις είχαν εγκαταλειφθεί. Το 1945 λοιπόν, δεν προσφέρεται για ασφαλή συμπεράσματα.
Δεν υπάρχει πρόβλεψη για τους δασωθέντες αγρούς, ιδίως μετά την εγκατάλειψη της υπαίθρου από τους πολίτες, αλλά και για τις χορτολιβαδικές εκτάσεις, για εκτάσεις δηλαδή που ανήκουν σε ιδιώτες και μάλιστα επί σειρά γενεών. Και οι δύο αυτές περιπτώσεις εξομοιώνονται με δημόσιες εκτάσεις και κινδυνεύουν να περάσουν στο Δημόσιο.
Οι ιδιοκτήτες καλούνται να αποδείξουν την ιδιοκτησία τους, γεγονός που αρκετές φορές είναι αδύνατο, αφού για μεγάλο ποσοστό αυτών των ακινήτων ή δεν υπάρχουν συμβόλαια ή ελάχιστοι διαθέτουν συμβόλαια με ημερομηνία προ του 1945.
Για τους οικισμούς προ του 1986, δεν έχουν ληφθεί υπόψη τα ορόσημα και δημιουργούνται στρεβλώσεις στην αποτύπωσή τους.
Τελεσίδικες πράξεις χαρακτηρισμού από τα Δασαρχεία, αλλά και πράξεις χαρακτηρισμού που δεν έχουν προλάβει να τελεσιδικήσουν, συχνά με ευθύνη του Δημοσίου, που δεν προβαίνει στις σχετικές δημοσιεύσεις όπως υποχρεούται, δεν έχουν ληφθεί υπόψη στη σύνταξη των χαρτών, παρότι είναι διοικητικές πράξεις που έχουν εκδοθεί με αυτοψία των Δασαρχείων.
Ακίνητα για τα οποία έχουν γίνει συμβολαιογραφικές πράξεις, ακίνητα που καλλιεργούνται από αγρότες ή χρησιμοποιούνται από κτηνοτρόφους, ακίνητα που αποτελούν επαγγελματική έδρα επιχειρήσεων και τόπο υλοποίησης επενδύσεων με χρηματοδότηση από τον Αναπτυξιακό Νόμο, το ΕΣΠΑ ή άλλα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, μπαίνουν σε καθεστώς ομηρίας αναμένοντας την ολοκλήρωση μιας διαδικασίας που θα διαρκέσει άγνωστο χρόνο.
Οι αναρτήσεις των Δασικών χαρτών προκαλούν έντονο προβληματισμό και ανησυχία με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ιδιοκτήτες γης, τους κτηνοτρόφους και τους αγρότες. Ειδικά για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους υπάρχει ο κίνδυνος μείωσης των εισοδημάτων τους, καθώς τα ποσά των επιδοτήσεων συνδέονται με τις εκτάσεις που δικαιούνται επιδότησης.
Οι πολίτες αναγκάζονται να υποστούν την γραφειοκρατία, έξοδα και μεγάλες καθυστερήσεις, για να καταφύγουν στις Επιτροπές και να αποδείξουν τα αυτονόητα. Και όλα αυτά σε συνθήκες πανδημίας, όπου η επικοινωνία με τις Δημόσιες Υπηρεσίες και η συγκέντρωση εγγράφων είναι ουσιαστικά αδύνατη.
Ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του Κινήματος Αλλαγής Δημήτρης Κωνσταντόπουλος κατέθεσε ερώτηση στον αρμόδιο Υπουργό, ζητώντας να ξεκαθαρίσει άμεσα την κατάσταση με νομοθετικές παρεμβάσεις, προς το σκοπό άρσης όλων των αδικιών που υφίστανται οι Πολίτες, να σταματήσει η ομηρεία και η οικονομική τους επιβάρυνση, καθώς και η γραφειοκρατική αντιμετώπιση προκειμένου να αποδείξουν τα αυτονόητα.
Τα παραπάνω και πολλά άλλα προβλήματα και εμφανή λάθη στην αναμόρφωση των δασικών χαρτών, έχουν οδηγήσει την τοπική κοινωνία της Φωκίδας σε θυμό και απόγνωση, με την προχειρότητα που αντιμετωπίζονται τόσο σοβαρά θέματα.
Νομαρχιακή Επιτροπή Φωκίδας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου