Εξοστρακισμός...
Κυριολεκτικά ''ατύχησε'' εφέτος, ο εορτασμός στην χώρα μας, της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων η οποία ως γνωστόν, έχει καθιερωθεί από το 1977 από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) και εορτάζεται στις 18 Μαΐου κάθε έτους. Η τόσο προσφιλής σε πολλούς αυτή ημέρα, με τις τόσες εκδηλώσεις μέσα και γύρω απ' τα Μουσεία, με τα τόσα αφιερώματα σε αυτά τα αναπόσπαστα ''κομμάτια'' της ζωής μας και με την είσοδο ελεύθερη για όλους κατά την διάρκειά της, δεν έτυχε εφέτος της πρέπουσας προσοχής από το κοινό. Και ο λόγος είναι γνωστός :
Οι Αυτοδιοικητικές Εκλογές. Συνέπεσαν δηλαδή οι εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση με την Διεθνή Ημέρα Μουσείων, την ίδια ημέρα, Κυριακή 18 Μαΐου 2014.
Οι Αυτοδιοικητικές Εκλογές. Συνέπεσαν δηλαδή οι εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση με την Διεθνή Ημέρα Μουσείων, την ίδια ημέρα, Κυριακή 18 Μαΐου 2014.
Εδώ ταιριάζει παραλλαγμένη όμως, η λαϊκή παροιμία : ''Θα αφήσουμε τις Εκλογές και θα πάμε για Μουσεία;...''. Έτσι και έγινε.
Λιγοστή η προσέλευση ανθρώπων στα Μουσεία όλης της χώρας, παρ' ότι οι θέλοντες να τιμήσουν την ημέρα των Μουσείων, ...επέμεναν να επισκεφθούν τις επιλογές τους.
Εφέτος τιμώμενο Μουσείο ήταν το Βυζαντινό & Χριστιανικό, ενώ όπως είχαμε προ ημερών αναφέρει, στον κατάλογο των προγραμμάτων μουσειακών δράσεων της ICOM, αναφέρονταν το Λαογραφικό της Αράχωβας και το Ναυτικό του Γαλαξειδίου.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο των Δελφών όμως, είχε ''προλάβει'' να διοργανώσει μια εκδήλωση στις 3 Μαΐου, έστω πρόωρα, αλλά στα πλαίσια του εορτασμού της τιμώμενης 18ης Μαΐου και είχε σχέση με την αρχαία μουσική στους Δελφούς. Για όσους τυχερούς βρέθηκαν εκείνο το βροχερό απόγευμα στην αίθουσα ισογείου του Μουσείου, η περιέργειά τους γρήγορα μετετράπη σε έκπληξη και μετά από λίγο σε θαυμασμό.
Περιέργεια γιατί στην πρόσκληση αναφερόταν ότι ένας γαλλόφωνος, ο Sylvain Perrot, θα μιλούσε ελληνικά για τους ''Ήχους της Πυθίας'' και θα αναπαρήγαγε την τότε μουσική, με φλάουτο.
Έκπληξη δε γιατί, η τεκμηριωμένη απόδοση των αρχαίων παιάνων και ύμνων, έστω με την ''φωνή'' του σύγχρονου φλάουτου, να γίνεται με εξαιρετική επιμέλεια του ιδίου, ενός μουσικού-επιστήμονα-αρχαιολόγου, του οποίου η ελληνομάθεια ήταν εξαιρετικά υψηλή.
Και τέλος θαυμασμό για την προσπάθειά του να συγκεντρώσει ότι γραπτό, ζωγραφιστό και ανάγλυφο υπήρχε σε πλήθος Μουσείων με θέμα την μουσική στην αρχαία Ελλάδα και να συγγράψει μια διδακτορική διατριβή 190 σελίδων με αντικείμενό της, την μουσική των Δελφών! Απίστευτες πληροφορίες...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου