Πέμπτη 26 Αυγούστου 2021

ΟΙ ΠΑΝΤΕΣ ΒΑΛΟΥΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΡΧΗΣ (πυρκαϊών ένεκα)

Χαλκίδα, 25/08/2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Μετά τα όσα διαδραματίστηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, κατά τον απολογισμό των καταστροφικών συνεπειών της πύρινης λαίλαπας, δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν όλα όσα είχαμε επισημάνει σε προηγούμενες δημόσιες παρεμβάσεις μας.

  • Καμιά προετοιμασία, στο πεδίο της πρόληψης.

  • Απουσία σχεδίου αντιμετώπισης της συγκεκριμένης πυρκαγιάς.

  • Παντελής έλλειψη συντονισμού.

  • Κρατική ολιγωρία και εγκληματική αδιαφορία.

  • Ανεπάρκεια και αναποτελεσματικότητα του μηχανισμού πολιτικής προστασίας.


Η παράταξή μας κατέθεσε τη δική της αξιολογική κρίση, επισημαίνοντας τις τεράστιες ευθύνες, που έχουν όσοι βρίσκονται σε επιτελικές θέσεις ευθύνης και απαίτησε τον καταλογισμό τους.

Πρότεινε να υιοθετηθούν και να υλοποιηθούν άμεσα, όσα περιλαμβάνονται στο ψήφισμα του συλλαλητηρίου, ως μέτρα άμεσης στήριξης.

Να ληφθούν υπόψη οι προτάσεις των επαγγελματιών της περιοχής και φυσικά συμφώνησε στην πρόταση για χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων, των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων.

Πρότεινε επίσης ένα εγγυημένο ελάχιστο εισόδημα για τους πληγέντες, έστω και με τη μορφή επιδόματος.

Τέλος διαφώνησε με τους αναδόχους αναδάσωσης, εκτός αν αυτοί είναι πανεπιστημιακά ιδρύματα, που σίγουρα θα βοηθήσουν και δεν θα κερδοσκοπήσουν, από την τραγωδία που βιώνει η Β. Εύβοια.

Σε σχέση με τα μακροπρόθεσμα αναπτυξιακού χαρακτήρα έργα, προτείναμε να πραγματοποιηθεί σε δεύτερο χρόνο μια ειδική συνεδρίαση, με τη συμμετοχή κοινωνικών φορέων, παραγωγικών τάξεων και της τοπικής αυτοδιοίκησης, έτσι ώστε να διαμορφωθεί από κοινού η πρόταση της επόμενης μέρας.


Σήμερα, είμαστε αντιμέτωποι με την άμεση ευθύνη να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα.

Όμως ακόμα και γι αυτό, οι φέροντες την ευθύνη αξιολόγησαν και αποφάσισαν να υποκαταστήσουν την περιφερειακή αρχή και το περιφερειακό συμβούλιο, με την επιτροπή ανασυγκρότησης!

Ανεξάρτητα από τα όποια ποιοτικά στοιχεία, μπορεί να διακρίνει κάποιος στα πρόσωπα που τη συγκροτούν, υπάρχει ευθεία απαξίωση και υποτίμηση των συλλογικών θεσμικών οργάνων.

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση είτε δεν θέλει στα πόδια της το περιφερειακό συμβούλιο είτε θεωρεί ακατάλληλη τη περιφερειακή αρχή να διαχειριστεί την επόμενη μέρα.

Και ας μη νομίζουν κάποιοι οτι απλά βρέχει, κυβερνητικό "φτύσιμο" το λέει ο απλός πολίτης.


Όσο για τη δήλωση περί εντολής μη κατάσβεσης, δυστυχώς δεν επιβεβαιώνεται μόνο από τον περιφερειάρχη και τους δημάρχους αλλά πολύ περισσότερο από τους ίδιους τους πολίτες, που είδαν να καίγεται το δάσος τους, τα όνειρά τους και ο κόπος μιας ολόκληρης ζωής.

Η όποια προσπάθεια ανασκευής εκθέτει περισσότερο παρά αμβλύνει τις εντυπώσεις.

Και επιτέλους, ας ασχοληθούν με την ουσία και όχι με την επικοινωνία.

Για να μην καταγραφούν στη συνείδηση των πολιτών, με το στίχο του ποιητή:

«Δεν έφταιγεν ο ίδιος, τόσος ήτανε».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου