Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2015

ΠΕΡΙ (εντίμου) ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΕΩΣ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ ΣΤΗΝ ΦΩΚΙΔΑ (άρθρο)



ΚΑΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ

Στέλιος Σχοινάς
Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός
Καραϊσκάκη 103 Τ.Κ. 33200 Ιτέα
Τηλ. – ΦΑΞ 22650-32101
Email: sschi@tee.gr

Κατασκευαστής των έργων:
  1. Μελέτη – Κατασκευή Βιολογικού Καθαρισμού Ιτέας (Χρόνος κατασκευής τέλος δεκαετίας 1980).
  2. 1ο μέρος κατασκευής αγωγών μεταφοράς λυμάτων προς και από βιολογικό καθαρισμό Ιτέας (Χρόνος Κατασκευής τέλος δεκαετίας 1980).

ΘΕΜΑ: Συνέχιση του τριακονταετούς και πλέον τρόπου διαχείρισης και αξιοποίησης των Ευρωπαϊκών
             Κονδυλίων με βάση μικροπολιτικές λογικές, χωρίς κανένα, απολύτως, ουσιαστικό έλεγχο
             εκπλήρωσης του σκοπού για τον οποίο διατέθηκαν και δυστυχώς, συνεχίζουν να διατίθενται
             από τον Δήμο Δελφών και  άλλες Δημόσιες  Αρχές του Νομού Φωκίδας.


              ΠΡΟΣ
  1. Τον Δήμο Δελφών
  2. Δημοτική Ενότητα Ιτέας Δήμου Δελφών
  3. κ. Ηλία Κωστοπαναγιώτου, Βουλευτή Φωκίδας
  4. κ. Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας (Λάρισα)
  5. κ. Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας (Λαμία)
  6. Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα (Αθήνα)
  7. κ. Εισαγγελέα Διαφθοράς
  8. κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Άμφισσας
  9. κ. Εισαγγελέα Εφετών Λαμίας
  10. κ. Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου
  11. κ. Υπουργό Δικαιοσύνης
  12. κ. Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης


Με αφορμή την συζήτηση στο  Συμβούλιο της Δημοτικής Ενότητας Ιτέας του Δήμου Δελφών, την Τετάρτη 30/09/2015, για την δημοπράτηση προμήθειας ύψους 1.200.000,00 ευρώ, από ευρωπαϊκά κονδύλια, μηχανημάτων,  για την βελτίωση του Βιολογικού Καθαρισμού Ιτέας και σχετικού ερωτήματος που μου απεύθυναν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της παράταξης ‘’Πολίτες στο Προσκήνιο’’ του Δήμου Δελφών, αισθάνομαι την ανάγκη  να ενημερώσω, για πολλοστή φορά, όλους τους αρμόδιους Φορείς για τον κάκιστο τρόπο «αξιοποίησης» του Δημόσιου χρήματος και των Ευρωπαϊκών κονδυλίων, που σε ορισμένες περιπτώσεις υπερβαίνει τα όρια της προκλητικής και αυταπόδεικτης διασπάθισης.

Ήμουν κατασκευαστής, στο τέλος της δεκαετίας του 1980, των χρηματοδοτημένων από ευρωπαϊκά κονδύλια έργων:
  1. Μελέτη – Κατασκευή Βιολογικού καθαρισμού Ιτέας.
  2. 1ο τμήμα αγωγών μεταφοράς λυμάτων προς και από βιολογικό καθαρισμό.

Προς το τέλος της δεκαετίας του 1980, όταν το έργο του βιολογικού καθαρισμού Ιτέας πλησίαζε στο τέλος του, ενημέρωσα όλες τις αρμόδιες αρχές για το γεγονός που διαπίστωσα, από την ταυτόχρονη κατασκευή του πρώτου τμήματος των αγωγών μεταφοράς των λυμάτων προς και από βιολογικό καθαρισμό, ότι το δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων της πόλης, ευρισκόμενο, σχεδόν εξ ολοκλήρου, μέσα στον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα της πόλης, είχε κάκιστη στεγάνωση, με αποτέλεσμα να εισρέει, στο δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων, τεράστια ποσότητα νερού.
Λαμβανομένου υπόψη ότι η πόλη της Ιτέας είναι παραλιακή και το υπέδαφός της αμμοχαλικώδες, το νερό του υπόγειου ορίζοντα δεν είναι άλλο από την θάλασσα που εισρέει στο υπέδαφος της πόλεως.
Από μετρήσεις που έκανα διαπίστωσα ότι η ποσότητα του θαλάσσιου νερού που εισέρχεται στο δίκτυο αποχέτευσης ήταν σημαντικά μεγαλύτερη από τον όγκο ακαθάρτων που ο βιολογικός καθαρισμός μελετήθηκε για να επεξεργαστεί.
Το γεγονός αυτό καθιστά αδύνατη την λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού, χωρίς να διορθωθεί το τεχνικό πρόβλημα του δικτύου αποχέτευσης.
Παρά τις αλλεπάλληλες ενημερώσεις, προς κάθε κατεύθυνση και τις παρακλήσεις μου για την απαγόρευση σύνδεσης των οικοδομών με το αποχετευτικό δίκτυο, πριν την αντιμετώπιση του προβλήματος, οι αρμόδιες Αρχές, χωρίς απολύτως καμία εμπεριστατωμένη επιστημονική απάντηση στο πρόβλημα, ανέχθηκαν στην αρχή την παράνομη σύνδεση των οικοδομών με το δίκτυο αποχέτευσης και στην συνέχεια αποφάσισαν να επισημοποιήσουν το γεγονός, επιτρέποντας την σύνδεση του συνόλου των οικοδομών, διοχετεύοντας τα «επεξεργασμένα» λύματα στην θάλασσα.
Με τον τρόπο αυτό κατέστησαν το πρόβλημα της αντιμετώπισης των εισροών υπόγειων υδάτων στο δίκτυο, από πολύ δύσκολο έως αδύνατο, λόγω της κυκλοφορίας των ακαθάρτων μέσα στο ίδιο το δίκτυο.
Αντί να ακούσουν την επιστημονική συμβουλή μου, προσπάθησαν να μου κλείσουν το στόμα,  διώκοντάς με, διότι θα είχε αρνητική πολιτική επίπτωση στην τοπική κοινωνία το γεγονός ότι, το επί δεκαετίες  κατασκευαζόμενο έργο του δικτύου αποχέτευσης, παρουσιάζει σοβαρότατα τεχνικά προβλήματα, που δεν επιτρέπουν την βιολογική επεξεργασία των λυμάτων, πριν την διοχέτευσή τους στην θάλασσα.
Οι πολιτικές επιπτώσεις του προβλήματος υπερίσχυσαν της σωστής αξιοποίησης των χρημάτων που διατέθηκαν και της δημόσιας υγείας.
Δηλαδή οι αρνητικές επιπτώσεις που θα υφίστατο το πελατειακό σύστημα λειτουργίας του κράτους, υπερίσχυσαν της δημόσιας υγείας και της σωστής αξιοποίησης των χρημάτων.
Χωρίς καμία υπεύθυνη μέτρηση και επιστημονική αιτιολόγηση του πολύ μεγάλου τεχνικού και κοινωνικού προβλήματος, διατίθενται, σήμερα, τεράστια ποσά, για τα δεδομένα της οικονομικής κρίσης που περνάει η πατρίδα μας, για δήθεν βελτίωση των εγκαταστάσεων του βιολογικού καθαρισμού που ούτως ή άλλως δεν μπορεί να λειτουργήσει με το υπάρχον διάτρητο δίκτυο αποχέτευσης.
               Η πίστη μου στην νομιμότητα και η ανυπακοή μου στα όργανα του πελατειακού συστήματος, είχαν ως συνέπεια την τεράστια έκταση των διώξεων που υπέστηκα.   
Εξ αιτίας της μεγάλης έκτασης των διώξεων, αναγκάσθηκα να προσφύγω δύο φορές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Και τις δύο φορές καταδικάστηκε η χώρα μας για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και επιδικάστηκαν ποσά ηθικής ικανοποίησής μου, τα οποία και εισέπραξα. 

                Δυστυχώς το πελατειακό σύστημα συνεχίζει να υπερασπίζεται  το κοινωνικό και πολιτικό κύρος των στελεχών του, σε σημείο που  να υπερισχύει του κοινωνικού οφέλους.

               Μόνον το σκοπό αυτό, κατά την ταπεινή επιστημονική μου άποψη, εξυπηρετεί η χρηματοδότηση με 1.200.000,00 ευρώ, προμήθειας που, είναι γνωστό εκ των προτέρων, ότι δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τον σκοπό για το οποίο χορηγήθηκε, διότι ο βιολογικός καθαρισμός, με το υπάρχον αποχετευτικό δίκτυο, δεν λειτουργεί και θα συνεχίσει να μην λειτουργεί,  μετά την αντικατάσταση, δικαιολογημένου ή αδικαιολόγητου κόστους, των μηχανικών μερών του.

               ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΚΑΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ
Δυστυχώς το πρόβλημα αυτό κακής διαχείρισης του δημόσιου χρήματος στον Δήμο Δελφών και στην Φωκίδα γενικότερα,  δεν είναι το μόνο, ούτε είναι η πρώτη φορά διώξεως όσων τολμούν να καταγγείλουν  τα κακώς κείμενα, παρά το γεγονός ότι:
  1. Στις 15/10/2015 δικάζονται, μετά από αναβολές, στο Κακουργιοδικείο Λαμίας δύο  πρώην Δήμαρχοι Δελφών για καταπάτηση του Αρχαιολογικού Χώρου των Δελφών, με προσωπικό οικονομικό όφελος,  χρησιμοποιώντας ψευδή στοιχεία, προφανώς βασισμένοι στους κρατικούς, ελεγχόμενους από το πολιτικό σύστημα, μηχανισμούς.
Οι αρμόδιες Αρχές του Δήμου και του κράτους δεν φρόντισαν, μέχρι σήμερα, για την πειθαρχική τους δίωξη, η οποία είναι ανεξάρτητη από την ποινική, παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει ήδη οκτώ χρόνια από την διαπίστωση της παρανομίας.
  1. Μέχρι σήμερα, στους πελάτες των ιδιωτικών επιχειρήσεων των κατηγορούμενων Δημάρχων, οι αρμόδιες, υπό τον έλεγχο του Δήμου και του κράτους Υπηρεσίες (Πολεοδομία, Κτηματική Υπηρεσία κ.λ.π.), δεν βεβαίωσαν πρόστιμα αυθαιρέτων δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, για τεράστιας έκτασης αυθαίρετα, μέσα στον ίδιο τον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών.
  2. Παρανομίες συγγενικών προσώπων Προϊσταμένων των Υπηρεσιών του Δήμου μένουν στο απυρόβλητο, διαπράττοντας οφθαλμοφανείς πολεοδομικές παραβάσεις.
Τόσο τα συγγενικά τους πρόσωπα, ως μηχανικοί, όσο και οι πελάτες των συγγενικών τους προσώπων μένουν ατιμώρητοι.
Πρόστιμα αυθαιρέτων ή δεν βεβαιώνονται ή βεβαιώνονται ασήμαντα ποσά.
  1. Δεν διστάζουν να καταθέσουν, ενόρκως και ψευδώς, ενώπιον των Εισαγγελικών Αρχών, υπάλληλοι της Πολεοδομίας του Δήμου και της Κτηματικής Υπηρεσίας, για έκδοση παράνομων αδειών οικοδομής σε παραλιακά οικόπεδα, χωρίς καθορισμό αιγιαλού και παραλίας και απάνω στον δρόμο που οδηγεί προς την παραλία, αποκόπτοντας την δίοδο προς την θάλασσα (Περίπτωση παραλίας ‘’Αράπη΄΄  Γαλαξιδίου).
Τούτο διότι βασίζονται στην Αρχή ότι, κατά κανόνα, δεν ελέγχει κανείς την νομιμότητα ή αλήθεια της ένορκης κατάθεσης υπαλλήλων που διαχειρίζονται οικονομικά και άλλα συμφέροντα, διότι τα άτομα αυτά ξέρουν να εκδικούνται με τον ίδιο παράνομο τρόπο.

Δυστυχώς σ’ αυτόν τον απίστευτο βαθμό έχει φθάσει η λειτουργία του κράτους και το θράσος Δημόσιων λειτουργών!

  1. Καταγγέλθηκε από το ΝΠΔΔ ‘’Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Φωκίδας’’ και μάλιστα με διακομματική απόφαση των 2/3 του Διοικητικού του Συμβουλίου (15 επί 21 συνολικά συμβούλων), ότι γνωστότατη εταιρία λογισμικού, που ανέλαβε την ηλεκτρονική του οργάνωση, διεκδικεί 400.000,00 ευρώ, ελληνικά και ευρωπαϊκά χρήματα,  χωρίς να έχει υποβληθεί στο Επιμελητήριο ίχνος έργου, σύμφωνα με τις συμβατικές υποχρεώσεις, και χωρίς κανείς υπεύθυνος του έργου να έχει υπογράψει την οποιαδήποτε παραλαβή παραδοτέου.
Παρά το προφανές της περίπτωσης και με όλο τον βαθύτατο σεβασμό μου στην δικαιοσύνη, η υπόθεση τέθηκε στο Αρχείο, χωρίς κανείς Σύμβουλος του Επιμελητηρίου να αντιληφθεί, από την αιτιολόγηση της αρχειοθέτησης, με ποιο τρόπο, κατά την Εισαγγελική Απόφαση αρχειοθέτησης, έγινε το έργο.
Απλά η απόφαση βασίστηκε στις ψευδείς καταθέσεις ελάχιστων «υπεύθυνων» λειτουργών του Δημοσίου, οι οποίοι ενήργησαν ως ομάδα και για τον λόγο αυτό μηνύθηκαν από  το Επιμελητήριο.
Η ομάδα αυτή μηνύθηκε για παραπλάνηση, με ψευδή στοιχεία, Διοικητικών και Δικαστικών Αρχών, προκειμένου να ωφελήσει τρίτο πρόσωπο, εις βάρος των συμφερόντων του ΝΠΔΔ.
Στις ένορκες καταθέσεις των μηνυθέντων και μόνον,  στηρίχτηκε η αρχειοθέτηση της μήνυσης.
Στα ψευδή αυτά στοιχεία βασίζονται  δικαστικές διεκδικήσεις, για ποσό 400.000,00 ευρώ, εις βάρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Φωκίδας.
Ήδη αναμένεται σχετική απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά.

Τέλος οφείλω να αναφέρω τις δικαστικές διώξεις, μέσω αλλεπάλληλων μηνύσεων, εναντίον των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου, προκειμένου να κουραστούν και απογοητευτούν, εγκαταλείποντας τον αγώνα τους εναντίον της διαπλοκής και της προστασίας του δημοσίου χρήματος.

               Είμαι στην διάθεσή σας για την προσκόμιση σχετικών στοιχείων για όσα αναφέρω και όχι μόνον.

Ιτέα 30 Σεπτεμβρίου 2015
Ο συντάξας την επιστολή



Στέλιος Σχοινάς

Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου