Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022

ΟΤΑΝ ΟΙ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ (ΔΕΝ) ΗΛΘΑΝ ΣΤΗΝ ΦΩΚΙΔΑ (άρθρο-κόλαφος του Σάββα Γιαννοσπύρου για την κινηματογραφική αντιμετώπιση εκ μέρους των "αρμοδίων", της εδώ ...εναποθέσεως των Μικρασιατών προσφύγων)

 

Ολική κινηματογραφική «διαγραφή» (και) των Μικρασιατών της Άμφισσας & της Φωκίδας;!

Ανενημέρωτοι;! Αδιάφοροι;! Πρόχειροι;!

Σε μια «παραγωγή» (που δεν φταίει φυσικά σε τίποτα η ανάδοχος εταιρεία υλοποίησης, αφού κάποιοι άλλοι επέλεξαν στοιχεία και περιεχόμενο) «κατορθώσατε» να «γλυκο- τραγουδο-χορο-περάσετε» την πραγματική και εθνική σημασία των «100 χρόνων μνήμης από τη Μικρασιατική καταστροφή» !! Πρόκειται για ολική κινηματογραφική «διαγραφή» (και) των Μικρασιατών της Άμφισσας & της Φωκίδας; Γιατί συνεχίζεται και σε αυτό το επίπεδο το «σβήσιμο» της περιοχής; Γιατί σβήνονται «τα βήματά» των προγόνων μας , Ελλήνων της Μικράς Ασίας; Γιατί παρακάμπτονται ιστορικά στοιχεία και δεδομένα αυτής της «Γενοκτονίας» και της μαζικής - βίαιης μετακίνησής τους από τις «αλησμόνητες» εστίες-πατρίδες; Γιατί δεν έγινε καμία αναφορά στα εγκλήματα και τις βιαιοπραγίες των Τούρκων σε βάρος των Ελλήνων και τα αδίστακτα στρατεύματα του αιμοσταγούς Κεμάλ; Ούτε αναφέρθηκε καν ο βασανιστικός θάνατος-μαρτύριο του Αγίου Δεσπότη «Χρυσοστόμου Σμύρνης». Αδιαμφισβήτητα, η Μικρασιατική Καταστροφή υπήρξε η μεγαλύτερη καταστροφή στην ιστορία του ελληνικού έθνους από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα και δεν αναδείχθηκε όπως έπρεπε και όπως της αρμόζει!

Είναι απογοητευτικό όταν σε μια ταινία της (1) μίας ώρας (3.600 δευτερολέπτων) ΔΕΝ παρουσιάζεται καμία μαρτυρία, καμία εικόνα του οικισμού, καμία φωτογραφία των Μικρασιατών της 1ης και 2ης γενιάς, κανένα χαρακτηριστικό στοιχείο από αυτή την ιστορική και δημιουργική γειτονιά της Άμφισσας, «πέραν του Υλαίθου» (εκτός από μία του «κάστρου» και μία σκηνή «κομμένη» από χορό στη γειτονιά μας). Δυστυχώς, δεν καταγράφηκαν ούτε οι πολιτικές, οικονομικές, κοινωνικές, πολιτισμικές, συλλογικές και αθλητικές επιπτώσεις που επέφερε η σταδιακή (και πολυτάραχη) διαδικασία ενσωμάτωσής τους στο Ελλαδικό χώρο και δεν αναφέρθηκαν, επίσης, οι περιοχές εγκατάστασης, ο αριθμός των οικιών και των οικογενειών της Φωκίδας. Πρωτοπόρα και δυναμική υπήρξε η δράση τους στον αγώνα του έθνους μας ενάντια στο φασισμό (έπος 1940 – Εθνική Αντίσταση) καθώς και σε όλους τους αγώνες για τη δημοκρατία και την ελευθερία! Για την Ιτέα, με τη μεγαλύτερη (αριθμητικά) εγκατάσταση, δυστυχώς αφιερώθηκαν ΜΟΝΟ 35 δευτερόλεπτα σε συμπατριώτη μας, καθηγητή-συγγραφέα και 20 δευτερόλεπτα ΜΟΝΟ στην Πρόεδρο του τοπικού Συλλόγου! Επιπλέον, οι υπόλοιπες περιοχές εγκατάστασης των προσφύγων στη ΦΩΚΙΔΑ (Άγιος Γεώργιος, Γαλαξείδι, Δελφοί, Δεσφίνα, Κολοβάτες, Σερνικάκι, Τοπόλια, Χρυσό, κ.α) «διαγράφτηκαν παντελώς από το χάρτη»! Φυσικά και είμαστε κάτι παραπάνω από «βέλη-πορείες» και «κουκίδες-τοποθεσίας» (διάρκειας 2 δευτερολέπτων) που παρουσιάστηκαν στα διαγράμματα μετακίνησης ,με τις λέξεις –«κουτάκια» ΑΜΦΙΣΣΑ & ΙΤΕΑ προκειμένου να προβληθούν, διαχρονικά τα «βήματα» και η «παρουσία» των Μικρασιατών της Φωκίδας. Εκτενώς και ορθά, παρουσιάστηκε η ιστορία του «Οσίου Ιωάννη του Ρώσου». Όμως,γιατί λησμονήθηκε ο συμπατριώτης μας Άγιος Ιάκωβος Τσαλίκης (συγγενής του αείμνηστου Πατρός Αιμιλιανού Κόκκινου) που εγκαταστάθηκε από το Λιβίσι της Λυκίας στην Άμφισσα (και στον Άγιο Γεώργιο Άμφισσας πριν μετακομίσει στην Εύβοια) στα πρώτα παιδικά του χρόνια μαζί με την ιστορική οικογένεια της Μάκρης Σάββα & Νίκου Παπαπολίτη, ευεργετών του Μικρασιατικού Ελληνισμού, που ο προπάππος τους (ήρωας του 1821)καταγόταν από τη Φωκίδα;


Επομένως δεν αρκεί ο συγκινητικός, πράγματι, πρόλογος του κ. Περιφερειάρχη για τη ξεριζωμένη οικογένειά του, προκειμένου να αναδειχθεί η σκληρή πραγματικότητα των συνθηκών μετακίνησης, άφιξης, υποδοχής, περίθαλψης, εγκατάστασης και αποδοχής αυτών των ανθρώπων από τη «μητέρα» Ελλάδα και τη Φωκίδα!

Εν κατακλείδι, για ένα τόσο σημαντικό έργο, υπήρξε τόση αδιαφορία και απίστευτη προχειρότητα, ενώ θα μπορούσαν να αντληθούν στοιχεία από: α) εργασίες-ημερίδες των «προκατόχων» σας Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Νομαρχών, συλλεκτών, εκθετών, κ.ά. β) από σχετικές πρωτοβουλίες και από τα αποτελέσματα μιας σημαντικής ημερίδας που έγινε με τη μέριμνα και τη χορηγία του (τότε και σημερινού) βουλευτή, γ) παρουσιάσεις που έκαναν πρόσφατα Λύκεια, Γυμνάσια, Δημοτικά Σχολεία, Σύλλογοι, φορείς, Πρόσκοποι, ιστορικοί, συγγραφείς του νομού μας και δ) τα «έτοιμα» ντοκουμέντα, φωτογραφίες, έγγραφα και αυθεντικές μαρτυρίες που δημοσιευτήκαν (και μάλιστα σας διατέθηκαν!;) σε γνωστή ιστοσελίδα Μικρασιατών της Άμφισσας, όπως ορθά έκαναν άλλες Περιφέρειες και νομοί!

Τα ιστορικά «βήματα» των Μικρασιατών της Φωκίδας ΔΕΝ μπορεί (και ΔΕΝ πρέπει) να περιοριστούν σε «στενούς» και μικρο - αυτοδιοικητικούς σχεδιασμούς ! Απαιτούν απόλυτο σεβασμό και πρέπει να μείνουν ΕΞΩ από το «μείγμα»του εφαρμοσμένου«πολιτικού Marketing»! Συγχαρητήρια λοιπόν, για την «καταπληκτική δουλειά» που μας παρουσιάσατε, γιατί αποδείξατε περίτρανα (τουλάχιστον για εμάς) αυτό που είχε δηλώσει ο κεντρικός αφηγητής αυτής της ταινίας, σε άλλη σχετική εκδήλωση: «Αν δεν ξέρουμε εμείς την Ιστορία, μας ξέρει…….…...εκείνη»!

Άμφισσα, 27 Νοεμβρίου 2022

Σάββας Λ. Γιαννοσπύρος (Μικρασιάτης 3ης Γενιάς)


2 σχόλια:

  1. Για ποιά ταινία μιλάτε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Από τον περασμένο Μάϊο, είχεν ανατεθεί σε κάποιο κινηματογραφικό συνεργείο και χρηματοδοτηθεί επίσης από την Περιφέρεια Στ. Ελλάδος, η δημιουργία μιας ταινίας-ντοκυματέρ για τους Μικρασιάτες πρόσφυγες στην Στερεά. Μετά από έντονες ζυμώσεις και απίθανο παρασκήνιο, κατέληξε, το τελικό αποτέλεσμα να προβληθεί στην Άμφισσα, προ ολίγων ημερών.

      Διαγραφή