(2ος χρόνος προστασίας του)
Όταν η γραφειοκρατεία είναι το προγεφύρωμα της απραξίας και συνδυάζεται με την ανυπαρξία πολιτικής βούλησης, είναι δεδομένο τότε ότι ένας τόπος είναι δυνατόν να καταστραφεί και να μην ευθύνεται κανείς. Είναι αυτονόητο το ότι δεν θα αναζητηθούν ευθύνες για την οποιαδήποτε καταστροφή, μιας και η ''πάγια'' κατάσταση, καλά κρατεί.
Αναφερόμαστε στην καταστροφή από πυρκαϊά, ενός μεγάλου τμήματος του παραδοσιακού ελαιώνα μας, η οποία έγινε επέρυσι, στις 5 Αυγούστου 2013. Αυτά δε τα οποία προηγήθηκαν και αυτά τα οποία ακολούθησαν από πλευράς ''χαρτιών'' και Υπηρεσιών, αναδεικνύουν το ότι ο τόπος μας, ο Δήμος Δελφών και κατ' επέκταση και ολόκληρη η Φωκίδα, υπάρχει, ζεί και αναπνέει, κυριολεκτικά ''εική και ως έτυχεν!...'' Δηλαδή, έτσι στα τυφλά,
αφημένη τελείως στην τύχη της! Διοικείται από ανθρώπους των οποίων το μέλημα, δεν είναι πρωτίστως η προστασία του τόπου και δευτερευόντως η ανάπτυξή του, αλλά η ύπαρξη και η ευδαιμονία αυτών των ιδίων, μέσω και δια αυτού του τόπου.
αφημένη τελείως στην τύχη της! Διοικείται από ανθρώπους των οποίων το μέλημα, δεν είναι πρωτίστως η προστασία του τόπου και δευτερευόντως η ανάπτυξή του, αλλά η ύπαρξη και η ευδαιμονία αυτών των ιδίων, μέσω και δια αυτού του τόπου.
Έχουμε και γράφουμε λοιπόν :
- Στις 2-5-2012, εδημοσιεύθη στο ΦΕΚ ΑΑΠ/147 ο Νόμος για τον ανακαθορισμό των ορίων Ζωνών Α' & Β' της Προστασίας του Αρχαιολογικού χώρου των Δελφών και του ευρύτερου Δελφικού Τοπίου. Στο άρθρο 10 αυτού του Νόμου, προβλεπόταν ρητά και κατηγορηματικά η σύνταξη ενός σχεδίου-πλαίσιο, για την διαχείριση (και προστασία) του παραδοσιακού ελαιώνα, ο οποίος βρίσκεται εντός της Α' Ζώνης του Δελφικού Τοπίου. Και αυτό, όπως έγραφε ο Νόμος, έπρεπε να γίνει από και με ευθύνη των Τοπικών Φορέων και να εγκριθεί από αρμόδιες Υπηρεσίες των εμπλεκομένων Υπουργείων. Υπήρχε δε και χρονικό περιθώριο ενός έτους, για την εκπόνηση αυτού του σχεδίου, ήτοι μέχρι τις 2-5-2013, οπότε θα έπρεπε να έχει ετοιμασθεί και εγκριθεί.
- Στις 4-12-2012 (7 μήνες αργότερα), η Προϊσταμένη της Ι' ΕΠΚΑ Δελφών κα Αθανασία Ψάλτη, αντιλαμβανόμενη την ...αργία των Τοπικών Φορέων, με την υπ. αρ. πρωτ. Φ 11/13/3964 επιστολή της, υπενθυμίζει τα αυτονόητα. Ότι δηλ. ο καιρός περνά και κανείς δεν κάνει τίποτε για το σχέδιο προστασίας του παραδοσιακού ελαιώνα. Η ίδια όμως έχει ''οχυρώσει'' με αντιπυρική προστασία των αρχαιολογικό χώρο των Δελφών και το Μουσείο.
Αποδέκτες αυτής της επιστολής ήσαν ο Δήμος Δελφών (Δήμαρχος Φουσέκης) και η Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Δελφών.
- Στις 7-8-2013 (2 ημέρες μετά την πυρκαϊά) η κα Ψάλτη με την υπ. αρ. πρωτ. Φ 11/13/2564 επιστολή της προς τους προϊσταμένους της στο Υπουργείο Πολιτισμού, ζητά την άδειά τους να συγκαλέσει συνδιάσκεψη όλων των εμπλεκομένων Υπηρεσιών για το θέμα του σχεδίου διαχείρισης του ελαιώνα, μιας και δεν έχει γίνει τίποτε και από κανέναν. Όπερ και εγένετο.
- Στις 12-9-2013 επανέρχεται και με την υπ. αρ. πρωτ. Φ 11/13/2901 επιστολή της, ζητά γραπτώς τις απόψεις των Τοπικών Φορέων, προκειμένου να αρχίσει να δημιουργείται στοιχειωδώς, η βάση για το περίφημο σχέδιο διαχείρισης του ελαιώνα. Παραλήπτες της επιστολής είναι :
1. Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος
2. Η Αντιπεριφερειάρχης Φωκίδος
3. Ο Δήμαρχος Δήμου Δελφών
4. Η Δ/νση Τεχνικών Έργων Π.Ε.Φωκίδος
5. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Άμφισσας
Εκ των αποδεκτών απάντησαν μόνον η Π.Υ. Άμφισσας και εκθέτει τις απόψεις της για τον τρόπο αντιμετώπισης του θέματος, καθώς και η Δ/νση Τεχνικών Έργων της Π.Ε.Φωκίδος.
Παραθέτουμε ένα τμήμα από της επιστολή της Δ/νσης Τεχ. Έργων, (αρ. πρωτ. 107807/4130/11-10-2013) μιας και εκεί αποκαλύπτεται η ουσία του προλόγου μας. Δηλαδή, νομικά, δεν ευθύνεται κανείς για το κακό το οποίο έγινε... Και εάν δεν υπάρξει νομοθετικό πλαίσιο ...αρμοδιοτήτων, δεν πάει να καεί και ο ελαιώνας και τα βουνά και τα ποτάμια.... Μια σφραγίδα και μόνο, είναι από μόνη της ικανή για να καλύψει το θέμα!
- Στις 28-11-2013 με την υπ. αρ. πρωτ. Φ 11/13/3669 επιστολή της η κα Ψάλτη, απευθυνόμενη στην Γ.Δ/νση Αρχαιοτήτων & Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ομολογεί το ...ανομολόγητο το οποίο έχει συμβεί για την συνεννόηση των ...αρμοδίων περί την διαχείριση του παραδοσιακού ελαιώνα και ζητά εκ νέου την συνδρομή της Υπηρεσίας της, προκειμένου να προκαλέσει μια νέα σύσκεψη των Φορέων οι οποίοι ...αγαπάνε αυτόν τον τόπο.
Δυστυχώς, το κακό έχει γίνει. Δυστυχώς, μέριμνα για το μέλλον δεν υπάρχει. Δυστυχώς, δεν συγκινείται κανείς, ούτε επίσης θίγεται κανείς από την ανυπαρξία ευθυνών και ενεργειών στην μεγάλη απώλεια. Δυστυχώς κάποιοι είναι ακόμη ''αρμόδιοι'' στον Δήμο Δελφών.
Οι τελευταίες πληροφορίες μας είναι ότι έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα και προσωπικά με το θέμα η αντιπεριφερειάρχης κα Γιώτα Γαζή και ότι η σύνταξη του περίφημου σχεδίου, βρίσκεται σε καλόν δρόμο. Είθε!
Για την ιστορία και μόνον να αναφέρουμε ότι για το θέμα της διαχείρισης του παραδοσιακού ελαιώνα, συναρμοδιότητα έχουν :
- Η Δ/νση Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Φωκίδος
- Ο Δήμος Δελφών
- Το Δασαρχείο Άμφισσας και
- Η Κτηματική Υπηρεσία
Για την ιστορία και μόνον να αναφέρουμε ότι για το θέμα της διαχείρισης του παραδοσιακού ελαιώνα, συναρμοδιότητα έχουν :
- Η Δ/νση Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Φωκίδος
- Ο Δήμος Δελφών
- Το Δασαρχείο Άμφισσας και
- Η Κτηματική Υπηρεσία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου