Δευτέρα 6 Ιουλίου 2020

Ο ΔΗΜΟΣ ΔΕΛΦΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΒΙΟΑΠΟΒΛΗΤΑ - "καφέ" κάδοι απορριμάτων


 Πράσινοι, Μπλέ, Καφέ...

  "Υπακούοντας" ο Δήμος Δελφών, στις επιταγές πλέον της αντιρρυπαντικής νομοθεσίας, σύμφωνα με την οποία, θα πρέπει να γίνεται η πρώτη μορφή διαλογής βιοαποβλήτων από τις ίδιες τις πηγές παραγωγής τους (πριν από την επεξεργασία, την κομποστοποίηση ή τον ενταφιασμό τους), μας γνωρίζει με Δελτίον Τύπου την απόφασή του για την τοποθέτηση  "καφέ" κάδων για την συγκέντρωση αυτού του είδους των απορριμάτων.
Η ιδιαιτερότητα των "καφέ" κάδων είναι, ότι σε αυτούς θα συγκεντρώνονται τα πάσης φύσεως οργανικά απόβλητα, όπως περιγράφονται στον παρακάτω παρατιθέμενο πίνακα :





  
  Η εφαρμογή της χρήσεως "καφέ" κάδων εξωτερικών χώρων (έως 1.100lt), θα αρχίσει δοκιμαστικά σε 4 κοινότητες του Δήμου μας, με τοποθετήσεις κάδων σε σημεία όπου ήδη υπάρχουν μπλέ και πράσινοι και η κατανομή τους θα είναι :
Άμφισσα 13, Γαλαξείδι 8, Δελφοί 6 και Ιτέα 11 
(σ.σ. : τα οργανικά απόβλητα μόνον 2 ξενοδοχειακών μονάδων στους Δελφούς, θα "γεμίζουν" τους 6 καφέ κάδους, σε μια ημέρα...)

Ταυτόχρονα θα ξεκινήσει και ένα πρόγραμμα ενημερώσεως του προσωπικού των υγειονομικού ενδιαφέροντος επιχειρήσεων, για τον διαχωρισμό των αποβλήτων και την σωστή χρήση των κάδων, μαζί με την προμήθεια καφέ κάδων εσωτερικών χώρων (έως 50lt).
  Η ενημέρωση θα επεκταθεί προοδευτικά και στους κατοίκους, με προμήθειες επίσης μικρών κάδων για κατοικίες (έως 10lt).
Αυτή είναι μια καλή είδηση!

***********************************************

ΑΜΦΙΣΣΑ 06.07.2020
ΔΗΜΟΣ ΔΕΛΦΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ
Α.Δ.Τ.: 70/2020
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η διαχείριση των απορριμμάτων στον Δήμο Δελφών περνάει σε άλλο επίπεδο

Ο Χώρος Υγειονομικής Ταφής και το εργοστάσιο κομποστοποίησης στη θέση “Βαρτός” της Δ.Ε. Άμφισσας τίθενται πλέον σε λειτουργία προς όφελος των δημοτών μας. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά και αναπτυξιακά έργα των τελευταίων δεκαετιών για την περιοχή του Δήμου Δελφών. Η καινοτομία του έργου έγκειται τόσο στην αρχική μελετητική του φάση, καθώς ήταν από τα πρώτα έργα που δημοπρατήθηκαν με μειοδοτικό διαγωνισμό (σύστημα οριστικής μελέτης) όσο φυσικά και στη φάση του σχεδιασμού του, μιας και αποτελεί ένα από τα μοναδικά έργα στη χώρα μας που έγινε με 100% δημόσια χρηματοδότηση και αντιμετωπίζει ολοκληρωμένα τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων στην περιοχή, με το συνδυασμό της Μονάδας Κομποστοποίησης προδιαλεγμένου υλικού και του Χώρου Υγειονομικής Ταφής.

Ένας νέος κάδος έρχεται να προστεθεί στην καθημερινότητά μας για να την κάνει καλύτερη, από τη Τετάρτη 8 Ιουλίου στην Άμφισσα και τους Δελφούς και από την Πέμπτη 9 Ιουλίου στο Γαλαξίδι και την Ιτέα. Ο καφέ κάδος θα τοποθετηθεί δίπλα στον πράσινο και το μπλε, αρχικά σε κεντρικά σημεία των οικισμών της Άμφισσας, του Γαλαξιδίου, των Δελφών και της Ιτέας και στη συνέχεια στο σύνολο των οικισμών του Δήμου μας. Ειδικό συνεργείο θα επισκεφθεί κάθε επιχείρηση αρχικά και κάθε σπίτι στη συνέχεια, προμηθεύοντάς τα με ένα μικρό καφέ κάδο και ειδικές βιοδιασπώμενες σακούλες. Ξεκινάμε από τις επιχειρήσεις μαζικής εστίασης και τα πρατήρια πώλησης τροφίμων, αφενός διότι αποτελούν τα σημαντικότερα σημεία παραγωγής βιοαποβλήτων αφετέρου δε λόγω της ισχύουσας νομοθεσίας (άρθρο 84 του ν.4685/2020 – ΦΕΚ Α' 92/07-05-2020), βάσει της οποίας οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις υποχρεούνται πλέον να διασφαλίζουν τη χωριστή συλλογή των βιοαποβλήτων που προκύπτουν από τη δραστηριότητά τους, διαθέτοντας εντός της επιχείρησής τους επαρκούς χωρητικότητας περιέκτες .

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τι ρίχνουμε στον καφέ κάδο και για το λόγο αυτό οργανώσαμε εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών και κυρίως των μικρών παιδιών με ειδικές εκδηλώσεις στα σχολεία. Όλοι οι πολίτες θα ενημερωθούν μέσω ειδικών ενημερωτικών φυλλαδίων που θα τους διανεμηθούν.

Παράλληλα ενισχύουμε το σύστημα της ανακύκλωσης. Αντικαθιστούμε τους φθαρμένους μπλε κάδους και στοχεύουμε στην αύξηση της αποδοτικότητας του Προγράμματος.

Είναι πολλά τα οφέλη από την ολοκληρωμένη λειτουργία του Συστήματος:
  • Μειώνουμε τον όγκο των αστικών αποβλήτων
  • Δημιουργούμε νέες θέσεις εργασίας
  • Αναπτύσσουμε περιβαλλοντική συνείδηση
  • Εξοικονομούμε πρώτες ύλες και ενέργεια
  • Συμβάλουμε στην τουριστική εικόνα του δήμου μας
  • Κληροδοτούμε ένα καλύτερο μέλλον στα παιδιά μας
Φυσικά τίποτα από όλα αυτά δεν θα είχε πραγματοποιηθεί εάν εσείς, οι κάτοικοι του Δήμου Δελφών δεν είχατε σταθεί αρωγοί στις προθέσεις της Αυτοδιοίκησης. Η βούληση, η ευαισθητοποίηση και κυρίως η ενεργή συμμετοχή σας στην προσπάθεια για μια καλύτερη Ποιότητα Ζωής, αποτελούν τα βασικά συστατικά της επιτυχίας.

Προχωράμε χτίζοντας το όραμα με έργα, σταθείτε δίπλα μας για να Πετύχουμε!
Από το Γραφείο Δημάρχου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου