Τετάρτη 6 Ιουλίου 2022

Η ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΗ "ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΡΑΞΗ" ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΜΑΣ - άρθρο του Σάββα Γιαννοσπύρου

 «Αν η ιστορία επαναλαμβάνεται και το απροσδόκητο πάντα συμβαίνει, πόσο ανεπίδεκτος μαθήσεως από την εμπειρία είναι ο άνθρωπος ;... »

Εκτιμώ ότι η αυτή η φράση - «διαπίστωση» ,του Μπερνάρ Σω, «αντικατοπτρίζει» και την (εκ νέου δυστυχώς) ανείπωτη τραγωδία μας , με τον ολικό σχεδόν αφανισμό του «Προστατευόμενου Ελαιώνα της Άμφισσας» και την αμείλικτη εικόνα των καταστροφικών μετώπων της πυρκαγιάς στις περιοχές της Ιτέας , του Σερνικακίου, της Μον. «Προφήτου Ηλία» , του Χρισσού, της Αγίας Ευθυμίας , της Τριταίας!...

Παρά την οργή ,την αγανάκτηση και τη θλίψη μου «ΔΕΝ θα μπω στον πειρασμό» (τώρα) να κρίνω και να κατακρίνω! Θα σεβαστώ τον πόνο ,την οδύνη, τις απώλειες και την καταστροφή των συμπατριωτών μας (αγροτών, κτηνοτρόφων, επαγγελματιών, κατοίκων) καθώς και τις ακάματες και πολύωρες προσπάθειες αυτών που ,με αυταπάρνηση ,αυτοθυσία και διάθεση προσφοράς, «ρίχτηκαν» ,κυριολεκτικά, στη μάχη της φωτιάς (αεροπόρων, πυροσβεστών ,εθελοντών, φιλοζωικών και άλλων οργανώσεων, ανώνυμων πολιτών, εντεταλμένων υπηρεσιακών παραγόντων, κ.ά)!

Σύμφωνα με το «εν ψυχρώ» Δελτίο Τύπου :  «Ο Ελαιώνας επλήγη για δεύτερη φορά τα τελευταία 9 χρόνια, αφήνοντας ανεξίτηλα τα σημάδια σε όλους μας, ειδικά τους καλλιεργητές που έχασαν το βιός τους. Θλιβερός απολογισμός χιλιάδων στρεμμάτων μονοκαλλιέργειας, δασικής γης, στάβλων αλλά και του περίφημου ελαιώνα της Άμφισσας, του Δελφικού Ελαιώνα –μνημείου της φύσης και της παγκόσμιας Πολιτιστικής μας κληρονομιάς.»

ΕΥΘΥΝΕΣ σαφώς (και εμφανώς….) υπάρχουν! Ας σταματήσει όμως και το πρόωρο διαδικτυακό «σημάδεμα» των «υπευθύνων» και το (δήθεν) επιχείρημα της «προσωπικής-ατομικής ευθύνης» (που πρέπει αναλογικά να υπάρχει και προληπτικά να ελέγχεται) για να ισοσταθμιστεί ,να συμψηφιστεί ή να αφαιρεθεί (και πάλι) ή όποια θεσμική – πολιτική-κρατική – υπηρεσιακή ευθύνη και ανεπάρκεια!

Φωκίδα, Ιούλιος 2022……… και μετά τις αποφράδες ημέρες!

Σάββας Λ. Γιαννοσπύρος
1 σχόλιο:

  1. ΕΑΝ ΥΠΗΡΞΕ ΑΥΤΑΝΑΦΛΕΞΗ ΣΑΒΒΑ ΑΠΟ ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΣΚΟΥΠΙΔΟΤΟΠΟ ΠΟΙΟΣ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΚΑΘΑΡΙΣΤΕΙ ???

    ΑπάντησηΔιαγραφή