Κυριακή 19 Απριλίου 2015

ΟΙ ΒΕΛΓΟΙ ΤΡΑΓΟΥΔΟΥΣΑΝ ΓΙΑ ΕΜΑΣ, ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΑΠΟΥΣΙΑΖΑΜΕ...


Η Αποθέωση της προχειρότητος...

  Μας έγινε (εν αγνοία μας ομολογουμένως) η μεγάλη τιμή, να ακούσουμε εδώ στην Ιτέα, την παγκοσμίου φήμης Χορωδία από την Γάνδη (Ghent) του Βελγίου, την περιώνυμη ''Canta Lubens'' κι εμείς, ''γυρίσαμε την πλάτη''...

   Αναφερόμαστε στην χορωδιακή πανδαισία η οποία έλαβε χώρα στο ''Κυριακοπούλειο'', την περασμένη Παρασκευή 17 Απριλίου 2015.  Αναφερόμαστε στην απερίγραπτη εμφάνιση των 28 μελών αυτού του Φωνητικού Συγκροτήματος, των οποίων η τεχνική κατάρτιση και οι φωνητικές δυνατότητες, εφάνταζαν μέσα στο ''φτωχό'' για την περίσταση ''Κυριακοπούλειο'', ως θεία δώρα, δοσμένα απλόχερα σε μια πειθαρχημένη μουσική ομάδα ανθρώπων.


   Δυο ημέρες πριν, απλώς όσοι είχαν πρόσβαση σε κάποια ''παρέα'' στο facebook, έμαθαν γενικά και αόριστα, για μια χορωδία ''του Βελγίου'', η οποία θα τραγουδήσει στο ''Κυριακοπούλειο'', χωρίς καμιά άλλη πληροφορία.  Κατά το κοινώς λεγόμενον, ''μας το ζητήσανε και το δώσαμε''
 Δηλαδή, όχι τίποτε ιδιαίτερο, αλλά να έτσι, κάποια ''εκδηλωσούλα'' ρουτίνας στο ''άρπα-κόλα'' στημένη.  Ασήμαντα πράγματα.  Ωσάν μια ομάδα Βέλγων τουριστών, να περνούσαν απ' έξω από την πόρτα του ''Κυριακοπούλειου'', και να μας είπαν: ''Τραγουδάμε, να μπούμε;...''   Κι εμείς τους είπαμε : ''Και δεν μπαίνετε;...''
Αποτέλεσμα αυτού του επιπέδου ...οργάνωσης (πως αλλιώς να την αναφέρουμε...) αυτής της εκδηλώσεως ήταν, να προσέλθουν μέχρι τις 8:30'μ.μ. (αντί των 8:00'μ.μ.) οπότε και θα άρχιζε η παράσταση, περί τα 30 άτομα(!!!...), ενώ υπήρχαν εντός της αιθούσης και άλλοι 30 συνοδοί των Χορωδών!...

  
Δεν ήταν όμως έτσι τα ''πράγματα''.  Και δεν θα έπρεπε να είναι έτσι, μιας και αξιοποιήθηκε μια γνωριμία από την ΕΦ.Α. Δελφών και εδέχθησαν αυτοί οι άνθρωποι να τραγουδήσουν στο ''χωριό'' μας.  Γιατί το επίπεδο της Χορωδίας, δεν ήταν συνοικιακό και ο μαέστρος του συγκροτήματος δεν ήταν δάσκαλος μουσικής σε δημοτικό Σχολείο.  Ο κύριος Filip Martens Είναι ένας πανευρωπαϊκά γνωστός και καταξιωμένος μουσικός, τόσον ως πιανίστας, όσον και ως χορωδιακός δάσκαλος.  Και έχει αναδείξει την Χορωδία ''Canta Lubens'' της Γάνδης, σε ένα μοναδικό και περιζήτητο ανά την Ευρώπη Μουσικό Σύνολο.
Μάλιστα, στις 24 Απριλίου (σε 5 ημέρες), θα τραγουδήσουν σε ένα Πολιτιστικό Κέντρο στο ''Lochristi'' (μακρινό προάστιο της Γάνδης), τα περίφημα ''Carmina Burana'' του  C. Orff (ορίστε;...)
   
Η Δ.Ε. Ιτέας, παρ' ότι φερόταν ως συνδιοργανωτής της εκδηλώσεως, ήταν απούσα και από την οργάνωση και από την εκδήλωση.  Ο Τέντ μόνον προσπαθούσε για να ''σώσει'' την κατάσταση και κάποιοι από τον έτερο συνδιοργανωτή ''Δεσμό'' τον βοηθούσαν. Εξ άλλου, ο ''Δεσμός'' παρείχε και την μικρή δεξίωση στους Χορωδούς μετά το τέλος της εκδηλώσεως, στον 3ον όροφο του κτηρίου.

  Όσον αφορά τα ακούσματα και την ποιότητα των εκτελεσθέντων μουσικών έργων, είτε αυτά ήσαν μόνο φωνητικά, είτε και με συνοδεία πιάνου, θα αναφέρουμε μόνον ετούτο :

Η εκκλησιαστική πολυφωνική μουσική 
της βόρειας και κεντρικής Ευρώπης, 
τα spiritual αφρο-αμερικανικά τραγούδια, 
ο Γερμανικός ρομαντισμός και 
τα Βρετανικά  musicale-songs, 
μαζί με το ελληνικό ''καραβάκι'',  
εδημιούργησαν έναν περίτεχνο και ανεξίτηλο μουσικό καμβά στην μνήμη και την ψυχή, των τόσον ολίγων οι οποίοι εκείνο το βράδυ είχαν την τιμή να ακούσουν τους Βέλγους.  
Κατά το νεανικώς λεγόμενον : ''Αυτή η μουσική πανδαισία, ...δεν υπάρχει!''

Ελπίζουμε, οι ήρεμοι και συμπαθείς Βέλγοι, να μην κρίνουν αυστηρά την ...προχειρότητά μας κατά πρώτον και την επίπλαστη ''αδιαφορία'' μας για τούς ακούσουμε κατά δεύτερον.  Ειδικά ο Διευθύνων την Χορωδία κος Filip Martens.

Η Γάνδη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου