Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2016

''ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΟΛΑ'' (πολιτικά-παραπολιτικά) ΓΙΑ ΤΗΝ (κακή) ΤΥΧΗ ΤΟΥ ΕΛΑΙΩΝΑ ΑΜΦΙΣΣΗΣ (άρθρο)


Ελαιώνας, ο μεγάλος χαμένος
Του Νίκου Δρόλαπα
Κάθε χρόνο στην επέτειο του καψίματος του Ελαιώνα, στις 5 Αυγούστου 2013, φωνάζουμε με όλη τη δύναμη της ψυχής μας σε ώτα μη ακουόντων αιρετών και μη, γι΄ αυτή τη μεγάλη καταστροφή. Κι αυτοί αρκούνται σε ημερίδες, οι οποίες, διαδέχονται η μία την άλλη χωρίς αποτέλεσμα, αφού γίνονται μόνο για το «θεαθήναι».
Η καρδιά του ελαιώνα και του Δελφικού Τοπίου που κάηκε παραμένει ένα χωράφι γεμάτο αγριοβρώμη και γαϊδουράγκαθα, με πολλά από τα καμένα ελαιόδενδρα να θυμίζουν την αδιαφορία των διοικούντων.
Πόσες ημερίδες έχουν γίνει τη τελευταία δεκαετία για χρονίζοντα θέματα της περιοχής, για το Κάστρο, για τη Χάρμαινα, για τη τουριστική προβολή, για τα Ανθίβολα και τις τοιχογραφίες του Παπαλουκά στη Μητρόπολη της Άμφισσας, ακόμη και για τον Ελαιώνα.
Αποτελεί κοινή συνείδηση για όλους τους πολίτες ότι οι ημερίδες και τα συνέδρια δεν έχουν σε τίποτα ωφελήσει το τόπο μας γιατί μοναδικό στόχο έχουν τη πολιτική εκμετάλλευση με τη δημιουργία απατηλών εντυπώσεων ότι τάχα κάτι κινείται, ενώ δεν κινείται τίποτα.
Ειδικά για τον Ελαιώνα, οι ημερίδες αυτές περιβάλλονται με μία ένοχη πολιτική συμπεριφορά. Σκόπιμα δεν γίνεται καμία αναφορά στη τεράστια ζημιά που προκλήθηκε από τη πυρκαγιά, πώς προκλήθηκε, γιατί επεκτάθηκε σε τόσο μεγάλη έκταση. Αδιαφορία και για την άμεση αποζημίωση των πυρόπληκτων, αδιαφορία και για την αποκατάσταση του Ελαιώνα. Και όλοι σχεδόν οι συμμετέχοντες ακολουθούν την ίδια συνταγή. Κανείς δεν αναζήτησε τις αιτίες και τους υπαίτιους αυτής της χωρίς προηγούμενο καταστροφής. Είναι προφανές ότι αποσκοπούν στη συγκάλυψη των πραγματικών γεγονότων και των ευθυνών αυτών που έκαψαν τον Ελαιώνα με την αδιαφορία, τις παραλείψεις τους και την ανοργανωσιά τους. Κανένας δεν εξέφρασε το αυτονόητο, που είναι και η γενική απαίτηση των ελαιοκτηματιών και ολόκληρης της τοπικής κοινωνίας για αποκατάσταση του φυτικού κεφαλαίου και την επαναφορά του τοπίου στη προηγούμενη μορφή του.
Ο Δήμαρχος Δελφών σιωπά στα δύσκολα. Περί άλλων τυρβάζει.
Επιζητεί να εμφανίζεται στις ημερίδες που διοργανώνουν μόνον οι συμπλέοντες με αυτόν για να επιδείξει κάποια δραστηριότητα, σε σχέση με το αναπλήρωτο χάος στο οποίο έχει περιέλθει ο Δήμος.
Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Άμφισσας, το οποίο δεν ασχολήθηκε ποτέ με τη περιβαλλοντική καταστροφή του Ελαιώνα, πραγματοποίησε ημερίδα ( 29-01- 2014 ) με θέμα : « Ο ελαιώνας της Άμφισσας στο χώρο και το χρόνο, ολιστική διαχείριση….. », δηλαδή, άλλα λόγια… με εισηγητή και τον νυν Δήμαρχο, πλαισιωμένο με την ευγενική παρουσία σύσσωμου του ΚΑΠΗ Άμφισσας για τη κοπή της πίττας.
Πρόσφατα (21-06- 2016) , στα πλαίσια μίας ακόμη προγραμματικής σύμβασης, από τις πολλές που έχει συνυπογράψει με διάφορους φορείς ο κ. Δήμαρχος, πραγματοποιήθηκε ημερίδα με εκπροσώπους του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (Γ.Π.Α.) με θέμα : « Για τον στρατηγικό σχεδιασμό του Ελαιώνα Άμφισσας » . Οι εργασίες αυτής της σύμβασης ξεκίνησαν τον Ιούλιο του 2015 και έληγαν τον Νοέμβριο του 2015. Παρά τις τρείς παρατάσεις που έχουν δοθεί, μέχρι σήμερα δεν έχει προχωρήσει τίποτα.
Κατά την έναρξη της ημερίδας αυτής, ο επικεφαλής της ομάδας του Γ.Π.Α. αφού είπε το γνωστό στερεότυπο : « ήρθαμε να σας ακούσουμε », ζήτησε από τους παρευρισκόμενους να διατυπώσουν τις απόψεις τους σχετικά με τα θέματα του Ελαιώνα. Γενικώς και αορίστως. Όπως ήταν ευνόητο, με παρέμβασή μας ζητήσαμε να εξειδικεύσουν τα προς συζήτηση θέματα αφού ο Ελαιώνας συνδέεται με πλέγμα επί μέρους ζητημάτων, με πρωταρχικό, την αποκατάσταση του φυτικού κεφαλαίου που κάηκε με τη πυρκαγιά, τη πυροπροστασία του Ελαιώνα, την επιβάρυνση του περιβάλλοντος από τα πάσης προέλευσης απόβλητα, κ.ά.
Και ενώ ο διευθύνων τη συζήτηση Καθηγητής θεώρησε ότι η αποκατάσταση του Ελαιώνα αποτελεί ζήτημα πρωταρχικής σημασίας, εκείνη ακριβώς τη στιγμή, παρενέβη και τον διέκοψε ο κ. Δήμαρχος Δελφών ώστε να μη συζητηθεί το υψηλής προτεραιότητας για τον Ελαιώνα ζήτημα, αλλά να προχωρήσουν στα επόμενα θέματα…..
Δηλαδή, να μείνει στη τύχη του ο Ελαιώνας, η Ιστορία και ο Πολιτισμός που περικλείει, που ταυτόχρονα αποτελεί και τη σημαντικότερη πηγή εισοδήματος για τη περιοχή μας. Να παραμείνει το Μνημείο αυτό της φύσης στη κατάσταση που το έφεραν και να μην βοηθηθούν οι εγκαταλειμμένοι αγρότες μας να επανασυστήσουν τα κτήματά τους. Ανεξήγητη η στάση αυτή του Δημάρχου. Αν κάποιος δεν τον ήξερε, δεν θα πίστευε ότι ο συγκεκριμένος κύριος είναι ο Δήμαρχος Δελφών.
Ακόμη μία ημερίδα για τον Ελαιώνα ( 17-01-2016 ) πραγματοποίησε ο Σύλλογος των απανταχού Αμφισσέων και ο Πρόεδρός του κ. Κώστας Καραδήμας. Χαιρετισμό απηύθυνε και ο κ. Δήμαρχος. Όμως, κατά μία περίεργη σύμπτωση και οι συμμετέχοντες στο πάνελ αυτό ποτέ δεν πήραν θέση για τον καμένο Ελαιώνα και την ανάγκη αποκατάστασής του. Βέβαια, ο διοργανωτής κ. Καραδήμας, δεν σιώπησε μόνο ως πρόσωπο και Πρόεδρος του Συλλόγου, σιώπησε και η εφημερίδα του Συλλόγου ΄΄ τα Σάλωνα΄΄ που ο ίδιος διευθύνει, η οποία, επί των ημερών του, έχει μετατραπεί ανεπίτρεπτα σε λιβανιστήρι του Δημάρχου και των…πρώην. Με τα κείμενα όμως τα οποία δημοσιεύει, τα περισσότερα των οποίων αποστέλλονται έτοιμα από την Άμφισσα, δίδεται προς τους απανταχού συμπατριώτες μας η εντύπωση, ότι εδώ στη γενέτειρά μας όλα πάνε καλά. Κι όταν έρχονται στα πάτρια εδάφη, διαπιστώνουν τα εντελώς αντίθετα.
Σαν να μην έφθαναν όμως όσα έχουν συμβεί μετά τη πυρκαγιά του Ελαιώνα, ήρθε και ένα δημοσίευμα που προσομοιάζει με κοινή ανακοίνωση δύο κυριών της παρελθούσης πολιτικής νοοτροπίας, της κ. Μανδρέκα και της κ. Γαζή, για να πληροφορήσει κάθε ενδιαφερόμενο, με ιδιαίτερη προτίμηση στους αδαείς, αλλά και τους ΄΄ κακοήθεις΄΄, που λένε χωρίς φόβο και πάθος την αλήθεια, ότι επί τέλους και κατόπιν ενεργειών τους εγκρίθηκαν οι αποζημιώσεις των πληγέντων από τη πυρκαγιά του Ελαιώνα μετά από τρία χρόνια !
Η κ. Μανδρέκα μάλιστα δήλωσε ότι : « Η απόφαση της Κομισιόν, απάντηση στους επικριτές μου ». Και ότι, « αισθάνεται δικαιωμένη από την έγκριση των αποζημιώσεων για τις πυρόπληκτες εκτάσεις του Ελαιώνα, αφού αποτελεί αποστομωτική απάντηση σε όσους είχαν βιαστεί να πουν ότι δεν είχε κάνει τις απαραίτητες ενέργειες και αν υπήρχε φιλότιμο, αυτοί οι συγκεκριμένοι κύριοι που δεν τόλμησαν ούτε να υπογράψουν την ανακοίνωση του Συλλόγου των πυρόπληκτων, προεκλογικά, θα έπρεπε να ζητήσουν συγγνώμη ».
Μένουμε έκπληκτοι από την ανακοίνωση αυτή της πρώην Βουλευτού.
Για ποιο πράγμα αισθάνεται δικαιωμένη ; Επειδή οι αποζημιώσεις εγκρίθηκαν μετά από τρία χρόνια ; ή, επειδή ελάχιστοι θα είναι αυτοί που θα πάρουν τη σχετική αποζημίωση με τον τιθέμενο όρο του Κανονισμού Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων, ότι δικαιούνται αποζημίωση αυτοί των οποίων ο αριθμός των ελαιόδεντρων που κάηκαν ανέρχεται σε ποσοστό μεγαλύτερο του 30% του συνολικού αριθμού ελαιοδέντρων που έχουν στη κατοχή τους και τα έχουν δηλώσει στον ΟΣΔΕ. Πόσοι όμως από τους πληγέντες θα έχουν αυτές τις προϋποθέσεις ;
Η κ.Μανδρέκα θα έπρεπε να αισθάνεται δικαιωμένη, αν κατόπιν ενεργειών της, οι αποζημιώσεις, τις οποίες ακόμη δεν έχουν πάρει οι δικαιούχοι, είχαν εγκριθεί άμεσα. Τότε που οι αγρότες τις είχαν περισσότερο ανάγκη, όπως έγινε με τις πυρκαγιές σε άλλες περιοχές, στα μαστιχοχώρια της Χίου κλπ.
Έχουμε όμως στη διάθεσή μας μία απάντηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε Έλληνα Ευρωβουλευτή, η οποία αναφερόμενη στη πυρκαγιά στο Παγκοσμίου φήμης Δελφικό Τοπίο, υπογραμμίζει ότι, οι αιτήσεις για οικονομική ενίσχυση από το Ταμείο Αλληλεγγύης πρέπει να υποβάλλονται εντός 10 εβδομάδων από την ημερομηνία της πρώτης ζημίας γιατί η Επιτροπή δεν μπορεί να ενεργοποιήσει το Ταμείο από μόνη της και ότι η Ελλάδα δύναται να χορηγήσει κρατική ενίσχυση μέχρι το 100% των ζημιών.
Φοβούμεθα, ότι η απάντηση αυτή καταδεικνύει ότι δεν υποβλήθηκε αίτημα για την αποζημίωση των πληγέντων ελαιοπαραγωγών.
Αν όμως η κ. Μανδρέκα, δικαιώνεται από τη Κομισιόν γιατί έχει κάνει τις δέουσες ενέργειες για τις αποζημιώσεις των αγροτών μας προς το Ταμείο Αλληλεγγύης, ας παρουσιάσει τα σχετικά στοιχεία, τι υπέβαλε, πού και πότε τα υπέβαλε, συνοδευόμενα με τις σχετικές απαντήσεις.
Όσο δε αφορά στην προεκλογική ανακοίνωση του Συλλόγου του Παραδοσιακού Ελαιώνα, στην οποία κατ΄ επανάληψη έχει αναφερθεί η πρώην Βουλευτής δεν είναι ανώνυμη.
Όλοι οι πληγέντες και οι κάτοικοι της περιοχής γνωρίζουν αυτούς που έζησαν τις ίδιες αγωνίες, που έτρεξαν ασταμάτητα για τους ελαιοκτηματίες μας και μάλιστα χωρίς κανένα προσωπικό όφελος. Τους επέλεξαν οι αγρότες για να δώσουν όλοι μαζί τον αγώνα για άμεσες αποζημιώσεις, για την αποκατάσταση του Ελαιώνα, για τη προστασία του, για την υποστήριξη των αδυνάτων ελαιοκτηματιών μας που πάντα έμεναν απ΄έξω από επιδοτήσεις και επιχορηγήσεις γιατί πάντα τις νέμονταν οι επιτήδειοι και τα κυκλώματα. Δεν παραβλέψαμε ποτέ, ότι πολλοί δυσαρεστήθηκαν όταν σχεδιάζαμε να τοπογραφήσουμε τα καμένα για να υπάρξει δικαιοσύνη προς όλους και να μην αδικηθούν όσοι δεν ήσαν ΄΄ημέτεροι΄΄ ή διαπλεκόμενοι.
Πραγματοποιήσαμε πλήθος συγκεντρώσεων στο Σερνικάκι και την Άμφισσα και όλοι ήξεραν ποιοι έτρεχαν για όλους, γιατί οι τότε αιρετοί και όσοι από αυτούς διατήρησαν τις καρέκλες τους μετά τις εκλογές είχαν σιωπήσει, είχαν εγκαταλείψει τους αγρότες μας και τον Ελαιώνα στη τύχη τους και φανερά ή κρυφά υπονόμευαν τις προσπάθειες που κατέβαλε ο Σύλλογος των Ελαιοκτηματιών.
Βρίσκαμε τις πόρτες των Υπουργείων και των Κρατικών Οργανισμών κλειστές, γιατί φοβήθηκαν μήπως επιτύχουμε αυτά που οι ίδιοι είχαν αρνηθεί για το τόπο. Έφτασαν στο σημείο να ιδρύσουν και άλλο σύλλογο από προθύμους και συνεργάτες του τοπικού κατεστημένου για να μπερδέψουν τα πράγματα, με κύριο και αποκλειστικό σκοπό τη συγκάλυψη των ευθυνών.
Από μηνύσεις ελαιοκτηματιών, καταθέσεις μαρτύρων και πληθώρα δημοσιευμάτων, αν δεν κατονομάζονται, έμμεσα υποδεικνύονται οι υπεύθυνοι, αιρετοί και υπηρεσιακοί παράγοντες και φυσικά η ανάδοχος εργοληπτική εταιρεία για να κριθούν από το Δικαστήριο. Με τα μέχρι τούδε δεδομένα οδηγείται στο ακροατήριο για πολλοστή φορά ως κατηγορούμενος μόνο ο εργάτης της εταιρείας Αλβανός υπήκοος.
Ήταν όμως περίεργη η κίνηση του Δικηγόρου του εργάτη και πιθανόν και νομικού συμβούλου της εταιρείας, να ζητήσειν κατά τη τελευταία Δικάσιμο την ενοποίηση όλων των υποθέσεων του καμένου Ελαιώνα για να συνεκδικασθούν. Έχει στο χέρι και ποιους ο εργολάβος ζητώντας ευθέως να ανοίξει το κατηγορητήριο, υιοθετώντας ξαφνικά και την απαίτηση αυτή της τοπικής κοινωνίας.


Μέχρι σήμερα, και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελος Αποστόλου, έχει ξεχάσει τον Ελαιώνα και τις υποσχέσεις του, από τότε που ήταν στην αντιπολίτευση, αν και ήταν ο πρώτος ο οποίος κατέφθασε στον καμένο Ελαιώνα. Αλλά και ο Βουλευτής Φωκίδας, ο κ. Ηλίας Κωστοπαναγιώτου, δεν έχει ανακοινώσει μέχρι σήμερα, αν έχει κάνει και ποιες ενέργειες σχετικά με τα προβλήματα του Ελαιώνα και των ελαιοκτηματιών.
Για να είμαστε όμως όσο γίνεται πιο αντικειμενικοί οφείλουμε να δεχθούμε ότι η μόνη πραγματική και ουσιαστική βοήθεια προς τους ελαιοκτηματίες, αν και είχε ορίζοντα επταετίας, ήταν οι επιδοτήσεις από το πρόγραμμα « Προστασία Παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας » τις οποίες πέτυχε ο πρώην Βουλευτής κ. Γιάννης Μπούγας, όταν ήταν Υπουργός. Χίλιοι εξακόσιοι περίπου ελαιοκαλλιεργητές έλαβαν περισσότερα από 12.000.000 ευρώ αυτά τα χρόνια. Έκτοτε, δεν έγινε καμία ενέργεια για να συνεχισθεί το εν λόγω Πρόγραμμα και κατά τη νέα Προγραμματική περίοδο 2014 – 2020.
Όσο δε αφορά το έργο άρδευσης του Ελαιώνα, κατασκευάζεται ένα αρδευτικό έργο πολλών εκατομμυρίων ευρώ χωρίς να έχουν εξασφαλισθεί από πριν οι απαιτούμενες ποσότητες νερού για πότισμα του Ελαιώνα και φυσικά η τιμή του.
Η κατασκευάστρια εταιρεία, έχοντας την εύνοια των προηγούμενων διοικούντων κατάφερε να εκτελέσει τα ευκολότερα τμήματα του έργου, αφήνοντας για τον επόμενο εργολάβο τα δύσκολα, αν γίνει νέα εργολαβία, οπότε θα αυξηθεί το κόστος του υπολειπόμενου έργου. Αν δε κρίνουμε από διάφορες φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν παλαιότερα, η ποιότητα των εργασιών δεν κρίνεται και τόσο ικανοποιητική. Οι εργασίες έχουν διακοπεί εδώ και ένα χρόνο και η συνέχισή του θα κριθεί από την απόφαση των αρμόδιων Δικαστηρίων. Το μοναδικό ευτύχημα είναι ότι ενώ έληξε το πρόγραμμα χρηματοδότησης του έργου Αλέξανδρος Μπαλταντζής, εξασφαλίστηκε η συνέχιση της χρηματοδότησης από το νέο ΕΣΠΑ.
Στις 4 Οκτωβρίου, κατά πάσα πιθανότητα, θα πέσει η αυλαία της μαγαλύτερης Πολιτισμικής, Περιβαλλοντικής και Οικονομικής καταστροφής που γνώρισε ο τόπος, με την εκδίκαση της υπόθεσης.
Το πλέον περίεργο, είναι το γεγονός, ότι το ενιαίο τοπικό σύστημα εξουσίας, δεν εγγίζει μέχρι συγκάλυψης, όχι μόνο ότι αφορά τον καμένο Ελαιώνα, αλλά και όλα τα υπόλοιπα ζητήματα στα οποία απέτυχαν παταγωδώς οι απελθόντες δύο επικεφαλής αιρετοί της προηγούμενης περιόδου.
Μήπως λειτουργούν συγκοινωνούντα δοχεία ; ;




2 σχόλια:

  1. 'Aμερικανοι δωστε μας περ'σσοτερα λεφτα'...γεμισε ο τοπος διακονιαρεους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Από τη μία οι κυβερνόντες από την άλλη οι φωστήρες οι δικοί μας εκεί θα μας φθάσουνε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή