Πέμπτη 6 Ιουνίου 2024

ΠΕΡΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ & ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟ-ΤΗΤΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΣΤΗΝ ΦΩΚΙΔΑ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΦΩΚΙΔΑΣ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ, ERASMUS+, ΔΡΑΣΕΩΝ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ και ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ ΜΑΘΗΤΩΝ/ΤΡΙΩΝ για ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΣΕ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ και ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την Πέμπτη 23 Μαΐου 2024, 09.30-14.00, πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δελφών στην Πλατεία Κεχαγιά στην Άμφισσα η εκδήλωση της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Φωκίδας για την παρουσίαση προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων, προγραμμάτων Erasmus+ και δράσεων των σχολείων της Δ.Δ.Ε. Φωκίδας κατά το σχολικό έτος 2023-2024.

Στην Διεύθυνσή μας υλοποιήθηκαν αυτή την σχολική χρονιά 57 προγράμματα σχολικών δραστηριοτήτων: 4 Αγωγής Υγείας, 5 Αγωγής Σταδιοδρομίας, 14 Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και 34 Πολιτιστικών Θεμάτων. Πρόκειται για προγράμματα διάρκειας 3-5 μηνών που υλοποιούνται στο περιθώριο του σχολικού προγράμματος με πρωτοβουλία των εκπαιδευτικών που προσφέρουν τον χρόνο και την ενέργειά τους με μοναδικό κίνητρο τα πολλαπλά οφέλη που συνεπάγονται αυτά τα προγράμματα για τους μαθητές και τις μαθήτριες: δυνατότητα για μια πιο μαθητοκεντρική προσέγγιση θεματικών που έχουν επιλεγεί από τους ίδιους τους μαθητές και προκαλούν το ενδιαφέρον τους, ευκαιρία για ομαδοσυνεργατική μάθηση, βιβλιογραφική έρευνα και έρευνα πεδίου με στόχο την ανάπτυξη της κριτικής και δημιουργικής σκέψης των παιδιών, ανάδειξη των ιδιαίτερων ταλέντων τους και ανάπτυξη των δεξιοτήτων ζωής σε μια προσπάθεια για σύνδεση του σχολείου με τον πραγματικό κόσμο.

Επιπλέον, τα σχολεία εμπλέκονται δημιουργικά σε μια σειρά από άλλα προγράμματα και δράσεις που δίνουν τη δυνατότητα στους μαθητές να βγουν από το στενό σχολικό πλαίσιο και να ταξιδέψουν, να συμμετέχουν σε Μαθητικά Συνέδρια και Μαθητικούς Διαγωνισμούς, να αλληλεπιδράσουν με μαθητές/μαθήτριες άλλων σχολείων και να γνωρίσουν εκπαιδευτικά συστήματα άλλων χωρών στο πλαίσιο της μετακίνησής τους με προγράμματα Erasmus+ τα οποία καλύπτουν και όλα τα έξοδά τους. Όλες αυτές οι πρωτοβουλίες λαμβάνονται από τα στελέχη και τους/τις εκπαιδευτικούς των σχολείων με στόχο να εμπλουτίσουν την εκπαιδευτική διαδικασία και να συμβάλλουν στην ολόπλευρη ανάπτυξη των μαθητών/τριών τους.

Κάποια από αυτά τα προγράμματα και τις δράσεις είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε με σύντομες παρουσιάσεις των 10 λεπτών στην εκδήλωση της Πέμπτης. Συγκεκριμένα παρουσιάστηκαν 20 από τα προγράμματα που υλοποιήθηκαν στα σχολεία μας από το ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ Άμφισσας (ευφάνταστες κατασκευές με καθημερινά υλικά), το Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Άμφισσας (ένα ψηφιακό παραμύθι για τη διαφορετικότητα) , το Γυμνάσιο με Λ.Τ. Ερατεινής (Μνήμες Ολοκαυτώματος) , το ΓΕΛ Ευπαλίου (πρόγραμμα τοπικής ιστορίας για την Δωρίδα) , το Γυμνάσιο Ιτέας (Περιβαλλοντικό πρόγραμμα για τα μονοπάτια και πρόγραμμα για τη δημιουργία βιβλιοθήκης στο σχολείο από τα ίδια τα παιδιά για την προώθηση της φιλαναγνωσίας), το 1ο ΕΚ Άμφισσας (Πρόγραμμα Erasmus+ στην Ισπανία με συμμετοχή μαθητών για εκπαίδευση σε θέματα επαγγελματικού προσανατολισμού και πρόγραμμα κυκλικής οικονομίας), το Γυμνάσιο Λιδωρικίου (πρόγραμμα μουσειακού θεάτρου, συμμετοχή του σχολείου σε διαγωνισμό λογοτεχνίας και φωτογραφίας και η εμπειρία των παιδιών), το Μουσικό Σχολείο Άμφισσας (συμμετοχή σε φεστιβάλ αρχαίου δράματος και στον διαγωνισμό Make a wish), το Γυμνάσιο Δελφών (συμμετοχή σε φεστιβάλ αρχαίου δράματος και περιβαλλοντικό πρόγραμμα με θέμα το δελφίνι), το Γυμνάσιο Άμφισσας (πρόγραμμα προφορικής ιστορίας με θέμα το Μοναστήρι του Προφήτη Ηλία), το ΓΕΛ Λιδωρικίου (δημιουργία ψηφιακού παιχνιδιού Κρυμμένου Θησαυρού και παλετοκατασκευές στη βιβλιοθήκη του σχολείου) , το ΓΕΛ Άμφισσας (Πρόγραμμα μουσειακού θεάτρου, πρόγραμμα αγωγής σταδιοδρομίας για τη διοίκηση μιας εικονικής επιχείρησης και παρουσίαση του προγράμματος επιμόρφωσης εκπαιδευτικών Erasmus+ για τη διδασκαλία της αγωγής του πολίτη) , και το Π.ΕΠΑ.Λ Άμφισσας (περιβαλλοντικό πρόγραμμα με θέμα την Ελιά). Μαζί μας ήταν και μας μίλησαν για τις συνεργασίες τους με τις σχολικές μονάδες της Διεύθυνσής μας ο κ. Νίκος Λάιος, κοινωνικός ανθρωπολόγος από τη Διαδρομή-Κέντρο Πρόληψης των εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας Π.Ε. Φωκίδας και η Γιώτα Κούκου, κοινωνικός επιστήμονας, από την Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής Π. Σακελαρόπουλος. Πρόκειται για δύο φορείς που συνεργάζονται επί σειρά ετών με τα σχολεία της Διεύθυνσής μας και στηρίζουν την εύρυθμη λειτουργία τους συμβάλλοντας με τα προγράμματά τους στην καταπολέμηση παθογενειών, όπως η βία και ο εκφοβισμός, η χρήση ουσιών, η εξάρτηση από συσκευές, η κοινωνική απομόνωση κ.λπ.

Οι παρουσιάσεις έγιναν από εκπαιδευτικούς και μαθητές/τριες δια ζώσης και διαδικτυακά και χειροκροτήθηκαν από τους παρευρισκόμενους μαθητές/τριες, εκπαιδευτικούς και διευθυντές και διευθύντριες των σχολείων καθώς και από τον Διευθυντή Δ.Ε. Φωκίδας κ. Κωνσταντίνο Δούνα, τη Σύμβουλο Φιλολόγων Φωκίδας κ. Γεωργία Παντίδου και τον Αν. Προϊστάμενο Εκπαιδευτικών Θεμάτων Δ.Δ.Ε. Φωκίδας κ. Χρήστο Λαλά καθώς και τον Υπεύθυνο Σχολικών Δραστηριοτήτων Δ.Π.Ε. Φωκίδας κ. Θεόδωρο Μήταλα. Την εκδήλωση συντόνισε η Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Δ.Δ.Ε. Φωκίδας κ. Ασημένια Μισιρλή και στήριξε τεχνικά ο Υπεύθυνος ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. της Δ.Δ.Ε. Φωκίδας κ. Σπύρος Καλλώνης.

Με την ευκαιρία αυτής της συνάντησης βραβεύτηκαν από τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Φωκίδας:

  • οι μαθητές και οι μαθήτριες των Γυμνασίων Άμφισσας, Ιτέας, Ερατεινής και του ΓΕ.Λ. Άμφισσας οι οποίοι διακρίθηκαν στους Διαγωνισμούς Θαλής και Ευκλείδης της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας

  • η εκπαιδευτικός κ. Ειρήνη Μαυροπούλη μαζί με μαθητές και μαθήτριες της Β’ τάξης του Μουσικού Σχολείου Άμφισσας που πήραν μέρος στον Διαγωνισμό Make a wish και έλαβαν το πρώτο βραβείο για το τραγούδι που συνέθεσαν

  • οι εκπαιδευτικοί του Π.ΕΠΑ.Λ. Άμφισσας που διακρίθηκαν για το θάρρος και την αυτοθυσία που επέδειξαν κατά την εκκένωση του κτηρίου και την κατάσβεση της πυρκαγιάς που ξέσπασε στο σχολείο τους στις 2 Απριλίου 2024 από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία.

Ευχαριστούμε θερμά τον Δήμο Δελφών για την παραχώρηση της αίθουσας και όσους συνέβαλαν στην επιτυχία αυτής της εκδήλωσης. Δίνουμε τα θερμά μας συγχαρητήρια στους μαθητές/τριες, τους/τις εκπαιδευτικούς και τους/τις διευθυντές/ντριες των σχολείων για την εξαιρετική τους δουλειά και ευχόμαστε να συνεχιστεί με την ίδια θετική ενέργεια και επιτυχία στο μέλλον. Οι προσπάθειες όλων μας εμπνέονται από την πίστη μας στους νέους ανθρώπους και από την πεποίθηση ότι αξίζει να επενδύσουμε σε αυτούς!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου