Πέμπτη 29 Ιουνίου 2023

Η ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΣΠΗΛΙΑ ΤΗΣ ΣΤΡΩΜΗΣ - Πρόσκληση


Ο Δήμος Δελφών καλεί στον εορτασμό στη «Σπηλιά της Εθνικής Αντίστασης» την Κυριακή 2 Ιουλίου 2023

Ο Δήμος Δελφών διοργανώνει την Κυριακή, 2 Ιουλίου 2023, την εκδήλωση μνήμης «Σπηλιά της Στρώμης-Σπήλαιο Εθνικής Αντίστασης», τιμώντας για μία ακόμα χρονιά την κορυφαία στιγμή της ενωμένης εθνικής αντίστασης των Ελλήνων απέναντι στη γερμανοϊταλική κατοχή.

Η Σπηλιά της Στρώμης ή «Σπηλιά της Εθνικής Αντίστασης» όπως ονομάζεται σήμερα, αποτελεί Ιστορικό Μνημείο, σημείο αναφοράς στον αγώνα για Ανεξαρτησία και σύμβολο εθνικής ενότητας και ομοψυχίας.  Εκεί παρέμειναν για σαράντα περίπου ημέρες οι Βρετανοί σαμποτέρ που έλαβαν μέρος στην ανατίναξη της Γέφυρας του Γοργοποτάμου, στις 25 Νοεμβρίου του 1942, αποτελώντας ως σημείο το αρχηγείο της αποστολής Χάρλιγκ για την επιχείρηση. Στις 19 Νοεμβρίου κατέφτασε ο Ναπολέων Ζέρβας με αντάρτες του ΕΔΕΣ, έγινε ο σχεδιασμός της ανατίναξης της γέφυρας και από εκεί ξεκίνησαν όλοι μαζί για να συναντήσουν στο Μαυρολιθάρι, στις 20 Νοεμβρίου, τον Άρη Βελουχιώτη με τις δικές του δυνάμεις του ΕΛΑΣ. Η ανατίναξη της Γέφυρας του Γοργοποτάμου υπήρξε μία από τις σημαντικότερες πράξεις αντίστασης  στην κατεχόμενη Ευρώπη κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Δήμος Δελφών προσκαλεί όλες και όλους στο φετινό εορτασμό στη «Σπηλιά της Εθνικής Αντίστασης», ο οποίος θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 2 Ιουλίου 2023, στις 11:30, στη θέση «Κρύα Βρύση». Σύμφωνα με το πρόγραμμα θα γίνει κατάθεση στεφάνων, θα ακολουθήσει ομιλία-αφιέρωμα στα Γεγονότα της Γέφυρας του Γοργοποτάμου από τον κ. Ευθύμιο Πιστόλη, ενώ με το πέρας της τελετής θα γίνει ξενάγηση στο Σπήλαιο.

ΔΗΜΟΣ ΔΕΛΦΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου