Τετάρτη 12 Ιουνίου 2024

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ Ε.Λ.Μ.Ε. ΦΩΚΙΔΟΣ (για τον καύσωνα)

ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ            Άμφισσα 11-06-2024

(Ε.Λ.Μ.Ε.) Ν. ΦΩΚΙΔΑΣ 


Άμεσα μέτρα από το υπουργείο Παιδείας , τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και τους Δήμους για τη στήριξη εκπαιδευτικών και μαθητών ενόψει καύσωνα

Μπροστά στο  κύμα καύσωνα, το οποίο είναι σε εξέλιξη  κατά τη διάρκεια διεξαγωγής των Πανελλαδικών και ενδοσχολικών  εξετάσεων, εκπαιδευτικοί και οι μαθητές, που ήδη καλούνται μέσα σε πρωτόγονες συνθήκες να λειτουργήσουν, όπως στην περίπτωση των βαθμολογικών κι εξεταστικών κέντρων, θα βρεθούν αντιμέτωποι με δύσκολες συνθήκες ικανές να προκαλέσουν προβλήματα υγείας.

Είναι άμεση ανάγκη, τα Υπουργεία Παιδείας και Πολιτικής Προστασίας, οι Δήμοι και συνολικά ο κρατικός μηχανισμός να πάρουν όλα τα αναγκαία μέτρα, όπως είναι η εξασφάλιση κλιματιζόμενων αιθουσών, για να μπορούν μαθητές και εκπαιδευτικοί να ανταποκριθούν στην ούτως ή άλλως επίπονη και απαιτητική δοκιμασία. 

Για πολλοστή φορά είμαστε και φέτος αναγκασμένοι να μιλήσουμε για τις απαράδεκτες συνθήκες που συχνά βιώνουν οι μαθητές μας και τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας που αντιμετωπίζουμε πολλές φορές κατά τη διάρκεια της εξεταστικής περιόδου.

Είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση, για να αποφύγει τις ευθύνες της και για να δικαιολογήσει την ανυπαρξία μέτρων και απαραίτητων υποδομών, τα αποδίδει όλα στα φυσικά φαινόμενα και στην κλιματική αλλαγή. Έτσι και τώρα θα έχει την αποκλειστική ευθύνη για το γεγονός ότι:

εκπαιδευτικοί και παιδιά στοιβαγμένοι σε μικρούς χώρους χωρίς κλιματισμό  συμμετέχουν σε εξετάσεις, βαθμολογικά κι εξεταστικά κέντρα λειτουργούν ομοίως με ελλιπέστατα  μέσα, έχει παγιωθεί καθεστώς γαλέρας για τους συναδέλφους και πενιχρές αποζημιώσεις για τη συμμετοχή τους στις εξετάσεις, θα επέλθει επίταση του άγχους και αδυναμία ανταπόκρισης από τους μαθητές. 

Επειδή η λειτουργία των σχολείων βασίζεται εδώ και χρόνια κυρίως στην ευσυνειδησία, την αυταπάρνηση και το φιλότιμο των εκπαιδευτικών, απαιτούμε:

  • Να παρθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα ,όπως  ανεμιστήρες, νερά, κλιματιστικά,  ώστε να διεξαχθούν οι εξετάσεις στα σχολεία κάτω από ανθρώπινες και ασφαλείς συνθήκες ή να αναβληθούν αν οι θερμοκρασίες ξεπεράσουν τους 40ο . 

  • Κλιματιζόμενες αίθουσες εξέτασης και διόρθωσης και έκτακτη επιχορήγηση των σχολικών επιτροπών.

  • Άμεσα να εξαιρεθούν συνάδελφοι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.

  • Γενναία αύξηση των αμοιβών για τη διεξαγωγή των εξετάσεων. Κανένας αποκλεισμός των αναπληρωτών συναδέλφων μας ως βαθμολογητών.


 Δε θα επιτρέψουμε για μια ακόμη φορά στο ΥΠΑΙΘΑ να παίξει με την υγεία όλων μας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου