Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2024

ΤΟ ΓΕ.Λ. ΙΤΕΑΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΩΝΙΑ

                                             ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                        Το ΓΕ.Λ. Ιτέας στην Πολωνία

Το χρονικό διάστημα 27/11 ως 3/12 έξι μαθητές και μαθήτριες και τρεις καθηγήτριες του Γενικού Λυκείου Ιτέας επισκέφθηκαν την Πολωνία στα πλαίσια υλοποίησης της 3ης κινητικότητας του προγράμματος Erasmus “In the theatre of life”. 

Συγκεκριμένα εκπαιδευτικοί και μαθητές/τριες ξεναγήθηκαν στο σχολείο υποδοχής I Liceum Ogόlnoksztaꬷcace im. M. Skꬷodowskiej-Curie” και παρακολούθησαν παρουσίαση για την ιστορία του Πολωνικού θεάτρου.

Οι μαθητές/τριες μας συμμετείχαν  σε δραστηριότητες σε μνημεία και ιστορικά ορόσημα της πόλης Ostrzeszόw, πήραν μέρος σε πολλά θεατρικά εργαστήρια,  στο θέατρο της πόλης Wroclaw αλλά και στο σχολείο, κατασκεύασαν από κοινού με τους μαθητές των άλλων σχολείων ένα πολυγλωσσικό λεξικό και ήρθαν σε επαφή με την Πολωνική κουλτούρα και ιστορία. Γευμάτισαν σε σπίτια  Πολωνών μαθητών και ήρθαν σε επαφή με την τοπική κουζίνα. Στην τελετή λήξης του προγράμματος, στον κινηματογράφο της πόλης, παρευρέθηκαν οι τοπικές αρχές, καθηγητές και γονείς και η χορωδία της πόλης ενώ ο διευθυντής, οι μαθητές και μαθήτριες του σχολείου υποδοχής χόρεψαν παραδοσιακούς πολωνικούς χορούς. Ακολούθησε παράσταση θεατρικών εργασιών όλων των σχολείων στην οποία οι μαθητές/τριες μας παρουσίασαν ένα πρωτότυπο θεατρικό δρώμενο το οποίο αναδείκνυε  τη μετάβαση από το τραπέζι του αρχαιοελληνικού συμποσίου  στο ελληνικό γιορτινό τραπέζι του σήμερα όπου μέσα από το φαγητό, τη μουσική και τον χορό δημιουργούνται δεσμοί διαχρονικοί μεταξύ των ανθρώπων. Τέλος όλοι μαζί επισκεφθήκαμε την Βαρσοβία. Εκεί παρακολουθήσαμε θεατρική παράσταση, περπατήσαμε στους βασιλικούς κήπους Lazienki, επισκεφθήκαμε την γλυπτοθήκη και ξεναγηθήκαμε στην Χριστουγεννιάτικη αγορά και την παλιά πόλη.  Πραγματοποιήσαμε επίσκεψη το Μουσείο Ιστορίας των Πολωνοεβραίων "Polin" και την τελευταία μέρα ανεβήκαμε τον Πύργο Τεχνών & Επιστημών και είδαμε την σπουδαία συλλογή έργων τέχνης της μόνιμης συλλογής της Εθνικής Πινακοθήκης της Βαρσοβίας.

Έτσι φτάσαμε στο τέλος του ταξιδιού και στο τέλος του προγράμματος. Στη διαδρομή αυτή εμπλουτίσαμε τις γνώσεις μας για τη θεατρική παιδεία, από τις απαρχές του αρχαίου ελληνικού θεάτρου μέχρι το σύγχρονο θέατρο της Πολωνίας και αποκομίσαμε εμπειρίες ζωής για τον πολιτισμό και την κουλτούρα που χαρακτηρίζουν και συνδέουν μεταξύ τους όλα τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  

Τελετή λήξης του προγράμματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου