Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2017

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ-ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΠΙΚΟΥΡΟ στην ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σε μία ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα, το Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2017, πραγματοποιήθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία η Ημερίδα για τον Επίκουρο και την Φιλοσοφία του, στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης. Ήταν μία πολιτιστική παρέμβαση στην ζωή της πόλης μας και ταυτόχρονα μία γιορτή για τα δέκα χρόνια ύπαρξης του Κήπου Θεσσαλονίκης. Η εκδήλωση που ξεκίνησε στις 5 το απόγευμα κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού που παρέμεινε μέχρι αργά το βράδυ και συμμετείχε στην ελεύθερη συζήτηση που ακολούθησε.
Συνδιοργανωτές της εκδήλωσης οι «Φίλοι Επικούρειας Φιλοσοφίας Κήπος Θεσσαλονίκης» και ο Σύλλογος Αποφοίτων ΑΠΘ, με παρουσιαστή και συντονιστή τον δημοσιογράφο Παντελή Σαββίδη.
Στην αρχή της Ημερίδας ακούστηκαν χαιρετισμοί από τους Κήπους Αθηνών (Τάκης Παναγιωτόπουλος), Χαλκίδας και Τρικάλων με γραπτά μηνύματα και του νεοσύστατου της Ημαθίας από την Έλλη Πένσα.
Στην συνέχεια ο Τάσος Καραπαναγιωτίδης αναφέρθηκε σε ίχνη επικούρειας παρουσίας στην Θεσσαλονίκη και ανέδειξε τις πρωτοπορίες της πόλης.

Στο πρώτο μέρος η δικηγόρος Μαρτέλα Σινάνη μίλησε για την ζωή του Επίκουρου και ακολούθησε ο Συμβολαιογράφος Γιώργος Καπλάνης ο οποίος αναφέρθηκε στην εφαρμογή του επικούρειου Κανόνα στην καθημερινότητά μας. Ο Χρήστος Γιαπιτζάκης (επίκουρος καθηγητής Γενετικής του Πανεπιστημίου Αθηνών) έδωσε την επιστημονική διάσταση της επικούρειας φιλοσοφίας, ενώ ο συγγραφέας και εκδότης Γιάννης Αβραμίδης μίλησε για τον θάνατο κατά τον Φιλόδημο κλείνοντας το πρώτο μέρος της Ημερίδας.
Το δεύτερο μέρος άρχισε με μία μουσική παρέμβαση από τα βιολιά των Αχιλλέα Καπλανίδη και Νίκου Τσακαλίδη. Η αστρονόμος Δρ. Φιόρη Αναστασία Μεταλληνού μίλησε για την επιρροή της σύγχρονης αστρονομίας από τον Επίκουρο. Ο Ψυχίατρος Παναγιώτης Γεωργάκας αναφέρθηκε στην εφαρμογή των αρχών του Επίκουρου στο σημερινό κοινωνικό γίγνεσθαι, ενώ ο Καρδιολόγος Δημήτρης Άλτας μίλησε για τις Επικούρειες επιδράσεις στον Διαφωτισμό. Ακολούθησε συζήτηση με το πολυπληθές κοινό.
Κατά τη διάρκεια των ομιλιών η ηθοποιός Δήμητρα Παπαδημητρίου διάβαζε αποσπάσματα από Επικούρειους συγγραφείς ενώ ο ζωγράφος Χρήστος Αλαβέρας σκιτσάριζε τους ομιλητές σε μεγάλα πόστερς και τα οποία αποκόμισαν φεύγοντας.
Η επιτυχία της ημερίδας δικαιώνει τους διοργανωτές που υπόσχονται να την καταστήσουν θεσμό για την πόλη.
Εκ μέρους του Κήπου Αθηνών ευχαριστούμε με τη σειρά μας τους φίλους του Κήπου Θεσσαλονίκης για την επιτυχημένη Ημερίδα και την φιλοξενίας τους.
Η επικούρεια φιλοσοφία στην πράξη!

για τον Κήπο Αθηνών

Τάκης Παναγιωτόπουλος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου