Τρίτη 20 Απριλίου 2021

"Ούτε στον Παρνασσό - ούτε πουθενά!" ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΣ (Σουβάλα) : ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ - ΨΗΦΙΣΜΑ

 


ΚΙΝΗΣΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΑΙΟΛΙΚΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ    

Κ Α Λ Ε Σ Μ Α
        Εμείς, κάτοικοι και φίλοι της Πολυδρόσου, που είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στην εγκατάσταση του αιολικού εργοστασίου, αναλάβαμε πρωτοβουλία και κάναμε την 
ΚΙΝΗΣΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ 
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΑΙΟΛΙΚΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΠΑΡΝΑΣΟΥ,
δηλώνουμε προς κάθε υπεύθυνη αρχή ότι Δεν θα ανεχθούμε την υποβάθμιση του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής της περιοχής μας, δεν θα ανεχθούμε την απαξίωση της, δεν θα ανεχθούμε την μετατροπή της γης μας σε βιομηχανική περιοχή. Θα αντιταχθούμε με κάθε νόμιμο μέσο σε αυτά τα σχέδια.
       Καλούμε  όσους και όσες είναι ενάντια στην εγκατάσταση των ανεμογεννητριών στη Μεγάλη Ράχη στη θέση Κορομηλιά να συμπορευτούν μαζί μας για να μπορέσουμε όλοι μαζί,  κάτοικοι,  Σύλλογοι και φορείς να ανατρέψουμε τα σχέδια που ετοιμάζουν για το αγαπημένο μας βουνό.
         Η επιλογή μας είναι μια. Αγώνας, συνεχείς δράσεις και ανάδειξη του ζητήματος για τη ματαίωση των σχεδίων τους. Περίτρανα, να φωνάζουμε μέχρι το τέλος "Ούτε στον Παρνασσό-ούτε πουθενά". Η υποχρέωση μας είναι να προστατεύσουμε τη γη από τους επενδυτές που γνώμονα έχουν μόνο το κέρδος.

ΚΙΝΗΣΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΑΙΟΛΙΚΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ στον ΠΑΡΝΑΣΣΟ
Τηλ. επικοινωνίας: 698 008 6576 / 6936 76 3608
                ***************************************
                                   ΨΗΦΙΣΜΑ


           Στους βόρειους πρόποδες του Παρνασσού σε υψόμετρο 370μ. βρίσκεται η Πολύδροσος ή Σουβάλα, χωριό με 1.125 κατοίκους κατά την απογραφή του 2011. Στην περιοχή ήδη από τους ομηρικούς χρόνους υπήρχε η Φωκική πόλη Λιλαία. Η πόλη συνέχισε να κατοικείται έως το Μεσαίωνα, οπότε και χτυπήθηκε από ισχυρό σεισμό. Έτσι, οι κάτοικοι μετακόμισαν ανατολικότερα. Στην Πολύδροσο ή Σουβάλα συναντά κανείς αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία, όπως τις πηγές του Βοιωτικού Κηφισού ή αλλιώς πηγές της Αγίας Ελεούσας. Εκεί βρίσκονται και τα ερείπια του βυζαντινού ναού της Παλιοπαναγιάς ή Μαυρομαντήλας που χτίστηκε τον 6ο-7ο αι. μ.Χ. Ακολουθώντας προς τα ανατολικά μία καταπράσινη περιπατητική διαδρομή μπορεί να δει κανείς την ακρόπολη και τα τείχη της αρχαίας Λιλαίας και τον βυζαντινό Πύργο των Μανταμιών. Στα όρια του οικιστικού ιστού αποκαλύφτηκε το 1928 το Ιερό της Δήμητρας του αρχαίου Ερώχου. Κατά το διάστημα 1928-1934 διενεργήθηκε συστηματική ανασκαφή από τον Χ. Καρούζο, η οποία αποκάλυψε το ιερό της θεάς Δήμητρας και της κόρης της Περσεφόνης. Η περιοχή μπορεί να τροφοδοτήσει περαιτέρω την αρχαιολογική έρευνα για πολλά χρόνια ακόμη.

          Ο Παρνασσός είναι ένας από τους πρώτους Εθνικούς Δρυμούς που ιδρύθηκαν στη χώρα. Μαζί με τον Όλυμπο είναι τα δυο γνωστότερα ελληνικά βουνά, αποτελώντας ψηφίδα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομίας. Στις κορυφές του σώθηκε ο Δευκαλίωνας με την Πύρρα από τον κατακλυσμό του Δία και γεννήθηκε ξανά το ανθρώπινο γένος, στις κορυφές του συναντήθηκαν οι δυο αετοί του Δία και έγινε ο Ομφαλός της Γης. Εδώ ο Απόλλωνας χάρισε στον Ορφέα τη χρυσή λύρα. Ο Παρνασσός και η ευρύτερη περιοχή συνδέονται επίσης άρρηκτα με τη νεοελληνική ιστορία (Επανάσταση 1821, Β’ Παγκόσμιος) και έχει χιλιοτραγουδηθεί στα δημοτικά τραγούδια.

Από την περιοχή της Πολυδρόσου διέρχεται και το Εθνικό Μονοπάτι 22, το οποίο ενώνει το χωριό με τις κορυφές του Παρνασσού και το Ζεμενό. Στη διαδρομή αυτή βλέπει κανείς όλη την ομορφιά του Παρνασσού, περνώντας μέσα από πυκνό δάσος μαύρης πεύκης και ελάτων.

         Πρόκειται λοιπόν αναμφισβήτητα για μία περιοχή με μεγάλο αρχαιολογικό, πολιτιστικό και περιβαλλοντικό πλούτο, ο οποίος θα έπρεπε να αναδειχθεί περισσότερο από το ίδιο το κράτος.

         Αντ’ αυτού, το Φεβρουάριο στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) κατατέθηκε αίτημα για τη δημιουργία αιολικού πάρκου (ανεμογεννήτριες) στην Πολύδροσο ισχύος 59,4 mw. Το αίτημα προς τη ΡΑΕ αφορά το σημείο «Μεγάλη Ράχη-Κορομηλιά», ενώ για την εξέλιξη αυτή είναι ενήμερη η δημοτική αρχή του δήμου Δελφών. Το αίτημα αυτό είναι ένα από τα περίπου δεκαπέντε που κατατέθηκαν

για έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε διάφορα σημεία της Φωκίδας μέσα στο μήνα Φεβρουάριο και ένα από τα πραγματικά εκατοντάδες που έχουν υποβληθεί προς τη ΡΑΕ για τη Στερεά Ελλάδα τον ίδιο μήνα.

        Το αιολικό εργοστάσιο που σχεδιάζεται να εγκατασταθεί στην τοποθεσία «Μεγάλη Ράχη – Κορομηλιές» της Πολύδροσου δεν αφορά όμως μόνο την Πολύδροσο, από την οποία θα απέχει λίγες εκατοντάδες μέτρα. Θα είναι ορατό σε όλη την περιοχή από την Καλοσκοπή, μέχρι και τον κάμπο της Τιθορέας, από την Αμφίκλεια, από τα χωριά Μπράλλος, Παλιοχώρι, Δρυμαία κλπ. και βεβαίως, από την Άνω Σουβάλα, η οποία από εξοχικό θέρετρο εξαιρετικής ομορφιάς, θα μετατραπεί σε μια αφιλόξενη και απαξιωμένη περιοχή. Ταυτόχρονα ο τόπος χωροθέτησης (λίγες δεκάδες μέτρα δίπλα από τη Ζώνη Προστασίας Παρνασσού), θα είναι καταστροφικός για την προστατευόμενη ορνιθοπανίδα της περιοχής.

       Όλοι εμείς, κάτοικοι και σύλλογοι τόσο της Πολυδρόσου, όσο και της γύρω περιοχής, δηλώνουμε προς κάθε υπεύθυνη αρχή ότι είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στην εγκατάσταση αιολικού εργοστασίου. Δεν θα ανεχθούμε την υποβάθμιση του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής της περιοχής μας, δεν θα ανεχθούμε την απαξίωση της, δεν θα ανεχθούμε την μετατροπή της γης μας σε βιομηχανική περιοχή.                       

Θα αντιταχθούμε με κάθε νόμιμο μέσο σε αυτά τα σχέδια.




...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου