Πέμπτη, 14 Μαΐου 2015

''ΤΟΥΜΠΑΝΑΡΙΑ'' : ΚΑΤΕΛΟΓΙΣΘΗΣΑΝ (επιτέλους!...) ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ (22,3 εκ.ευρώ!...)


Και τώρα, τι κάνουμε
κύριε Δήμαρχε;...

   Μετά από πολλές αναβολές και αλλαγές στην σύνθεσή του, συνήλθε τελικά στις 27-2-2015 το ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α. (Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων) και εσυζήτησε τις  ενστάσεις της εταιρείας ''Δάβαρης-Αράχωβα ΕΠΕ'', τις σχετικές με τα αναμενόμενα και υποχρεωτικώς επιβαλλόμενα σε αυτές τις περιπτώσεις, πρόστιμα.
  Η υπόθεση αφορούσε τις οικοδομικές άδειες οι οποίες είχαν εκδοθεί από την πρώην Πολεοδομία,
για την ανέγερση εξοχικών κατοικιών στην θέση ''Τουμπανάρια'', συνολικής επιφανείας 4.000 τ.μ.  Για τους γνωστούς λόγους, αυτές οι οικοδομικές άδειες ανεκλήθησαν τον Νοέμβριο του 2008 από την Πολεοδομία και τα ακίνητα έπρεπε να κριθούν κατεδαφιστέα και να επιβληθούν και τα σχετικά πρόστιμα.  Δεν ήταν δυνατόν να γίνει διαφορετικά, από την στιγμή κατά την οποία, η ''κατάσταση'' παρ' όλες τις προσπάθειες, δεν ήταν ελεγχόμενη και οι καταγγελίες είχαν διαβεί τον περίβολο της Βουλής και τα Γραφεία του Υπουργείου Πολιτισμού.
 
Υπήρξε η γνωστή καταγγελία του Στέλιου Σχοινά, μέσα από την οποία αποκαλύφθησαν οι διεργασίες για τα συμβόλαια, για τις μεταβιβάσεις, για το περίφημο Τοπογραφικό, για την καταπάτηση του αρχαιολογικού χώρου και τέλος για τις υπερβάσεις.  Αυτό εστοίχισε (για τους μη γνωρίζοντες), την απομάκρυνση-παραίτηση του πρώην Δημάρχου Δελφών Νικολάου Φουσέκη και την άσκηση διώξεως εναντίων των Φουσέκη και Καλτσή, καθώς και εναντίον της θυγατρός του Καλτσή, Λυδίας .  Επίσης και κατά του συνεργάτου του Φουσέκη, Ιωάννη Νασόπουλου.   Εκκρεμούν όμως ακόμη, κατά έναν ''μαγικό'' τρόπο, οι κατεδαφίσεις των ακινήτων και η επιβολή των προστίμων.

   Το ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α. λοιπόν, μετά από όλη αυτήν την περιπέτεια, αποφάσισε κατά πλειοψηφία, να απορρίψει τις ενστάσεις της ''Δάβαρης-Αράχωβα ΕΠΕ'' και να ζητήσει την εφαρμογή της προβλεπόμενης εκ του Νόμου διαδικασίας.

Να επιστραφεί δηλαδή η υπόθεση στην Υπηρεσία Δομήσεως του Δήμου Δελφών (πρώην Πολεοδομία), προκειμένου να υπολογισθούν και να καταλογισθούν τα εκ του Νόμου απορρέοντα πρόστιμα. Τα οποία ούτε λίγο ούτε πολύ, σύμφωνα με τα ισχύοντα από το 2008 έως και σήμερα, ανέρχονται στο ποσό των 22,3 εκατομμυρίων ευρώ!...

  Εδώ όμως υπάρχει ένα ...''προβληματάκι'' :  
Ο τοποθετημένος προσφάτως από τον Δήμαρχο ως προϊστάμενος της Υπηρεσίας Δομήσεως του Δήμου, είναι ο Δημήτριος Ροπακάς, του οποίου ο αδελφός Ιωάννης Ροπακάς, ήταν ο επιβλέπων Μηχανικός στην τερατοκατασκευή στα ''Τουμπανάρια''.  Και το ...προβληματάκι μεγαλώνει και γίνεται ''προβληματάρα'', καθ' όσον όπως εδιαπιστώθη από τις μετέπειτα μετρήσεις, ο επιβλέπων Μηχανικός του ...έργου, επέτρεψε την κατασκευή, άλλων 1.550 τ.μ....  Ήτοι το σύνολο της επιφανείας των κατασκευών, ήταν πλέον 5.550 τ.μ.

   Υπάρχει όμως και συνέχεια, καθ' όσον, όπως προκύπτει από τα πρακτικά της συνεδριάσεως του ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α., εντοπίζονται ''κωλυσιεργείες'' όσον αφορά την ειδοποίηση της Εισαγγελίας για την άσκηση ποινικών διώξεων εναντίον του Ιωάννη Ροπακά, πέραν των Διοικητικών Κυρώσεων, οι οποίες ακόμη καθυστερούν.
  
  Έχουμε λοιπόν, έναν εξουσιοδοτημένον από τον Δήμαρχο υπάλληλο του Δήμου Δελφών (τον Δημήτριο Ροπακά), υπόχρεον εκ του Νόμου και εκ της Υπηρεσίας του, να καταλογίσει πρόστιμο 22,3 εκατομμυρίων ευρώ σε έναν ιδιοκτήτη αυθαιρέτου (και μάλιστα εντός του  Δελφικού Τοπίου) και να καταγγείλει στον Εισαγγελέα τον συντάκτη της Μελέτης , τον εγκρίναντα την Μελέτη και τον επιβλέποντα Μηχανικό του έργου (τον αδελφό του, Ιωάννη Ροπακά).  Και εδώ είναι τα δύσκολα.

Ο κύριος Δήμαρχος, ως νομικός γνωρίζει ότι, δεν είναι δυνατόν να ''σηκώσει το χαλί'' και να ρίξει από κάτω την απόφαση του ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α.  Όπως επίσης γνωρίζει ότι, ήδη έχει πάρει στα χέρια του την απόφαση ο Εισαγγελέας Αμφίσσης από τις 4-5-2015, έστω και με καθυστέρηση 2 μηνών.  Και λογικά θα περιμένει ο Εισαγγελέας, να του κοινοποιηθούν και οι κινήσεις του προϊσταμένου της Υπηρεσίας Δομήσεως.  
Άρα, θα πρέπει να περιμένουμε από τον Δήμαρχο, να κάνει κάτι.  Και ωσάν αρχή, του συστήνουμε να ξεκινήσει με ένα δημόσιο τελετουργικό, όπως στις βαπτίσεις :  ''Αποτάσσεις τον Σατανά;...''

Εδώ λοιπόν θα πρέπει να δώσει την ''Μάχη'' του ο Δήμαρχος.  Διότι το Εφετείο της Λαμίας, είναι εκεί και περιμένει.  Πολλούς...
3 σχόλια:

 1. Διαβάζοντας τις αποφάσεις του ΣΥΠΟΘΑ, προκύπτει ότι ο ιδιοκτήτης προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, εναντίον της ανάκλησης των αρχαιολογικών αδειών.
  Το ΣτΕ απέρριψε την προσφυγή και αποφάσισε, τελεσίδικα, ότι σωστά ανακλήθηκαν οι αρχαιολογικές άδειες.
  Αυτό σημαίνει ότι η ανάκληση των οικοδομικών αδειών είναι νόμιμη, τελεσίδικα, και, επομένως, η κατεδάφιση και η επιβολή των προστίμων, όφειλε να γίνει το 2008, που ανακλήθηκαν οι οικοδομικές άδειες.
  Τα περί Διοικητικών πρωτοδικείων και εφέσεων αποτελούν συνέχιση, διοχέτευσης κούφιων ειδήσεων, τις οποίες διαχέουν οι υπεύθυνοι και υπόλογοι της τεράστιας ηθικής και οικονομικής ζημιάς του Δήμου Δελφών.
  Τι να πουν τα πρωτοδικεία και τα εφετεία όταν έχει αποφασίσει, τελεσίδικα, το Συμβούλιο της Επικρατείας;
  Το μπαλάκι, πλέον, πέφτει στον κ. Δήμαρχο.
  Ελπίζουμε να πράξει ό,τι επιβάλλεται για τον ιστορικό Δήμο Δελφών, ως πραγματικός υπερασπιστής των συμφερόντων του κοινωνικού συνόλου, του κύρους του Δήμου Δελφών, της αξιοπιστίας της πατρίδας μας και να μην τον επηρεάσουν οι φιλικές υποχρεώσεις, προς παλαιούς ένοχους συνεργάτες, διότι δεν πρόκειται να πετύχει τίποτα. Απλά θα εκτεθεί και ο ίδιος.
  Γίναμε ρεζίλι, σαν χώρα, με την διαχείριση των οικονομικών μας.
  Σκεφτείτε να διασυρθούμε διεθνώς, ότι δεν είμαστε σε θέση να διαφυλάξουμε ούτε την παγκόσμια πολιτιστική μας κληρονομιά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Αποκλειστική ευθύνη του κ. Δημάρχου είναι ο έλεγχος λειτουργίας των υπηρεσιών του.
  Του θυμίζουμε ότι ο Παπαγεωργόπουλος, τιμωρήθηκε, όχι γιατί ο ίδιος καταχράστηκε δημόσιο χρήμα, αλλά, κυρίως, γιατί έβλεπε τις ατασθαλίες και έκανε πως δεν βλέπει.
  Όταν είσαι επικεφαλής, δεν μπορείς να υπεκφεύγεις με δικαιολογίες παιδιού Δημοτικού Σχολίου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ο κ. Ροπακας είναι ακόμα στην θέση του μετά από όλα αυτά? Αρμόδια υπηρεσία δεν υπάρχει για να ελέγχει αυτούς τους κυρίους?
  Ιδού η ρόδος ιδού και το πήδημα αγαπητέ Δήμαρχε. ΑΝΑΜΕΝΟΥΜΕ

  ΑπάντησηΔιαγραφή