Δευτέρα 4 Ιουλίου 2022

ΑΝΑΖΩΠΥΡΩΣΗ!

 Η πυρκαϊά, προ των πυλών της Ιτέας!..

  Ο ισχυρός βόρειος άνεμος, ο οποίος επικρατούσε τις τελευταίες ώρες στην περιοχή μας, αναζωπύρωσε και  "έσπρωξε" κατά τα φαινόμενα την πυρκαϊά από το Σερνικάκι προς την Ιτέα.  Με αποτέλεσμα, να "χιονίζει" αποκαΐδια στη πόλη μας και η ατμόσφαιρα να είναι αποπνικτική.  Η δε ορατότητα, να ενθυμίζει ομιχλώδες τοπίο, παρά παραθαλάσσια πόλη εν μέσω θέρους.
  Η πυρκαϊά επέρασε από την "Κακκανού", με νότια κατεύθυνση, απείλησε μονάδες επεξεργασίας ελαιών και έφθασε στην βόρεια πλευρά του λόφου των Αγίων Αναργύρων.  Ενώ από την δυτική πλευρά, έφθασε να καίει δένδρα και θάμνους στην περιοχή του ναΐσκου "Άϊ-Γιαννάκης" και να ταξειδέψει, ακόμη και στην περιοχή "Δανισκέϊκα" στην άκρη της Ιτέας, όπου υπάρχουν επιχειρήσεις με εύφλεκτα υλικά.  Για αυτό και το μεγάλο ελικόπτερο (Chinook) το οποίο κατέφθασε κατεπειγόντως, εστίασε τις ρίψεις του σε εκείνη την περιοχή. Η δε παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, είχε κι αυτή ...τα διαλείμματά της!
  Έχουν διακοπεί οι μετακινήσεις από Άμφισσα προς Ιτέα και το αντίστροφο, όπως επίσης και από Γαλαξείδι προς Ιτέα.  Οι δε "εγκλωβισμένοι" υπάλληλοι αυτών των κοινοτήτων, κατάφεραν να ...επαναπατρισθούν αργά το απόγευμα, μέσω Αγίας Ευθυμίας.
  Οι προσπάθειες των πυροσβεστών και των εθελοντών ήσαν και εξακολουθούν να είναι τιτάνιες ενώ η Πολιτική Προστασία του Δήμου μας, κατέδειξε σήμερα το ελάχιστον του μεγέθους της.  Παράδειγμα : Επέτρεψε στα δύο πρώτα επιχειρούντα ενωρίς το απόγευμα πυροσβεστικά αεροσκάφη Canadair, μετά από κάποια σημάδια ότι είναι δυνατός ο έλεγχος της πυρκαϊάς, να αναχωρήσουν, εγκαταλείποντας τον ιστορικό ελαιώνα μας, στο έλεος των ριπών του ανέμου...
Το πάθημα προφανώς, δεν μας (τους) έγινε μάθημα.
Για την καταγραφή, αργά το απόγευμα και μετά από την αναζωπύρωση, στην περιοχή επιχειρούσαν 2 αεροσκάφη Canadair, 2 μικρά αεροσκάφη Pezetel και 2 ελικόπτερα (το ένα Chinook).

Καλό ξημέρωμα!

Παραθέτουμε μερικές σημερινές φωτογραφίες από την "πνιγόμενη" σήμερα Ιτέα :
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου