Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ : ΤΟ ΤΩΝ ΒΑΡΒΑΡΩΝ ΛΑΦΥΡΟ


29 Μαϊου 1453: Όταν ''η Πόλις εάλω....''


Καμία άλλη ημερομηνία δεν έχει εντυπωθεί στο συλλογικό υποσυνείδητο του Ελληνισμού όσο η 29 Μαϊου, η ''αποφράς ημέρα'', οπότε η Κωνσταντινούπολη, η ''βασιλίς των πόλεων'' εκυριεύθη από τους Οθωμανούς Τούρκους.


Η πολιορκία και η πτώση της Πόλης ήταν το επιστέγασμα μιας ολόκληρης περιόδου συρρίκνωσης οπότε και οι Τούρκοι (Σελτζούκοι και Οθωμανοί) έθεταν υπό την κυριαρχία τους τα εδάφη της πάλαι ποτέ κραταιάς αυτοκρατορίας.


***************************
 ''Την γαρ Λατίνων ούτε βοήθειαν ούτε την ένωσιν χρήζομεν. Απέστω αφ' ημών η των αζύμων λατρεία''. 
Το μίσος για τους Λατίνους δεν ήταν μόνο θρησκευτικό αλλά και πολιτικό, αφού ο λαός δεν ξέχασε ποτέ τη βαρβαρότητα την οποίαν επέδειξαν οι Σταυροφόροι στην πρώτη Άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1204, η οποία στην ουσία προκάλεσε και την αρχή του τέλους για την Αυτοκρατορία.
 ''Καλύτερα να δω στην Πόλη τούρκικο φακιόλι παρά λατινική καλύπτρα''.
****************************
Τη στιγμή της πολιορκίας η Πόλη, είναι σκιά του εαυτού της, έχοντας πληθυσμό μόλις 50.000 κάτοικων ο οποίος αντιμετώπιζε προβλήματα επισιτισμού.
****************************

''Τὸ δὲ τὴν πόλιν σοὶ δοῦναι οὔτ' ἐμὸν ἐστίν οὔτ' ἄλλου τῶν κατοικούντων ἐν ταύτῃ• κοινῇ γὰρ γνώμῃ πάντες αὐτοπροαιρέτως άποθανοῦμεν καὶ οὐ φεισόμεθα τῆς ζωῆς ἡμῶν''. 
Το να σου (παρα)δώσω όμως την πόλη ούτε σε εμένα επαφίεται ούτε σε άλλον από τους κατοίκους της-διότι με κοινή απόφαση οι πάντες θα αποθάνουμε αυτοπροαίρετα και δεν θα υπολογίσουμε τη ζωή μας

(Κωνσταντίνος Παλαιολόγος πρός τον απεσταλμένον του Σουλτάνου)
**************************
Η Άλωση της Πόλης, η πτώση του Βυζαντίου θα καταγραφεί στη συλλογική μνήμη ως το τέλος μιας εποχής δόξας η οποία θα δώσει τη θέση της στην Τουρκοκρατία για τους επόμενους τέσσερις με πέντε αιώνες. Πιο ουσιαστικά όμως, η Άλωση θα σηματοδοτήσει το πολιτικό τέλος του Ελληνισμού και την αποκοπή του από τα μεγάλα γεγονότα της Αναγέννησης που ακολοθούσαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου