Σάββατο 7 Αυγούστου 2021

"ΒΑΛΤΩΣΑΜΕ..." - άρθρο

 Έργα της Φωκίδας στον …… Βάλτο

  • Μια Φωτογραφία εντυπώσεων …θα μας σώσει !

του Νίκου Δρόλαπα

Με τη συμπλήρωση οκτώ χρόνων από τη καταστροφική πυρκαγιά του Ελαιώνα Άμφισσας και του Δελφικού Τοπίου στις 5 Αυγούστου 2013, νέα σύννεφα καπνού εμφανίζονται στον μαρτυρικό Ελαιώνα, από τη μετέωρη πορεία του έργου άρδευσης.

Το έργο έπρεπε να λειτουργεί από το έτος 2017.

Όμως δεν είναι μόνο αυτό. Όλα τα θέματα που αφορούν τον Ελαιώνα, ή και άλλα έργα του νομού που για δεκαετίες λιμνάζουν, όπως το αρδευτικό έργο της πεδιάδας του Μόρνου, καλύπτονται από ένα πέπλος σιωπής και ανικανότητας των διοικούντων τη Φωκίδα.

Η σύσκεψη υπό τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, έγινε αποκλειστικά και μόνο για να ενισχύσει την αδύναμη θέση στην οποία έχουν περιέλθει ο Βουλευτής κ.Ι. Μπούγας και ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γ. Δελμούζος, επειδή μέχρι το μισό της θητείας τους δεν έχουν ΤΙΠΟΤΑ να παρουσιάσουν ως έργο για τη Φωκίδα. Όλο το σκηνικό στήθηκε για δυό καλές κουβέντες από τον κ. Υφυπουργό.

Προσπάθησαν να δικαιολογήσουν τη στασιμότητα και τη καθυστέρηση παράδοσης του έργου, αλλά δεν βρήκαν ούτε μία λέξη να πουν για την περιβαλλοντική αποκατάσταση του Ελαιώνα, ούτε και για την αναγκαία όσο ποτέ κατασκευή αυτόνομου πυροσβεστικού δικτύου για να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Το έργο δεν προχωράει. Είναι προφανής η αδυναμία του εργολάβου να το κατασκευάσει, αν και το εταιρικό του σχήμα ενισχύθηκε και με άλλη κατασκευαστική εταιρεία.

Ανεξήγητη εξακολουθεί να είναι η στάση και η ατολμία της Επιβλέπουσας υπηρεσίας και των εμπλεκομένων φορέων να εφαρμόσουν τις νόμιμες διαδικασίες κατά του εργολάβου, με επιβολή ποινικών ρητρών, ή και με τη κήρυξή του ως έκπτωτο, αν και είχαν πολλούς λόγους να το κάνουν, μέχρι και δυνατότητα εγκατάστασης άλλου εργολάβου στο έργο… Τι να φοβούνται άραγε ;

Ποτέ δεν απάντησαν στα πολλαπλά ερωτήματα, για ποίους λόγους χορήγησαν ποσό 7.000.000 ευρώ στον εργολάβο, όταν μάλιστα δύο φορές αρνήθηκε ο Επίτροπος Ελεγκτικού Συνεδρίου να εγκρίνει τη καταβολή του.

Είναι προφανές ότι ο εργολάβος έχει πάρει τη πρωτοβουλία των κινήσεων στο έργο, φθάνοντας στο σημείο να ζητήσει ακόμα και τη ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ, όπως τον συμφέρει. Αυτό όμως είναι πολύ σοβαρό, γιατί αν εγκριθεί, ανατρέπει τελείως τη φιλοσοφία του προς λάθος κατεύθυνση, όταν μάλιστα η μελέτη αυτή έχει συνταχθεί από ένα κορυφαίο μελετητικό γραφείο, με κόστος άνω των 800.000 ευρώ με τις σημερινές ισοτιμίες και όλοι οφείλουν να την εφαρμόσουν πιστά, εκτός και αν αποδεδειγμένα έχει κάποιο λάθος, γεγονός το οποίο αποκλείεται ( τώρα διαπίστωσαν ότι θέλει αλλαγή ; ; ).

Η μελέτη του έργου προβλέπει δύο θέσεις υδροληψίας για δύο ξεχωριστά δίκτυα σωληνώσεων με σημαντική υψομετρική διαφορά μεταξύ τους. Η μία υδροληψία ευρίσκεται στην Άμφισσα και η δεύτερη στο Χρισσό. Η διάταξη αυτή των δικτύων, πέραν της οικονομίας της κατασκευής ( μικρότερες διάμετροι σωλήνων ) εξασφαλίζει και την ομαλή λειτουργία των δικτύων.

Ο εργολάβος, θέλοντας να αποφύγει πολλά δύσκολα γι΄αυτόν, επιδιώκει να καταργήσει τη μία υδροληψία εις βάρος του έργου, όταν μάλιστα έχει κατασκευάσει το 60% των σωληνώσεων με τη προοπτική δύο υδροληψιών.

Κι αν ο εργολάβος αγνοεί τα προβλήματα που θα παρουσιάσει το έργο, η επιβλέπουσα υπηρεσία το εγκρίνει αυτό ; ; ;


Ένα άλλο θέμα. Αυτό κι αν δεν είναι….Απίστευτο :

ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕΙ ΤΟ ΝΕΡΟ ΑΡΔΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΕΛΑΙΩΝΑ από την Ε.Υ.Δ.Α.Π., όπως είχε αποκαλύψει ο γράφων στη μεγάλη συγκέντρωση των πληγέντων ελαιοκτηματιών στο Σερνικάκι, λίγες ημέρες μετά τη πυρκαγιά.

Μέχρι σήμερα δεν έχει υπογραφεί σχετική συμφωνία μεταξύ του Υ.Α.Α. Τ., ή της Περιφέρειας και της Ε.Υ.Δ.Α.Π.


Ο κ. Υφυπουργός, ανάλογα με την ενημέρωση που του έγινε, είπε, ότι « τα προβλήματα δείχνουν να ξεπεράστηκαν….για την Αρχαιολογία και τα σημεία υδροληψίας με την ΕΥΔΑΠ », χωρίς καμία αναφορά για την εξασφάλιση του νερού, σε ποιά τιμή, κλπ.

Χαρακτηριστικές είναι και οι παρασχεθείσες ασαφείς διαβεβαιώσεις του κ. Μπούγα, ότι : « ήδη έχει λάβει τη σύμφωνη γνώμη της ΕΥΔΑΠ για τα σημεία της υδροληψίας » , όταν αυτά είναι προκαθορισμένα από τη μελέτη του έργου και όταν ο εργολάβος ήδη έχει υποβάλλει και αυτός νέα προμελέτη για αλλαγές στα σημεία των υδροληψιών…. δηλαδή, ο κ. Μπούγας, όπως τόνισε, τονίζει τα σημεία που δεν θέλουν … τόνο.

Για την εξασφάλιση του νερού, ούτε λέξη, όταν, οι Βουλευτές της Βοιωτίας με την εργασία και την επιμονή τους κατάφεραν να εξασφαλίσουν, εδώ και χρόνια, το νερό για την άρδευση της Κωπαϊδας.

Δυστυχώς αυτή είναι η αλήθεια.

Και όσοι θυμήθηκαν τώρα τη μεγάλη πυρκαγιά του Ελαιώνα, αλλά είχαν εξαφανισθεί τις τραγικές εκείνες ώρες και ημέρες και όλο το ενδιάμεσο διάστημα, μέχρι και σήμερα, όπου κι αν ανήκουν, στο Κίνημα Αλλαγής , ή Πασόκ ή ΚΙΝΑΛ, στη Ν.Δ., ή στον ΣΥΡΙΖΑ, με ταυτόχρονη βροντερή απουσία σύσσωμης της τοπικής αυτοδιοίκησης, ας μη προκαλού, όπως η συγκεκριμένη κυρία, του πολυκομματικού τοπικού συστήματος εξουσίας και αυτή, λέγοντας ότι κανείς άλλος δεν έφερε θέμα για τον Ελαιώνα …κλπ.

Πού να δουν όμως, έτσι όπως ήταν κρυμμένοι, αυτούς που έδιναν μάχη για τον Ελαιώνα, τους Ελαιοκτηματίες και κατά της τοπικής διαπλοκής, που μοναδική της έννοια ήταν --και διαχρονικά είναι-- η συγκάλυψη των ευθυνών των δικών της παιδιών….

Ανάλογα προβλήματα, ίσως και μεγαλύτερα, αντιμετωπίζουν και οι αγρότες της πεδιάδας του Μόρνου από το έργο άρδευσης. Έχουν φθάσει στο σημείο να μην μπορούν να πάνε στα κτήματά τους για να τα καλλιεργήσουν.

Τόσα χρόνια δεν έγινε η παραλαβή του έργου λόγω κακοτεχνιών και αστοχιών. Τώρα, χρειάζεται ένα νέο έργο, συμπληρωματικό, για να καλύψει τις αστοχίες και τις ελλείψεις του αρχικού έργου, προκειμένου να δημιουργηθούν συνθήκες λειτουργίας του έργου στο σύνολό του.

Και οι αγρότες της περιοχής αυτής είναι θύματα της ανικανότητας των διοικούντων κατά τη τελευταία δεκαπενταετία τη Φωκίδα, που, δυστυχώς ΑΥΤΟΙ, ρυθμίζουν τις τύχες τους και τη ζωή τους.


2 σχόλια:

  1. ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΜΑ ΣΕ ΒΓΑΛΟΥΜΕ..ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙΣ ΜΕΤΑ..ΟΠΩΣ Ο..ΤΑΜΤΑΚΟΣ ΠΑΛΙΟΤΕΡΑ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτή είναι η απάντηση του κ. Μπούγα ; Λυπάμαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή