Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2022

Η Τ.Ε. ΦΩΚΙΔΟΣ ΤΟΥ Κ.Κ.Ε. ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΣΣΑ

Άμφισσα, 20/11/2022

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΣΣΑ.

Την Άμφισσα επισκέφτηκε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από την εμπλοκή της Ελλάδας στον Ρωσοουκρανικό πόλεμο, από την εντεινόμενη φτώχεια του λαού, σε συνδυασμό με την τεράστια δυσκολία χρήσης της ηλεκτρικής ενέργειας λόγω της υψηλής τιμής της. Για αυτά ο Κ. Μητσοτάκης δεν είπε τίποτα που να αφορά την λαϊκή οικογένεια. Αναπαρήγαγε μονότονα την κυβερνητική προπαγάνδα, για 'το καλάθι του νοικοκυριού' κλπ που δεν τα πιστεύει κανείς, από την πλειοψηφία των κατοίκων του νομού, με εξαίρεση τις μεγάλες επιχειρήσεις, προς τις οποίες υποσχέθηκε βοήθεια για να καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες.

Ωστόσο παρά το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός δεν φάνηκε να θέλει να επικεντρωθεί στα κύρια ζητήματα που απασχολούν κάθε μισθωτό, αυτοαπασχολούμενο και συνταξιούχο. Αισθάνθηκε την ανάγκη να μας ενημερώσει ότι για τον ίδιο και την κυβέρνηση "δεν υπάρχουν ξεχασμένοι Έλληνες" και πως η προσοχή της κυβέρνησης "πρέπει να στρέφεται πρωτίστως σε περιοχές που έχουν κάθε λόγο ιστορικά να αισθάνονται αδικημένες". Αυτά τα σχήματα που θυμίζουν γραφικά 'μελό' παλιότερων δεκαετιών, δεν είναι δυνατό να κρύψουν ότι:

  • Οι άδειοι δρόμοι στην Άμφισσα και την Ιτέα, η εγκατάλειψη των χωριών, η αναδουλειά των καταστημάτων, το δυσθεώρητο ποσοστό της ανεργίας και ο γερασμένος πληθυσμός στην Φωκίδα, είναι προβλήματα που δεν λύνονται με ξόρκια και οι αιτίες τους, συνοδεύονται από την υπογραφή της κυβερνητικής πολιτικής.

  • Το Νοσοκομείο Άμφισσας τείνει να μετατραπεί σε Κέντρο Υγείας, ότι η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στην πόλη της Άμφισσας τείνει σε εξαφάνιση και ότι είναι τουλάχιστον ανεπαρκής ο αριθμός των γιατρών και παραϊατρικού προσωπικού στις υπόλοιπες κρατικές δομές υγείας σε όλο τον νομό.

  • Δεν υπάρχει ούτε μια κρατική δομή σε όλη την έκταση του νομού για να στηριχτούν όσοι είναι εξαρτημένοι από ψυχοδραστικές ουσίες.

  • Οι κρατικές υπηρεσίες που ελέγχουν τα μεταλλεία είναι υποστελεχωμένες, συμβάλλοντας κατ' αυτό τον τρόπο στην εργοδοτική αυθαιρεσία.

Ο Πρωθυπουργός από την Άμφισσα ανακάλυψε - φέτος, το 2022 - ότι η "μοναδική αναπτυξιακή δυναμική" που διαθέτει η Φωκίδα "είναι κλειδωμένη" (για να χρησιμοποιήσουμε τις εκφράσεις του) προφανώς είχε την εντύπωση ότι απευθύνεται σε 'λωτοφάγους' διότι οι φράσεις αυτές, συναρτημένες με τις γραφικές κλάψες για το δελφικό τοπίο και τις αστειότητες για την "ιστορία που θα πρέπει να λένε οι ελιές και το λάδι", δεν μπορούν να κρύψουν ότι:

  • Αυτά τα είπε σε όσους είδαν να γίνεται στάχτη για δεύτερη φορά σε λιγότερο από 10 χρόνια το βιός τους, εξαιτίας της αναποτελεσματικότητας και της ανεπάρκειας του “επιτελικού” κράτους. Απέφυγε φυσικά να αναφέρει ότι οι αποζημιώσεις και οι ενισχύσεις που δικαιούνται οι πυρόπληκτοι, περνάνε μέσα από τους “κόφτες” του ποσοστού που κάηκε, των ορίων ηλικίας, της χιλιομετρικής απόστασης, κλπ, προκειμένου να μένουν εκτός οι περισσότεροι.

  • Τα κριτήρια των αποζημιώσεων από τις καταστροφές, δεν τα άλλαξε η κυβέρνηση της ΝΔ (όπως και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ), καθώς αποτελούν εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας στους κανονισμούς της ευρωενωσιακής αγροτικής πολιτικής, την οποία με τόση θέρμη υπηρετούν.

  • Ότι για το δυσβάσταχτο κόστος παραγωγής η κυβέρνηση, δεν έλαβε κανένα δραστικό μέτρο και με την πολιτική της αναγκάζει τους αγρότες να χρεώνονται για τα εφόδια ή να μην χρησιμοποιούν όσα θα έπρεπε.

Ο πρωθυπουργός, αφού κατηγόρησε τους παραγωγούς ότι έχουν παραμελήσει τις περιουσίες τους (!) έφτασε σε σημείο να προτείνει για τις ελιές και το λάδι brand name! το "Sacred Delphi" (σημαίνει "ιεροί Δελφοί") επιδιώκοντας μάλλον να αγγίξει το αποκορύφωμα της φαιδρότητας. Καθόλου όμως φαιδρή δεν ήταν η αναφορά του σχετικά με την ενδεχόμενη παρουσία της Microsoft στον ελαιώνα της Άμφισσας. Οι ελαιοπαραγωγοί και οι ιδιοκτήτες κτημάτων στα όρια του ιστορικού ελαιώνα, μπροστά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο - και μάλιστα στο όνομα της 'μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος' - μόνο ανήσυχοι πρέπει να είναι.

Στην ομιλία του ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στο κομβικό ζήτημα της βελτίωσης του οδικού δικτύου του νομού. Μίλησε για την παράκαμψη των Δελφών μέσω υπόγειας σήραγγας, όσο και για τον άξονα Μπράλου - Άμφισσας για να φτάσει να μιλήσει για διασύνδεση του Γαλαξιδιού με την Αιτωλοακαρνανία! Στα λόγια έφτιαξε "ανώγια και κατώγια" ο Πρωθυπουργός, παραβλέποντας σκόπιμα, ότι αυτά είναι έργα που έχουν τάξει όλες οι κυβερνήσεις στο λαό της Φωκίδας - μαζί και η δική του - και που δεν υλοποιούνται εδώ και δεκαετίες.

Αυτά τα διάνθησε με, την προστασία του δελφικού τοπίου, του αρχαιολογικού χώρου των Δελφών, καθώς και την επέκταση του συνεδριακού κέντρου Δελφών με "δορυφόρο" του στην Ιτέα! Είναι ξεκάθαρη η προσπάθεια να κολακέψει τους αυτοαπασχολούμενους και τους υπαλλήλους στον Τουρισμό, να δημιουργήσει καινούργιες αυταπάτες, γύρω από τις δυνατότητες του λεγόμενου 'συνεδριακού τουρισμού'. Ωστόσο όλοι γνωρίζουν ότι η σεζόν φέτος από την Ιτέα μέχρι το Μαραθιά διήρκεσε ένα μήνα στην πραγματικότητα, γεγονός το οποίο δεν φάνηκε να θέλει να σχολιάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ταυτόχρονα ανακοίνωσε την ιδιωτικοποίηση του χιονοδρομικού ως μοχλό για να βρεθεί "μεγάλος επενδυτής με εμπειρία στα χιονοδρομικά" Δηλ. με απλά λόγια, ότι περίσσεψε από τις μεταλλευτικές και τους ανεμογεννητριάδες, θα το πάρει ο έμπειρος στα χιονοδρομικά.

Τέλος, αν δεν ήταν σκόπιμη, θα ήταν τουλάχιστον θλιβερή, η ανιστόρητη αναφορά του Πρωθυπουργού στην εξέγερση του Πολυτεχνείου και στην "ενωμένη" νεολαία που "μακριά από κομματικές ή πολιτικές προτιμήσεις αγωνίστηκε για Δημοκρατία και Ελευθερία". Στις 17 Νοέμβρη 1973 οι φοιτητές και μαζί τους τα ποιό πρωτοπόρα τμήματα των εργατών της Αθήνας εξεγέρθηκαν ενάντια στη δικτατορία της 21ης Απριλίου 1967, ένα λαομίσητο καθεστώς που, σχετικά πρόσφατα, ύμνησαν ορισμένοι από τους σημερινούς και ποιό προβεβλημένους υπουργούς της κυβέρνησης. Η εξέγερση του Πολυτεχνείου ανέδειξε σε διαχρονικά αιτήματα της λαϊκής πάλης το "έξω οι ΗΠΑ", "έξω το ΝΑΤΟ". Αυτά τα αιτήματα με το σύγχρονο νόημα τους συμφέρουν το λαό μας, όμως η κυβέρνηση της ΝΔ με την πολιτική που εφαρμόζει τα τσαλαπατά, μετατρέποντας την Ελλάδα σε μαγνήτη εχθρών.

Συμπερασματικά, ο Πρωθυπουργός στη μακροσκελή ομιλία του, αναλώθηκε στην διατύπωση του πολιτικού αφηγήματος που εδώ και χρόνια αναπαράγει η ΝΔ στη Φωκίδα, συμπληρωμένο με νέα στοιχεία που αν βγάλει κανείς τις όμορφες λέξεις και δει την ουσία, μόνο ανησυχία μπορούν να προκαλέσουν στο λαό της περιοχής.

Καμία προσμονή απ’ αυτούς που μας έφεραν ως εδώ δεν πρέπει να έχουν οι εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες, νέοι και νέες, γυναίκες και συνταξιούχοι του τόπου μας, που καθημερινά έρχονται αντιμέτωποι με νέες δυσκολίες, με νέους φόβους, με την ανασφάλεια για το μέλλον.

Σήμερα αποτελεί μονόδρομο η αντίσταση στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, δίχως αυταπάτες για τους δήθεν προοδευτικούς σωτήρες ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, που διεκδικούν την σκυτάλη για να συνεχίσουν το έργο της ΝΔ.

Η πραγματική προοπτική σήμερα βρίσκεται στον συνολικό αγώνα αντιπαράθεσης µε το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα, µε την εξουσία των μονοπωλίων, µε τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, για την εργατική - λαϊκή εξουσία, την μόνη που μπορεί να υπηρετήσει τα εργατικά – λαϊκά συμφέροντα.

Η συμπόρευση και η ενίσχυση του ΚΚΕ παντού, στους τόπους δουλειάς, στους αγώνες και τις εκλογές είναι συμβολή στον αγώνα για αυτήν την προοπτική, για τη μόνη διέξοδο υπέρ του λαού, που είναι το σύγχρονο και το αναγκαίο για τον 21ο αιώνα.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου