Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ : ΑΠΟ ΤΑ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΑ, ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΚΩΤΙΑ

 Η εκκλησία του αποστόλου Ανδρέου στην Πάτρα

 Κατά την διάρκεια της 4ης Σταυροφορίας το 1204, είχαν ακολουθήσει το "απελευθερωτικό" εκστρατευτικό σώμα των Φραγκολεβαντίνων, πάσης φύσεως γυρολόγοι, σφετεριστές της εξουσίας και του πλούτου της Κωνσταντινουπόλεως, συμφεροντολόγοι-πλιατσικολόγοι, καθώς βεβαίως και "πιστοί" στα δόγματα της χριστιανικής θρησκείας.

  Μεταξύ αυτών κι ένας καλόγηρος, ο οποίος "ξεστράτησε" και αντί των Ιεροσολύμων, ευρέθη στην Πάτρα.  Εκεί, υπό την ...καθοδήγηση και τον οραματισμό του Θεού του, "αφαίρεσε" (έκλεψε) ένα οστούν από τα φυλασσόμενα στην τοπική εκκλησία, από την κάρα του αποστόλου Ανδρέου.

  Με ...αυταπάρνηση, έκρυψε το οστούν στην φόδρα του ράσου του και ανεχώρησε εφησυχασμένος ως εκπληρώσας τον σκοπό του, για την πατρίδα του την Σκωτία.

  Όταν έφτασε εκεί, απεβιβάσθη σε μια μικρή κωμόπολη στα βόρειο-ανατολικά της Σκωτίας και έπεσε στα γόνατα κλαίοντας και προσκυνώντας.  Έτρεξαν οι περίεργοι κάτοικοι της κωμοπόλεως για να πληροφορηθούν το τι έσυνέβη με αυτόν τον καλόγηρο και τότε τους απεκάλυψε το οστούν το οποίο είχε φέρει μαζί του από την Πάτρα, κρυμένο μέσα στην φόδρα του ράσου του.

  Ακολούθησαν αρκετά και γνωστά.  Από ιλαροτραγικά (με την σημερινή περί των θεϊκών εντολών αντίληψή μας), έως και την γεωπολιτική σημασία του γεγονότος.

  Προς χάριν του αποστόλου Ανδρέου, η ασήμαντη κωμόπολη ονομάσθη Άγιος Ανδρέας (Saint Andrew), έγινε γνωστή σε ολόκληρη την επικράτεια, οικοδομήθη εκεί μεγάλος ναός και έγινε σημαία του κράτους, ο "χιαστί" σταυρός όπου είχεν θανατωθεί επάνω του ο απόστολος Ανδρέας.

Και όλα αυτά για ένα μικρό κλεμένο οστούν, από το λείψανο στην Πάτρα.

Χρόνια Πολλά για την ημέρα!     
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου