Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2014

''ΧΟΡΟΣΤΑΣΙ'' & ''ΗΧΩ'' : ΜΙΑ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ!


Χάρμα οφθαλμών και ακοής!...

     Είναι από τις ελάχιστες φορές στην μικρή ιστορία της πόλεώς μας, όπου δυο Φωνητικά Σύνολα, συνεμφανίζονται, συμπράτουν και συνάδουν, ενώπιον του κοινού της Ιτέας.  Αναφερόμαστε βεβαίως, στην κοινή εμφάνιση της Χορωδίας Ενηλίκων του Μουσικοχορευτικού & Λαογραφικού Συλλόγου Ιτέας ''Το Χοροστάσι'', ομού με το Φωνητικό Σύνολο ''Ηχώ'' του Ωδείου Αμφίσσης, το Σάββατο 20-12-2014 στο ''Κυριακοπούλειο''.


  Και είναι συνάμα και σπάνιο ως γεγονός, καθόσον, οι δυο άνισες (ηλικιακά) και γειτνιάζουσες πόλεις η Άμφισσα και η Ιτέα, με ελάχιστον πληθυσμό-δεξαμενή για άντληση ορθόφωνων χορωδών, παρουσίασαν η κάθε μια από μόνη της, τόσον επιμελημένην άνθιση στην χορωδιακή μουσική.


  Μετατρέπεται δε σε πολιτιστικό γεγονός, λόγω του ότι το παρουσιασθέν ποιοτικό επίπεδο και των δύο συνόλων, άγγιξε την τελειότητα!...  
Και όλα αυτά, με ελάχιστη χρονική παρουσία και των δύο σχημάτων στο πολιτιστικό γίγνεσθαι των δυο πόλεων.  Ειδικά το ''Χοροστάσι'',  έθεσε σε λειτουργία το Χορωδιακό τμήμα ενηλίκων, μόλις προ ολίγων μηνών!

   Ενθουσιασμένοι έμειναν από την ακρόαση και το όλον σκηνικό γεγονός οι παρευρεθέντες εκείνο το βράδυ στην αίθουσα πολιτιστικών εκδηλώσεων στο ''Κυριακοπούλειο'' στην Ιτέα.  Σε σημείο μάλιστα, ώστε να μην ακούγεται ούτε ψίθυρος, παρ' ότι είχαν καταληφθεί από το ακροατήριο, όχι μόνον τα καθίσματα, αλλά και οι διάδρομοι και ο χώρος εισόδου στην αίθουσα!  Το δε παρατεταμένο χειροκρότημα για τους χορωδούς και των δυο σχημάτων, καθώς και για τους διευθύνοντές τους, ήταν όχι μόνον αυθόρμητο, αλλά ήταν και η ελάχιστη επιβράβευση για το ποιοτικό αποτέλεσμα της προσπάθειας αυτών των ανθρώπων!

   Είχαμε την τύχη να είμαστε ακροατές μιας πανέμορφης ακουστικά Χορωδιακής Συναυλίας, η ποιότητα της οποίας, είχε ξεπεράσει κατά πολύ το επίπεδο του ερασιτεχνισμού και της οικειοθελούς απασχόλησης.

Για την Μικτή Χορωδία Ενηλίκων του Μουσικοχορευτικού και Λαογραφικού Ομίλου  Ιτέας ''Το Χοροστάσι'', το μόνον το οποίο θα αναφέρουμε είναι ότι, ο Διευθυντής της κος Ιωάννης Χατζής, έχει καταφέρει το ακατόρθωτον : 
Έχει δημιουργήσει ένα πειθαρχημένο, ορθόφωνο, ποιοτικό και με μεγάλο ρεπερτόριο Μουσικό Σύνολο, του οποίου παρ' ότι η προετοιμασία και η μουσική παιδεία έχει διαρκέσει ελάχιστους μήνες, εν τούτοις, πραγματοποιεί εμφανίσεις επαγγελματικού Χορωδιακού Συγκροτήματος!...

   Όσον αφορά το Φωνητικό Σύνολο ''Ηχώ'' του Ωδείου Αμφίσσης, υπό την διεύθυνση και διδασκαλία της κυρίας Ελένης Ιντέρνου, η (επιβεβαιωμένη) διαπίστωσής μας είναι μια και απλή :
Προσέθεσε μια λεπτή ''πατίνα'' σε αυτό το οποίο ονομάζουμε  Ποιοτική Σκηνική Παρουσία Ολιγομελούς Χορωδιακού Συνόλου!...
Μετέτρεψε 12 νεανικές φωνές και 4 παραδοσιακά όργανα σε ένα ''εργαλείο'' ανυψώσεως και εξευγενισμού της αισθήσεως της ακοής!...

Είθε αυτού του είδους και αυτού του επιπέδου οι συναντήσεις, να συνεχισθούν.  Μας αναβαθμίζουν ως πολιτισμική κοινωνία.  Τις έχουμε ανάγκη.


Βεβαίως να συγχαρούμε και τους ανθρώπους των δύο Συνόλων, καθ' όσον με τα ελάχιστα στην διάθεσή τους μέσα, έχουν καταφέρει εν μέσω κρίσεως, να παράγουν πολιτισμό. Και εύγε τους και συγχαρητήρια!
Ιδιαιτέρως όμως, στους δυο επικεφαλής των συνόλων, τον Ιωάννη Χατζή και την Ελένη Ιντέρνου, οι προσπάθειες των οποίων έχουν οδηγήσει σε αυτό το μοναδικό αποτέλεσμα.  
Συγχαρητήρια Γιάννη και Ελένη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου