Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2017

Ο (πολύ καλός) ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ & ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΑΡΑΘΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΟΣ

Πλήρης αδιαφορία
Τι, κι αν ο Σύλλογος διοργανώνει εθελοντικές δράσεις καθαρισμού του χωριού, τι, κι αν ασβεστώνει τα πεζοδρόμια, τι κι αν ανοίγει τα μονοπάτια, τι κι αν διοργανώνει πλήθος εκδηλώσεων για να στηρίξει την τοπική κοινότητα πολιτιστικά, τουριστικά και οικονομικά, τι κι αν ο πρόεδρος της κοινότητας εργάζεται κυριολεκτικά, καθημερινά, και πέρα από τις προβλεπόμενες αρμοδιότητες του, για να βελτιώνει την καθημερινότητα, τι κι αν πολλοί κάτοικοι φροντίζουν την καθαριότητα της γειτονιάς τους,
αν οι αρμόδιοι φορείς που έχουν την εξουσία και οι εκπρόσωποι τους, αδιαφορούν, τα σοβαρά προβλήματα δεν θα λυθούν ποτέ. Προβλήματα που χρήζουν άμεσης προσοχής και επίλυσης, αλλά και εξίσου σημαντικά που χρονίζουν λόγω αδιαφορίας.
Ας τα πάρουμε λοιπόν από την αρχή. Ύδρευση. Το πλέον άμεσο και επικίνδυνο. Σε πρόσφατη περιπατητική διαδρομή αντίκρισα του σωλήνες της ύδρευση να αιωρούνται εντός της κοίτης του ρέματος με προφανή κίνδυνο στην πρώτη νεροποντή τα φερτά υλικά να τους παρασύρουν και να ξεμείνει η κοινότητα από πόσιμο νερό. Σε επικοινωνία για το θέμα με τον πρόεδρο, Νίκο Βαβάτσικο, μου κατέθεσε τα πρωτόκολλα 12107/27-10-2016 και 1302/10-2-2017 με τα οποία ζητάει εγγράφως την επίλυση του θέματος από την δημοτική αρχή. Θέμα που είχε προκύψει και παλιότερα στο ίδιο ακριβώς σημείο και επιλύθηκε προσωρινά. Πρόβλημα υψίστης σημασίας, που χρειάζεται άμεση και μόνιμη λύση.
Άμεσης προσοχής είναι επίσης και το θέμα της συντήρησης των τσιμεντοκολώνων φωτισμού. Ο Σύλλογος το καλοκαίρι διέθεσε χρήματα, των μελών και δωρητών του, για την συντήρηση με ειδικής προστασίας χρώμα, των σιδερένιων κολώνων φωτισμού της παραλιακής οδού, της οποίες και έβαψε ο πρόεδρος της κοινότητας με την εθελοντική βοήθεια συνανθρώπων μας. Η συντήρηση όμως των τσιμεντοκολώνων, από τις οποίες πέφτουν συνεχώς κομμάτια, από τα σάπια φανάρια, και κομμάτια τσιμέντου σκάνε λόγω σκουριάς, είναι πέρα από την οικονομική επιφάνεια του συλλόγου. Έτσι φτάσαμε στο πρόσφατο γεγονός της κολώνας που έπεσε, ευτυχώς χωρίς θύματα (μιας και δεν περνούσε κάποιος από κάτω) και χωρίς περαιτέρω οικονομικές ζημιές, δίπλα από το πίλαρ, μπροστά στην ταβέρνα Captain Jimmys.
Σημαντικό θέμα επίσης είναι η συντήρηση των φοινικοειδών. Συντήρηση που έχει αναλάβει εθελοντικά ο Σύλλογος, με μια μικρή στην αρχή στήριξη με φαρμακευτικό υλικό από το δήμο. Τι το σημαντικό έχει η υπόθεση; Μετά από 4 χρόνια εμφάνισης του προβλήματος αποδεικνύεται πως με σωστή δουλειά, έστω και με πενιχρά μέσα, το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί. Φέτος όμως και μετά από γραπτό αίτημα για να αναλάβει ο δήμος σημαντικότερο, ενεργό ρόλο στην προστασία των φοινίκων, μας παρέπεμψαν στην περιφέρεια με αποτέλεσμα να γίνουμε μπαλάκι. Το τελικό συμπέρασμα, χρειάζεται «Πολιτική» λύση στο θέμα. Ακόμα δηλαδή και το αυτονόητο, πως 50-60 καλλωπιστικά δέντρα 30 ετών, που ομορφαίνουν την παραλία και βοηθούν στην τουριστική αναβάθμιση, αφήνονται στην μοίρα τους, χωρίς να υπολογίζονται οι συνέπειες. Αντί δηλαδή της πρόληψης με μικρό κόστος, λόγω αδιαφορίας, προτιμούμε να καταστραφούν και να δημιουργήσουμε ένα παραλιακό μέτωπο νεκροταφείο φοινίκων και με κόστος αντιμετώπισης δυσθεώρητο, μιας και θα χρειαστεί να ξηλωθεί όλο το πεζοδρόμιο μήκους 1 χιλιομέτρου, λόγω του ριζικού συστήματος.
Τέλος δύο ακόμη σημαντικά προβλήματα με πλήθος παρεμβάσεων από πλευράς Συλλόγου, τα οποία χρονίζουν και αυτά λόγω αδιαφορίας, και ενώ έχουν βρεθεί με δράση του Συλλόγου και προταθεί στους αρμοδίους, οι προσφορότερες λύσεις. Η συγχώνευση των κοινοτήτων Μαραθιά – Καρουτίων, και η παιδική χαρά στην κεντρική πλατεία. Θέματα που έχουν πολυσυζητηθεί. Όμως…

Θάνος Ασημάκης

Πρόεδρος Πολιτιστικού & Μορφωτικού Συλλόγου Μαραθιά Δωρίδος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου