Δευτέρα 3 Ιουλίου 2023

ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ "ΕΣΤΙΑ ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ" ΓΑΛΑΞΕΙΔΙΟΥ

Η ΕΣΤΙΑ ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ γιόρτασε τα 30ά της γενέθλια στις 10 Ιουνίου

Στις 10 Ιουνίου, η ΕΣΤΙΑ ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, η μόνη κοινότητα συμπερίληψης στην Ελλάδα, όπου ενήλικες με νοητικές-αναπτυξιακές αναπηρίες και οι φροντιστές τους ζουν, δημιουργούν και διασκεδάζουν μαζί, γιόρτασε τα 30 της χρόνια στο Γαλαξίδι. Σύσσωμα τα μέλη της ΕΣΤΙΑΣ, οι οικογένειές τους, εκπρόσωποι των αρχών, φίλοι και υποστηρικτές της από όλον τον κόσμο, καθώς και η τοπική κοινωνία, έζησαν μία υπέροχη μουσική βραδιά σε ένα κλίμα συγκίνησης και ευγνωμοσύνης.

Προωθώντας τις αξίες της ΕΣΤΙΑΣ, Αγάπη και Εμπιστοσύνη, οι μόνιμοι εργαζόμενοι-υπεύθυνοι, υποδέχθηκαν το κοινό και εμπιστευτήκαν τη μουσική ομάδα - σημερινούς και παλαιούς νεαρούς εθελοντές από όλον τον κόσμο, και μέλη με αναπηρίες - να δημιουργήσει και να παρουσιάσει ένα μοναδικό διεθνές πρόγραμμα.

Μετά το τέλος της εκδήλωσης στον χώρο της ΕΣΤΙΑΣ , όλοι οι συμμετέχοντες προσκλήθηκαν στο εστιατόριο της ‘Μαρίτσας’ στο λιμάνι του Γαλαξιδιού, για ένα γιορταστικό δείπνο, όπου τα μέλη της ΕΣΤΙΑΣ μοιράστηκαν τα τραπέζια τους με τους προσκεκλημένους.  

Μέσα από τη γιορτινή βραδιά, έλαμψαν οι ακρογωνιαίες έννοιες της ΕΣΤΙΑΣ, Συμπερίληψη,   Ισοτιμία και  Αμοιβαίος Εμπλουτισμός. 

Παραθέτουμε το βίντεο της εναρκτήριας ομιλίας της Προέδρου του Ιδρύματος, Giovanna Καμπούρη, καθώς και μερικές αντιπροσωπευτικές φωτογραφίες της γιορτής.


Και λίγα λόγια για την ΕΣΤΙΑ ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Το 1993, η ΕΣΤΙΑ ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ιδρύθηκε στο Γαλαξίδι, από τους Γερμανούς οραματιστές Doris και Kurt Eisenmeier, ως η μόνη κοινότητα συμπερίληψης ενήλικων με και χωρίς νοητικές αναπηρίες στην Ελλάδα. Σήμερα, μετά από 30 χρόνια προσήλωσης και σκληρής δουλειάς από κάθε της μέλος, η ΕΣΤΙΑ παραμένει μεν η μόνη κοινότητα συμπερίληψης στη χώρα μας, αλλά πλέον με πολύ ευρύτερο αποτύπωμα στον νομό Φωκίδας, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Η σταθερή συνδρομή των πιστών υποστηρικτών μας όπως και των Ευρωπαϊκών και των Ελληνικών θεσμών ήταν και είναι καταλυτικός παράγοντας της βιωσιμότητας και της ανάπτυξής μας.

Σκοπός της ΕΣΤΙΑΣ είναι η συμπερίληψη χωρίς αποκλεισμούς και ο εμπλουτισμός της εμπειρίας κάθε ατόμου - με ή χωρίς αναπηρίες. Για τα μέλη με αναπηρίες, προσπαθούμε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για να εκπληρώσουν τα όνειρα και τις φιλοδοξίες τους καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Αυτό αποτελεί μεγάλη πρόκληση, καθώς το φάσμα των αναγκών και των επιθυμιών  που καλούμαστε να καλύψουμε είναι πολύ ευρύ - από την προσφορά συνεχούς μάθησης για ένα νεαρό μέλος με εξαιρετικές τεχνολογικές δεξιότητες, ως την εξασφάλιση ασφαλούς και ήρεμης διαβίωσης για ένα μέλος μας με άνοια. Και από την παροχή μόνιμης ή εποχιακής στέγασης στην ΕΣΤΙΑ - όπου έχουμε μεγάλη λίστα αναμονής - στα άτομα που το επιθυμούν, ως τη δημιουργία των συνθηκών για να ζήσουν και να εργαστούν κάποια μέλη μας στην ανοικτή κοινωνία. 

Η ΕΣΤΙΑ από την ίδρυσή της, αναγνωρίστηκε από το Ελληνικό Κράτος ως «Κοινωφελές Ίδρυμα» και ως παράρτημα ξένου ιδρύματος. Μέσα από τις συνεχείς βελτιώσεις του μοντέλου και των πρακτικών της, η ΕΣΤΙΑ είναι σήμερα υπόδειγμα συμπερίληψης και διακυβέρνησης αλλά και εξωστρέφειας, και προσελκύει έντονο ενδιαφέρον εντός και εκτός της Ελλάδας. Πρόσφατα η ΕΣΤΙΑ εξελέγη μέλος του 21μελούς Ελληνικού ΔΙΚΤΥΟΥ Παρόχων Υπηρεσιών για Άτομα με Αναπηρία, που πλαισιώνεται από τον ομώνυμο Ευρωπαϊκό φορέα (EASPD).

Ανακαλύψετε περισσότερα για τη φιλοσοφία μας, τα μέλη μας, την καθημερινή ζωή και τη διακυβέρνησή μας στη νέα μας ιστοσελίδα https://estiaagiosnikolaos.org/. Επίσης, το πρόγραμμα Κεραία στην ΕΡΤ1 της Ρέας Βιτάλη αποτύπωσε εξαιρετικά τη διαφορετικότητα της ΕΣΤΙΑΣ → https://www.youtube.com/watch?v=5A3jF5md9bo.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου