Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΙΤΕΑΣ : ΕΝΑ ''ΠΡΟΙΚΙΣΜΕΝΟ'' ΑΠΟΠΑΙΔΟ...


Η ''Σταύρωση'' 
της Βιβλιοθήκης μας...

   Ήδη επέρασεν ένα έτος από το ''φευγιό'' της Γιώτας.  Ήδη επέρασεν ένα έτος υποσχέσεων, απραξίας και αδιαφορίας για την στελέχωση της Βιβλιοθήκης μας.  Μιάς Βιβλιοθήκης, της οποίας το πλήθος και η θεματολογία των βιβλίων της, δεν συναντώνται σε πολλές πόλεις της Ελλάδος.  Με μεγάλη επισκεψιμότητα και αναγνωρι-σιμότητα, με εκατοντάδες φίλους εντός και εκτός Ιτέας αυτή η ''φωλιά'' και ''φάρος'' συνάμα γνώσεων, έχει καταξιωθεί στην συνείδηση των φίλων του βιβλίου και αποτελεί σημείο αναφοράς και συναντήσεως βιβλιόφιλων, σχολείων και ερευνητών.


  Ήδη όμως επέρασεν ένα έτος, χωρίς η Βιβλιοθήκη μας να έχει τον ''άνθρωπό'' της, χωρίς να έχει γίνει η παραμικρή ενέργεια για την αντικατάστασή του  και με τις τρέχουσες αντιλήψεις για την ''ανάπτυξη'' της πόλεώς μας, ενδεχομένως να περάσουν και άλλα έτη υποσχέσεων και απραξίας για την αποκατάσταση και την εύρυθμη λειτουργία της.

   Όταν εδώ κι ένα έτος έκλεισε η Βιβλιοθήκη, υπήρξαν εθελοντές οι οποίοι είχαν την δυνατότητα, την θέληση και την ανάλογη ποιότητα γνώσεων, για να επαναλειτουργήσουν την Βιβλιοθήκη, να την κρατήσουν ανοικτή  και ή μη τι άλλο, να κρατήσουν ''ζεστή'' την σχέση των ανθρώπων της περιοχής μας με το βιβλίο, την ανάγνωση και τον δανεισμό βιβλίων.  Έτσι, ο Δήμος Δελφών απεφάσισε να αποδεχθεί την εθελοντική εργασία 3 κυριών, οι οποίες από κοινού και εκ περιτροπής, άνοιγαν και λειτουργούσαν την Βιβλιοθήκη, διατηρώντας με τον δυνατόν καλύτερο υπ' αυτές τις συνθήκες τρόπο, την  επαφή του κοινού με τον χώρο. 

   Βεβαίως, δεν ήταν δυνατή η λειτουργία της με το προηγούμενο ωράριο.  Υπήρχαν συγκεκριμένες ώρες και ημέρες της εβδομάδος για την επισκεψιμότητα της Βιβλιοθήκης.  Και είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι, αυτές οι 3 κυρίες, με μεγάλη επιμέλεια και με ανιδιοτελή προσφορά χρόνου από την προσωπική τους ζωή, έχουν δώσει τα μέγιστα για την ικανοποιητική λειτουργία της Βιβλιοθήκης μας. Ακόμη και οικονομική συνεισφορά προκειμένου να καλυφθούν τα τρέχοντα μικροέξοδα της Βιβλιοθήκης, πλέον του ότι  οργάνωσαν από μόνες τους αρκετές εκδηλώσεις εκεί, με θέμα το βιβλίο και τα παιδιά. Και η άποψή μας είναι, ότι αυτό θα πρέπει να αναγνωρισθεί από την Δημοτική Αρχή.
  Υπάρχουν όμως και οι υποχρεώσεις τους.  Πρωτίστως οι οικογενειακές.  Έτσι η Βιβλιοθήκη έκλεισε από τις 14-5-2015 (λόγω εξετάσεων) και θα ανοίξει ξανά στις 3-6-2015.
Πληροφορηθήκαμε δε ότι, υπάρχει και άλλη αίτηση συνδημότη μας για προσφορά εθελοντικής εργασίας στην Βιβλιοθήκη και μάλιστα το Τοπικό Συμβούλιο προγραμματίζει την εξέτασή της.
  
  Όμως αυτές δεν είναι λύσεις.  Σε μια Βιβλιοθήκη όπως η δική μας, της οποίας τα βιβλία καταλαμβάνουν και το ...πάτωμα λόγω ελλείψεως χώρου (παρ' ότι είναι προς χρήσιν της ολόκληρος ο 1ος όροφος του ''Κυριακοπούλειου''), σε μια Βιβλιοθήκη της οποίας το ''κόσμημα'' είναι οι δυο εξέχουσες δωρεές βιβλίων των αείμνηστων Ευθυμίου Σταθόπουλου και Ευθυμίου Μαστροκώστα, δεν επιτρέπεται τοιούτου επιπέδου αντιμετώπισή της από την Δημοτική Αρχή.  Δεν είναι δυνατόν να λειτουργήσει αυτή η γεννήτρια γνώσεων, με περιστασιακό εθελοντισμό ανθρώπων, των οποίων οι προθέσεις και η ποιοτική προσφορά δεν αμφισβητείται, αλλά δεν επαρκεί.  
Εδώ χρειάζεται μια μόνιμη κατάσταση.  Χρειάζεται κάποιος ο οποίος θα ''χρεωθεί'' την Βιβλιοθήκη και θα την φροντίσει ωσάν να πρόκειται για το σπίτι του.  Καιρός είναι...     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου