Πέμπτη 7 Απριλίου 2022

Η "ΑΛΚΥΩΝ" ΓΙΑ ΤΗΝ "ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ" (!...) ΤΟΥ ΦΟΡΕΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΕΩΣ ΤΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - επιστολή από τον Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.

  Μέχρι σήμερα  οι ΥΠΕΧΩ των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων  όταν λάμβαναν μία ΜΠΕ για περιβαλλοντική αδειοδότηση από εταιρεία  που δραστηριοποιείται ή θα δραστηριοποιηθεί μέσα σε προστατευόμενη περιοχή του Κορινθιακού Κόλπου  και γύρωθεν αυτού, έστελναν για γνωμοδότηση μεταξύ των άλλων υπηρεσιών  και στο τμήμα φυσικού περιβάλλοντος και βιοποικιλότητας του ΥΠΕΝ ( που με πολιτική βούληση της σημερινής  Κυβέρνησης έχει αποστελεχωθεί πλήρως  και δεν  γνωμοδοτεί σχεδόν ποτέ ) , όσο  και στον Φορέα Διαχείρισης  του Κορινθιακού Κόλπου που δεν υφίσταται  με την ψήφιση του Ν. 4865/2020.

Αποτέλεσμα  δεκάδες ΜΠΕ  να έχουν πάρει ΑΕΠΟ  αδειοδότηση  περιβαλλοντική  χωρίς καμία γνωμοδότηση  από τους φορείς της περιβαλλοντικής πολιτικής . ΜΕΓΑ ΣΚΑΝΔΑΛΟ.

Οι δικαιολογίες των ΥΠΕΧΩ  είναι αστείες. Το ίδιο το κράτος  δεν έχει ενημερώσει τις υπηρεσίες του για το ποιος γνωμοδοτεί  μετά την ψήφιση του περιβαλλοντοκτόνου Ν. 4865/2020.

Η Ομοσπονδία μας παρενέβη  στο θέμα και μετά από τηλεφωνικές  συζητήσεις με τους αρμόδιους φορείς  έχουμε μια πρώτη επιστολή που έστειλε ο ΟΦΥΠΕΚΑ  στις ΥΠΕΧΩ των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων  και στις

αιρετές  περιφέρειες.  Είναι στο επισυναπτόμενο αρχείο.

Ένα δεύτερο θέμα που πρέπει να επισημάνουμε και συμβαίνει  πάλι στις προστατευόμενες περιοχές του δικτύου ΝATURA 2000  είναι  η πέρα από κάθε λογική  καθυστέρηση  έκδοσης  των Ε.Π.Μ.  Παρόλα τα πρόστιμα

Και τις υποδείξεις  των οργάνων τις Ε.Ε. Εχουμε καθυστέρηση  πάνω από δεκαπενταετία !!!!!!!! Αυτό δείχνει  την σκόπιμη καθυστέρηση όλων των κυβερνήσεων της τελευταίας εικοσαετίας.

Και μπαίνει το ερώτημα. Σε τι και ποιους εξυπηρετεί αυτή η καθυστέρηση.  Μα  η απάντηση είναι απλή. Περνούν τις ΜΠΕ  των επιχειρήσεων  - κυρίως  ΑΠΕ και ιχθυοκαλλιέργειες -  με το σημερινό νομικό πλαίσιο  και διαδικασίες express  και όταν κάτω από τις πιέσεις των συλλογικών οργάνων των ΠΟΛΙΤΩΝ  βγούν τα διαχειριστικά σχέδια  για κάθε προστατευόμενη περιοχή τότε θα ψηφιστεί στις μεταβατικές διατάξεις του νέου νόμου ότι οι υπάρχουσες μέχρι τότε επιχειρήσεις  καλώς έχουν.   

Γιατί γίνονται  όλα τα ανωτέρω εις βάρος των προστατευόμενων περιοχών ;  Οι Διοικούντες, όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες που εφαρμόζουν σκληρές για τους ΠΟΛΙΤΕΣ  δημοσιονομικές πολιτικές , προσπαθούν να  “ φιμώσουν “  όποιους συλλογικούς φορείς  έχουν αντίθετη ή διαφορετική άποψη στην εφαρμοζόμενη περιβαλλοντική πολιτικής τους.  Στην σημερινή Ελληνική κοινωνία  έχουν επιβάλει ένα καθεστώς  δραστικής μείωσης της Δημοκρατίας. Αυτό λένε και τα αρμόδια όργανα της ΕΕ.  Η Ομοσπονδία μας κάνει τα πάνδεινα για να δημοσιευτούν  ανακοινώσεις της  στα ΜΜΕ  ακόμη και στον ηλεκτρονικό τύπο.  Υπάρχουν όμως και ΜΜΕ που στέκονται  όρθια  σε όλες αυτές τις πιέσεις και είναι σύμμαχοί μας.

Καλούμε τις περιβαλλοντικές οργανώσεις  να σταματήσουν  αυτή τη  πολιτική  που μεθοδικά υποβαθμίζει και καταστρέφει  το φυσικό περιβάλλον μέσα στο οποίο ζούμε όλοι μας.

 

Γραμματεία ΑΛΚΥΩΝ


***************************************




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου