Πέμπτη 23 Απριλίου 2015

Π.Ε. ΦΩΚΙΔΟΣ : ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΒΑΚΤΗΡΙΟ ''Xyllela Fastidiosa''



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: «Εκδήλωση ενημέρωσης για το παθογόνο Xyllela fastidiosa

Η Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας και το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης Ν. Φωκίδας, της Δ/νσης Αποκεντρωμένων Υπηρεσιών Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας του Υπ. Π.Α.Π.Ε., συνδιοργανώνουν ημερίδα, την Τετάρτη 29 Απριλίου και ώρα 19:00, στην αίθουσα του Δήμου Δελφών, πλατεία Κεχαγιά στην Άμφισσα με στόχο την ευαισθητοποίηση του Νομού Φωκίδας για το παθογόνο βακτήριο καραντίνας Xyllela fastidiosα. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Παράρτημα Ανατολικής Στερεάς.
Το εν λόγω βακτήριο έχει χαρακτηριστεί ως παθογόνο καραντίνας από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA), έχει προσβάλει ελαιώνες στη Ν. Ιταλία με αποτέλεσμα να έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μια περιοχή 2,4 εκατομμυρίων στρεμμάτων και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται σε «απόλυτη επαγρύπνηση» για ενδεχόμενη εξάπλωσή του και σε άλλες χώρες της ΕΕ με «μείζονες επιπτώσεις» στον οικονομικό και κοινωνικό ιστό των προσβεβλημένων περιοχών.
Ειδικότερα, η εν λόγω εκδήλωση αποβλέπει:
  1. Στην ενημέρωση ελαιοπαραγωγών, φυτωριούχων και φορέων της ευρύτερης περιο­χής του παραδοσιακού ελαιώνα της Άμφισσας για τον επιβλαβή οργανισμό Xyllela fastidiosa
  2. Στη συνειδητοποίηση των συνεπειών και των αδιεξόδων που θα δημιουργήσει πιθανή προσβολή της περιοχής όπου η ελιά αποτελεί μονοκαλλιέργεια και
  3. Στην αποσαφήνιση των τρόπων πρόληψης και αντιμετώπισής της.
Τρείς ειδικοί επιστήμονες έχουν προσκληθεί ως ομιλητές από την αρμόδια Δ/νση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής, Τμήμα Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου, του Υπ. Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη
Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΙΧΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου