Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2017

ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ ΣΤΗΝ ΙΤΕΑ

Κατά τα ειωθότα



   (Φωτό : Λεωνίδας Καραγιαννάκος)
   Με κάθε επισημότητα, εγγίζουσα έως και την βυζαντινή μεγαλοπρέπεια, ετελέσθη στην Ιτέα ο αγιασμός των υδάτων, κατά το κοινώς λεγόμενον, η τελετή των Θεοφανείων. Μετά από την σχετική δοξολογία στην εκκλησία της “Μεταμορφώσεως” στην πόλη, χοροστατούντος του μητροπολίτου Φωκίδος κου Θεοκτίστου, παρουσία του Βουλευτού, του Δημάρχου και των λοιπών Αυτοδιοικητικών και Στρατιωτικών αρχών της περιοχής μας και του Δήμου Δελφών, ακολούθησε η πομπή τη συνοδεία της Φιλαρμονικής μας προς τον λιμένα της Ιτέας, όπου και εκορυφώθη το τελετουργικό, με την ρίψη του σταυρού στην θάλασσα και την διεκδίκηση του “πιασίματός” του από του 4 (τέσσερεις) θαρραλέους χειμερινούς κολυμβητές.
   
    Όμορφη ημέρα, δροσε- ρή και ηλιόλουστη, με το πλήθος των κατοίκων και των επισκεπτών, να κατα- λαμβάνει μεγάλο τμήμα του μώλου και του ανα- τολικού κρηπιδώματος της προκυμαίας. ‘Ολων των επιθυμούντων δηλαδή, στο να παρευρεθούν στην από αιώνων τηρουμένη διαδικασία της ρίψεως του σταυρού στην θάλασσα, θεωρώντας ότι η τελετή του αγιασμού των υδάτων, η αποδοχή δηλαδή και ο εξευμενισμός του θείου και του υγρού στοιχείου μέσω της βαπτίσεως, να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής των Ελλήνων, από χιλιάδων ετών.

Και ο σημερινός καιρός, ήταν σύμμαχος σε αυτό.
Σε πείσμα βεβαίως των καιρο-τρομολάγνων μετεωρολόγων και των λαμπαδηδρόμων μεταφορέων-δημοσιογράφων των ΜΜΕ. Ωσάν να μην έχουμε Χειμώνα, ωσάν να είχαμε συνηθίσει τα Θεοφάνεια με θερμοκρασίες 25 και 30 βαθμούς Κελσίου, με τα χιονοδρομικά κέντρα να έχουν μεν πολύ χιόνι, αλλά με ηλιοφάνεια και τα Super Markets να είναι ανοικτά για να καλύψουν τις καταναλωτικές ανάγκες των εορταζόντων εκδρομέων...

    Εδώ όμως, στην όμορφη πόλη μας, έχουμε άλλους καιρούς. Και όσοι άκουσαν αυτούς οι οποίοι από τηλεοράσεως “κουνούσαν το δάκτυλο” στους επιθυμούντες την έξοδο από τα αστικά κέντρα, έχασαν.

   Το ενδιαφέρον των παρακολουθούντων τους κολυμβητές στην προσπάθειά των να “πιάσουν” τον ξύλινο σταυρό στην θάλασσα, επικεντρώθηκε στην παρουσία του μικρού (ηλικίας το πολύ έως δώδεκα ετών!...), ο οποίος εδοκίμασε τις δυνάμεις του χάριν του εθίμου, απέναντι όμως σε μεγάλους και πεπειραμένους κολυμβητές. 
 Και ναι μεν η ευχή όλων ήταν να φτάσει πρώτος αυτός στον σταυρό, αλλά αυτό θα εσυνέβαινε μόνον εάν διέθετε και μια ...εξωλέμβιο μηχανή για να ανταγωνισθεί τις “απλωτές” των κατά πολύ μεγαλυτέρων του συν-διεκδικητών του εγχειρήματος.
Άξιος όμως! Και αυτός και οι υπόλοιποι τρεις, οι οποίοι ετήρησαν το έθιμο.

Εξυπακούεται ότι αμέσως μετά την λήξη της τελετής, τα παραλιακά (υπαίθρια!...) καταστήματα της Ιτέας, κατεκλύσθησαν από τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλεως, ίνα τηρηθεί το από αιώνων ρηθέν :
“πίετε εξ αυτού πάντες....”

Ιτέα, απλωσιά, δροσιά και ηλιοφάνεια, Θεοφάνεια 2017.
Όμορφη ημέρα. Ημέρα για ευχές και συναναστροφή.

Και του Χρόνου!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου