Παρασκευή, 22 Μαΐου 2015

Π.Ε. ΦΩΚΙΔΟΣ : ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ ΤΗΣ ΛΕΪΣΜΑΝΙΑΣΕΩΣ

 
                                     Άμφισσα 20/05/2015 
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ     

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ EΛΛΑΔΑΣ

Δ/ΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΦΩΚΙΔΑΣΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αυξημένα περιστατικά Λεϊσμανίασης- μέτρα πρόληψης


Το τελευταίο διάστημα, στην περιοχή της Άμφισσας κυρίως, έχουν παρατηρηθεί περιστατικά λεϊσμανίασης σε συνανθρώπους μας. Πρόκειται για μία ασθένεια που οφείλεται στο παράσιτο Leishmania (λεϊσμάνια) και μεταδίδεται από ζώα και κυρίως σκυλιά, στον άνθρωπο, μετά από τσίμπημα μολυσμένων φλεβοτόμων (πολύ μικρών σκνιπών, σχεδόν αόρατων). Η πιο γνωστή και σοβαρή μορφή της λεϊσμανίασης είναι η σπλαχνική, ευρέως γνωστή ως καλααζάρ και προσβάλλει όργανα του ανθρωπίνου σώματος, όπως ήπαρ, σπλήνα, μυελό των οστών κλπ.
Πρόκειται για αρκετά σοβαρή ασθένεια και για το ζώο αν δεν θεραπευτεί, είναι θανατηφόρα. Ιδιαίτερα επικίνδυνη περίοδος, θεωρείται η περίοδος από Μάρτιο έως Οκτώβριο, όπου υπάρχει περισσότερη ζέστη και συνήθως κοντά σε πράσινο, π.χ. κήπους, εγκαταλελειμμένα κτίσματα, σημεία συγκέντρωσης σωρών φύλλων, περιοχές υγρασίας.
Παρακαλούμε τους συμπολίτες μας, που θα εντοπίσουν κυρίως αδέσποτα σκυλιά, ύποπτα να νοσούν, να ειδοποιήσουν το Δήμο και την Κτηνιατρική Υπηρεσία του Νομού, προκειμένου να ελεγχθεί το ύποπτο ζώο. Τα συμπτώματα που μπορεί να μας κινήσουν υποψίες, ποικίλουν και μπορεί να είναι: σταδιακή απώλεια βάρους, δερματικά συμπτώματα τύπου πιτυρίδας με ή χωρίς απώλεια τριχώματος, εξάντληση, ανορεξία, πληγές στις προεξοχές των οστών του σκύλου και άλλα. Επίσης, οι ιδιοκτήτες σκυλιών παρακαλούνται να σπεύσουν στον κτηνίατρο, αμέσως μόλις παρατηρήσουν οποιαδήποτε αλλαγή στη διάθεση ή την εμφάνιση του κατοικίδιού τους.
Όσο για τον άνθρωπο, θα πρέπει να λαμβάνουμε όλα τα μέτρα ατομικής προστασίας έναντι των διαβιβαστών-σκνιπών, όπως σίτες, εντομοαπωθητικά, καθαρισμός αυλών και κήπων. Τονίζουμε ότι η λεϊσμανίαση ΔΕΝ μεταδίδεται απευθείας από το σκυλί στον άνθρωπο.
Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ

Π,Ε. ΦΩΚΙΔΑΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΙΧΟΣ

1 σχόλιο:

  1. Γιατι το Δελτιο Τυπου της Δ/σης Δημοσιας Υγειας το Υπογραφει ο Αντιπεριφερειαρχης και ΟΧΙ ο Δ/ντης της Δ/σης Δημοσιας Υγειας ?????

    Αρμαγεδδων

    ΑπάντησηΔιαγραφή