Πέμπτη 23 Απριλίου 2015

ΚΑΣΤΡΟ ΣΑΛΩΝΩΝ : ΟΠΩΣ ΛΕΜΕ ΒΑΣΤΙΛΗ... (άρθρο αναγνώστου μας)


Είναι η Απελευθέρωση του Κάστρου των Σαλώνων σημαντικότερη από τη μάχη στο Χάνι της Γραβιάς ή από την ναυμαχία της Αγκάλης;

Αν κρίνεις από τις ημέρες και τον τρόπο που την γιορτάζουμε εδώ στον Δήμο Δελφών θα έλεγες: ΝΑΙ είναι!

Τέσσερις (4) ημέρες εκδηλώσεων με θεατρικά, συναυλίες, καραγκιοζοπαίκτες, δεξιώσεις με τσάμπα φαγητό , λαμπαδηδρομίες, φωτισμός με λέιζερ, μουσικοχορευτικά, κι επιπλέον παρελάσεις, λιτανείες, αφηγήσεις, καταθέσεις στεφανιών, αφιερώματα, εκθέσεις και μόλις 4 διαφορετικές φιλαρμονικές …

Δεν λέω, η πρώτη απελευθέρωση φρουρίου στην επανάσταση από τους Έλληνες, του κάστρου των Σαλώνων, είναι σημαντικό γεγονός  - ασχέτως εάν το ξανακατέλαβαν οι Τούρκοι  άλλες 2-3 φορές έως το 1829. Είναι, όμως, πράγματι πιο σημαντικό γεγονός από τη μάχη στο Χάνι της Γραβιάς που τη γιορτάζουμε, χρόνια τώρα, με μία αναπαράσταση από κατοίκους και ηχητικά από CD, έναν αγώνα δρόμου, βεγγαλικά μαζί με παραδοσιακούς χορούς, και με το ζόρι για τρεις ημέρες;

Να μην πω και για τη ναυμαχία στην Αγκάλη, όπου έλαβε μέρος το πρώτο πολεμικό ατμοκίνητο πλοίο στον κόσμο· το Καρτερία, το πλοίο που μας στοίχησε τα μισά από τα περιβόητα δάνεια της Αγγλίας. Και τι κάνουμε εμείς για αυτό; Μία παρέλαση! Για μερικές εκατοντάδες μέτρα, τα περήφανα νιάτα διασχίζουν τον μέσα δρόμο (ούτε καν τον παραλιακό – πλακοστρωμένο – μην κάνουν 20 μέτρα παραπάνω). Που και αυτή, αν πάει για βροχή, πιθανόν να ακυρωθεί κιόλας…

Η μόνη εξέλιξη που είχε η γιορτή από τότε που ο γερο-Μανδρέκας την εμπνεύστηκε, μετά από δεκάδες αντιδημάρχους και δημάρχους που πέρασαν από τότε, είναι να σερβίρουμε αναψυκτικά μετά το τέλος της κατάθεσης στεφανίων…

Το ότι η νέα δημοτική αρχή έχει σοβαρότερα πράγματα να κάνει εκτός από φιέστες, άρτο και θεάματα, ειδικά τον πρώτο κιόλας χρόνο λειτουργίας της, είναι γεγονός. Έχει βουίξει το διαδίκτυο από ανώνυμα σχόλια στο τέλος κάθε ανακοίνωσης προγράμματος εκδηλώσεων.

Από εδώ και πέρα έχεις σαν άνθρωπος που σέβεται τον εαυτό του  δύο επιλογές: ή να ευχηθείς να πεθάνει η κατσίκα του γείτονα ή να αγοράσει μια μεγάλη παχιά αγελάδα!

Επιλέγω το δεύτερο !
 To be continued….
"Μύρκας"


3 σχόλια:

  1. 10-Ο4-1821 ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΚΑΣΤΡΟΥ ΣΑΛΩΝΩΝ. ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ ΠΟΥ ΚΑΤΕΛΑΒΑΝ ΟΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΜΕΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ.
    ΑΠΟ ΕΚΠΟΜΠΗ ΓΝΩΣΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΑΜΦΙΣΣΑ-ΦΩΚΙΔΑ, ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΝΔΟΞΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΣΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΩΝ ΑΙΩΝΩΝ.
    ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΟΜΩΣ Η ΕΝ ΛΟΓΩ ΕΚΠΟΜΠΗ ΑΝΑΛΩΘΗΚΕ ΣΕ ΑΝΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΕΥΟΝΤΩΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΜΗ ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΣ ΥΠΟΨΗ ΟΤΙ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ
    ΕΧΕΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΜΕΣΩ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ.
    ΕΛΠΙΖΩ Ο ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΕΛΦΩΝ ΚΥΡΙΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΝΑ ΤΟ ΣΕΒΑΣΤΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΥ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΜΕ ΚΑΠΟΙΑ ΞΕΝΟΦΕΡΤΗ ΚΑΤΑΚΤΗΤΙΚΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ, ΟΠΩΣ ΕΧΕΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ «ΛΕΩΦΟΡΟ ΣΑΛΩΝΩΝ» ΣΕ «ΚΑΤΑΛΑΝΩΝ»!!
    Ο Κ. ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΑΝΑΔΙΑΒΑΣΕΙ ΚΑΛΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΤΙΛΗΦΘΕΙ ΟΤΙ ΠΡΟΕΧΕΙ ΝΑ ΤΙΜΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΜΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΜΕ ΠΡΟΣΦΟΡΑ-ΑΙΜΑ-ΘΥΣΙΕΣ ΤΗΝ ΕΓΡΑΨΑΝ.
    ΟΙ ΚΑΤΑΚΤΗΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΚΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ.
    ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΞΕΧΝΑΜΕ, Η ΤΙΜΗΜΕΝΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑΣΜΕΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ ΟΜΩΣ ΠΟΤΕ!
    ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ
    ΑΝΤΩΝΗΣ Ε. ΜΟΣΧΟΣ
    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ-ΣΥΛΛΕΚΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. δεν καταλαβαίνω... Κατά το μεσαίωνα, οι Καταλανοί ηγεμόνες της έδωσαν την ονομασία «La Sola» - παραφθορά της μεσαιωνικής αυτής ονομασίας είναι τα Σάλωνα που είχε η Άμφισσα κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Με άλλα λόγια, μας αρέσει το τραγούδι (Λεωφόρος Σαλώνων ) αλλά όχι ο τραγουδιστής (Καταλανοί ηγεμόνες)?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστός ο προβληματισμός σας. Για τον ίδιον ανεξήγητο λόγο, μας άρεσε παλαιότερα το τραγούδι ''Lily Marlen", παρ' ότι ήταν επιτυχία επί Ναζισμού στην Ευρώπη. Και τότε κανείς δεν ''συμπαθούσε'' τους Γερμανούς.
      Για την ιστορία και μόνον, το όνομα Σάλωνα, είναι παραφθορά του ονόματος του Φράγκου Κατακτητή (1205μ.χ.) Θωμάς ντε λα σόλα, του οποίου το όνομα στα νομίσματα, προέφεραν με παραφθορά οι κάτοικοι. Οι Καταλανοί ήλθαν αργότερα και το όνομα το βρήκαν να υπάρχει.

      Διαγραφή