Πέμπτη 29 Ιουνίου 2023

ΕΠΑΝΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ

Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ

Στο πλαίσιο της διαρκούς ενημέρωσης και της ευαισθητοποίησης των πολιτών, η ΠΕ.ΠΥ.Δ. Στερεάς Ελλάδας υπενθυμίζει ότι η αντιπυρική περίοδος στη χώρα μας ξεκινάει επίσημα την 1η Μαΐου και θα διαρκέσει έως την 31η Οκτωβρίου.

Απευθύνεται ισχυρή σύσταση στους συμπολίτες μας:

- Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε      υπαίθρια  δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει πυρκαγιά.

- Να συμβουλεύονται τις κατά τόπους Πυροσβεστικές Υπηρεσίες σχετικά με τα μέτρα πρόληψης και τον ημερήσιο κίνδυνο πυρκαγιάς, σε περίπτωση εκτέλεσης    εργασιών υπαίθρου.

 - Να παρακολουθούν τις πληροφορίες για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών που είναι  διαθέσιμες στην ιστοσελίδα www.fireservice.gr και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter.

 - Να αναζητούν οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr .

Κρίνεται απαραίτητος ο άμεσος καθαρισμός των οικοπεδικών χώρων εντός των ρυμοτομικών σχεδίων και ορίων οικισμών (Υπ’ αριθ. 20/2023 ΦΕΚ 2549Β’ Πυρκη Διάταξη)

 Σας επισημαίνουμε ότι η απόθεση ή εγκατάλειψη ή η απόρριψη, από πεζούς ή εποχούμενους, οποιουδήποτε αντικειμένου ή ύλης ή ουσίας (όπως ΤΣΙΓΑΡΑ, σπίρτα ή άλλα συναφή), η οποία δύναται να αποτελέσει αιτία έναυσης φωτιάς ή πυρκαγιάς στους χώρους του άρθρου 1 της υπ’αριθ. 9/2021 Πυροσβεστικής Διάταξης, επισύρει επιβολή χρηματικού προστίμου.

  Καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου θα πραγματοποιούνται εκτεταμένοι πρόσθετοι έλεγχοι -περιπολίες προς αποφυγή ενάρξεως και εξάπλωσης πυρκαγιών, αλλά και προς διαπίστωση της τήρησης των ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΩΝ μέτρων πυροπροστασίας, κυρίως σε υπαίθριες εργασίες. Επισημαίνουμε ότι, η μη τήρηση των διαλαμβανομένων στα ανωτέρω, επισύρει υψηλά διοικητικά πρόστιμα, καθώς και βαρύτατες ποινικές κυρώσεις.

Σε περίπτωση που αντιληφθείτε πυρκαγιά:

 - Τηλεφωνήστε ΑΜΕΣΩΣ στο 199 ή στο 112 και δώστε σαφείς πληροφορίες για:

 - Την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βρίσκεστε

 - Το ακριβές σημείο και την κατεύθυνση της πυρκαγιάς

 - Την ένταση του ανέμου στην περιοχή και

 - Το είδος της βλάστησης που καίγεται

 Απομακρυνθείτε αμέσως από την περιοχή και ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών

 Διευκολύνετε την πρόσβαση των Πυροσβεστικών Δυνάμεων

Τονίζουμε ότι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και του φυσικού μας πλούτου είναι υπόθεση όλων μας!!!

               -Ο- 

28/06/2023            Δκτης ΠΕ.Π.Υ.Δ Στερεάς Ελλάδας

                        Σίμος Ηλ. Αποστόλου

                   Αρχιπύραρχ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου