Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015

ΗΓΓΙΚΕΝ Η ΩΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ''ΤΟΥΜΠΑΝΑΡΙΑ''. (άρθρο)



Τη Πέμπτη 15/10, η Δίκη

του Φουσέκη


στο Εφετείο

Κακουργημάτων Λαμίας


Του Νίκου Δρόλαπα
ΗΡΘΕ η στιγμή, που ο τέως Δήμαρχος Δελφών και π. Νομάρχης κ. Νικ. Φουσέκης και οι συγκατηγορούμενοί του, θα λογοδοτήσουν ενώπιον της Δικαιοσύνης για την υπόθεση ΄΄Τουμπανάρια – Αλαφόκαστρο΄΄, που απασχόλησε τη Φωκίδα και όχι μόνο.
Η περιοχή Τουμπανάρια - Αλαφόκαστρο Παρνασσού περιλαμβάνεται στο Δελφικό Τοπίο και ευρίσκεται μέσα στον θεσμοθετημένο Αρχαιολογικό Χώρο των Δελφών, ως επίστεψη στις παγκοσμίως γνωστές Φαιδριάδες πέτρες, στη ρίζα των οποίων αναβλύζουν τα νερά της Κασταλίας πηγής.
Με τις άνευ προηγουμένου πολεοδομικές παραβάσεις σε βάρος του Δελφικού Τοπίου, κατέστησαν κάποιους πλουσιότερους και το Κράτος φτωχότερο κατά 20-25 εκατομμύρια ευρώ, γιατί οι υπόχρεοι δεν κατέβαλαν τα προβλεπόμενα πρόστιμα επειδή ο νυν Δήμαρχος Δελφών κ. Αθ. Παναγιωτόπουλος, ως πολιτικός προϊστάμενος της Πολεοδομίας, νυν Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Δελφών, δεν κίνησε τις σχετικές διαδικασίες για τη πληρωμή των ποσών αυτών.
Η εν λόγω υπόθεση αφορούσε ΄΄ διεργασίες΄΄ για τα Συμβόλαια, το παραπλανητικό Τοπογραφικό διάγραμμα, τις οικοδομικές άδειες και τη καταπάτηση του αρχαιολογικού χώρου, με την παράνομη ανέγερση αυθαίρετων εξοχικών κατοικιών επιφανείας 4.000 τετρ. μέτρων στα οποία προστέθηκαν και άλλα 1.550 τετρ. μέτρα , ήτοι σύνολο επιφανείας αυθαιρέτων 5.550 τ.μ. εντός της Ζώνης Β΄ του Αρχαιολογικού χώρου Δελφών.
Από τον Νοέμβριο του 2008 ανεκλήθησαν πέντε οικοδομικές άδειες από τη Πολεοδομία, επειδή το Υπουργείο Πολιτισμού ανακάλεσε τις εσφαλμένα εκδοθείσες εγκρίσεις οικοδομικών αιτημάτων, επειδή η αρμόδια Διεύθυνση Τοπογραφήσεων του Υπουργείου Πολιτισμού διαπίστωσε με σύγχρονες επιστημονικές μεθόδους ότι τα κτιριακά συγκροτήματα ευρίσκονται καθ΄ ολοκληρίαν εντός της Ζώνης Β΄ του Αρχαιολογικού Χώρου Δελφών και όχι εκτός όπως έδειχναν τα Τοπογραφικά σχέδια, γεγονός το οποίο δεν αμφισβητείται από κανέναν. Οπότε, τα ακίνητα αυτά έπρεπε να κριθούν κατεδαφιστέα και να επιβληθούν τα σχετικά πρόστιμα.
Το Συμβούλιο της Επικρατείας, στο οποίο προσέφυγαν οι ιδιοκτήτες των οικοπέδων της ¨Δάβαρης - Αράχωβα Ε.Π.Ε.΄΄ αποφάνθηκε ότι ορθώς ανακλήθηκαν οι οικοδομικές άδειες και συνεπώς είναι αυθαίρετες όλες οι κτιριακές εγκαταστάσεις που βρίσκονται μέσα στον Αρχαιολογικό Χώρο των Δελφών και δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία, ότι η μεγάλη αυτή παρανομία έ χ ε ι σ υ ν τ ε λ ε σ θ ε ί.
Η τελευταία απόφαση του ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α. ( Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων ) έδωσε το έναυσμα να εφαρμοσθεί ο νόμος για τα αυθαίρετα και παράνομα κτίρια , επιβάλλοντας πρόστιμα και όσα προβλέπονται για τις αυθαίρετες κατασκευές, από την Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου. Δεν επήλθε όμως κανένα αποτέλεσμα. Ο Δήμαρχος κ. Παναγιωτόπουλος δεν έκανε ότι επιβάλλεται, ως πραγματικός υπερασπιστής των συμφερόντων του κοινωνικού συνόλου και του κύρους του Δήμου Δελφών. Δεν μπόρεσε να ξεφύγει από επηρεασμούς, φιλικές υποχρεώσεις και πολιτικές εξαρτήσεις προς στενούς συνεργάτες.
Η ανενεργός στάση του κ. Παναγιωτόπουλου σχετίζεται άμεσα με το γεγονός ότι, ως Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου επί Δημάρχου Φουσέκη, αλλά και σήμερα ως Δήμαρχος Δελφών, εκλεγμένος εν πολλοίς από την αγωνιώδη υποστήριξή του, αποτέλεσε τη τελευταία γραμμή άμυνάς του για τη παροχή συγκάλυψης με ενέργειές του ή παραλείψεις του, που όπως φαίνεται ήδη του προσφέρει.
Ακόμη και ένα γεγονός μεγάλης σπουδαιότητας για τον Δήμο Δελφών και ολόκληρη τη Φωκίδα αποσιωπήθηκε. Ήταν, η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που ήρθε μετά από Δικαστικούς αγώνες 70 χρόνων και η οποία δικαίωσε τη Φωκίδα με την αναγνώριση, ότι ο Παρνασσός ανήκει πλέον διοικητικά στη Φωκίδα. Και δεν δημοσιοποιήθηκε η απόφαση αυτή, ούτε εορτάσθηκε δεόντως από τους τοπικούς αιρετούς, οι οποίοι με το παραμικρό και για άλλα ήσσονος σημασίας ζητήματα πραγματοποιούσαν εορταστικές εκδηλώσεις για τη προσωπική τους προβολή, επειδή θα δημιουργούσαν….συνειρμούς και θα έφερναν πάλι στην επιφάνεια την υπόθεση ΄΄ Τουμπανάρια – Αλαφόκαστρο.
Βέβαια και ο κ. Νικ. Φουσέκης, όλο αυτό το διάστημα προ της Δίκης, παρέμεινε επιμελώς εκτός πολιτικής σκηνής για να μη προκαλεί με τη παρουσία του. Όσο και να ήθελε να ξεχασθεί για….. συγκεκριμένο χρόνο, πάντα θα τον ακολουθούν οι πράξεις του και ιδιαίτερα αυτές που συνδέονται με τη πολιτιστική κληρονομιά του τόπου.
Ματαίως διερωτήθη ο μελετητής της ιστορίας της Άμφισσας Μελισσάρης: Πού είναι οι νεκροπόλεις της αρχαίας Άμφισσας ; Πού είναι τα αρχαία περικαλή μνημεία της ; Πού είναι οι ναοί , οι βωμοί, οι τάφοι των ηγεμόνων και τα άλλα ιερά….η απάντηση δόθηκε δέκα χρόνια πριν για μερικά από αυτά, όταν σκεπάστηκε το αρχαίο νεκροταφείο της Άμφισσας με τις υπόγειες στοές εν μια νυχτί, για να χτισθεί το ενοικιασμένο στην Αστυνομία ιδιωτικό κτίριο από εκλεκτό του πολιτικού συστήματος. Όπως την ίδια τύχη είχε και το παιδικό νεκροταφείο της πλατείας παιδικής χαράς Άμφισσας, πλάϊ σε παλαιότερη ανασκαφή με σημαντικότατα ευρήματα, για να… συνεχισθεί το έργο που κατασκεύαζε φίλος του τοπικού συστήματος εξουσίας. Σημειωτέον, ότι και για τα δύο αυτά έργα που διακόπηκαν λόγω αρχαιοτήτων, η έγκριση για τη κατάχωση των αρχαιοτήτων εκδόθηκε άμεσα Δημαρχεύοντος, συμπτωματικά, του κ. Ν. Φουσέκη, ενώ στις ίδιες ευαισθησίες περί τα πολιτισμικά, διανθισμένες με αδιαφορία λήψης προληπτικών μέτρων, την ανοργανωσιά, την ανικανότητα εν γένει των τοπικών αρχών, τα λάθη και στην παντελή έλλειψη συντονισμού, οφείλεται και το κάψιμο του παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας στις 5 αυγούστου 2013, ο οποίος περιλαμβάνεται στο Δελφικό Τοπίο και αποτελεί μνημείο παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς.
Για τους λόγους αυτούς , ο Δήμαρχος κ. Παναγιωτόπουλος δεν απάντησε και δεν απαντάει στον κατακλυσμό των ερωτημάτων τα οποία του απευθύνουν οι Δημότες και αφορούν όχι μόνο τη τρέχουσα πορεία του Δήμου , αλλά κυρίως τα πεπραγμένα της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής, υπό τον κ. Φουσέκη και τον ίδιο ως Πρόεδρο τότε του Δημοτικού Συμβουλίου, που άφησαν το Δήμο καταχρεωμένο !
Πρέπει να ενημερωθούν οι δημότες, πόσα είναι τα χρέη Δήμου τα οποία παρέλαβε η παρούσα Δημοτική αρχή από τη προηγούμενη διοίκηση του Δήμου υπό τον κ. Φουσέκη, σε ποία ποσά ανέρχονται οι απ΄ ευθείας αναθέσεις έργων και προμηθειών χωρίς διαγωνισμό και πάντοτε υπέρ ολίγων, συγκεκριμένων εργολάβων ; καθώς και οι δαπάνες από τις αναρίθμητες υποθέσεις σε Δικηγόρους. Ποίοι εισέπραξαν τα ποσά εις βάρος του Δήμου από τη διάλυση του όρχου των ακινητοποιημένων για διάφορους λόγους βαρέων οχημάτων των συνενωθέντων Δήμων, με την ανοχή αν όχι με τη συνέργεια του Δήμου και των Ρομά της περιοχής, πόσα είναι και πού οφείλονται τα χρέη των αναπτυξιακών εταιρειών που καλείται ο Δήμος Δελφών, δηλαδή οι Δημότες, να αποπληρώσουν , σε ποία ποσά ανέρχονται οι τεράστιες δαπάνες για τη σύνταξη πολυδάπανων μελετών, οι οποίες συντάχθηκαν για να…. μείνουν αχρησιμοποίητες στα υπόγεια, γιατί τέλος, διαχωρίζουν τους δημότες, σε ΄΄ημετέρους΄΄ και ΄΄ πληβείους΄΄ ασκώντας αποκλεισμούς, ακόμη και θεσμικό μπούλιγκ σε βάρος των επαγγελματιών ;
Τι συνέβη με τα Κληροδοτήματα ; και τις τόσες απόπειρες ξεπουλήματος ; Μήπως η συνένωσή τους αποσκοπεί στη πώλησή τους; Πόσα Κληροδοτήματα στο κεντρικό τομέα της αγοράς της Άμφισσας πουλήθηκαν χωρίς να πάρει μυρωδιά κανένας, σε συγκεκριμένους πολιτικούς φίλους και έναντι ποίου τιμήματος ;
Γιατί δεν απαντάει ο Δήμαρχος κ. Παναγιωτόπουλος ;
Μήπως θεωρεί ότι η Α τ ι μ ω ρ η σ ί α , που επιφέρει την διάπραξη των ίδιων ή και βαρύτερων αδικημάτων ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ;
ή , θεωρεί ότι τώρα η Α τ ι μ ω ρ η σ ί α, επί τέλους , ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ;
Η Δικαιοσύνη έχει το λόγο .

4 σχόλια:

  1. Ο γνωστός οχετός του Δρόλαπα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο οχετός είναι του Δρόλαπα τελικά ή των διοικούντων της δεκάρας ;

      Διαγραφή
    2. Ένας είναι ο οχετός με τα χρυσοφόρα απόβλητα που μοσκομυρίζει διαπλοκή καθώς το βουνίσιο αεράκι απ΄τα τουμπανάρια περνάει απο τις μελέτες ενημερώνεται στις απ΄ ευθείας αναθέσεις και φέρνει γύρα τις ανεμογενήτριες....

      Διαγραφή
  2. Ωρισμένοι κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν, λες και δεν ξέρουν το βίο και τη πολιτεία του Φουσέκη και της κλίκας. Μόνο τα Τουμπανάρια είναι ; Απ΄όπου και να τη πιάσεις τη περίπτωση μυρίζει συναλλαγή, διαπλοκή και χοντρή κονόμα. Μόνο οι διαπλεκόμενοι επιζητούν ακόμα ανεξέλεγκτες ιστορίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή