Παρασκευή 15 Απριλίου 2022

ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ - Δελτίον Τύπου

ΔΗΜΟΣ ΔΕΛΦΩΝ                                          ΑΜΦΙΣΣΑ, 15.4.2022

Α.Δ.Τ.: 22/2022

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σημαντική ημερίδα για την επόμενη μέρα της διαχείρισης των απορριμμάτων

Π. Ταγκαλής: «Μόνο μέσα από τη συνεργασία η επίτευξη των στόχων»


Ημερίδα για την επόμενη ημέρα της διαχείρισης των απορριμμάτων, πραγματοποιήθηκε στη Θήβα στις 12 Απριλίου 2022, έχοντας ως βασικούς πυλώνες συζήτησης την ανακύκλωση, τις προκλήσεις-ευκαιρίες που υπάρχουν, αλλά και το ποιος είναι ο ρόλος των δήμων στην εν λόγω διαδικασία.

Η Ημερίδα διοργανώθηκε από τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης, την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Στερεάς Ελλάδας, το Δίκτυο των ΦοΔΣΑ και τον ΦοΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας και το Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων. Αφορμή για την πραγματοποίησή της, μεταξύ άλλων, υπήρξε το κλείσιμο στο τέλος του έτους του Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών, κάτι που μοιραία οδηγεί στην ανάγκη ακόμα μεγαλύτερης συνεργασίας και ενεργοποίησης των εμπλεκομένων φορέων.

Ο Πρόεδρος της Τεχνικής Επιτροπής ΦοΔΣΑ και Δήμαρχος Δελφών κ. Παναγιώτης Ταγκαλής στην εισήγησή του αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων, άρα κυρίως και κατ’ επέκταση σε αυτόν της ανακύκλωσης. «Δεν ξέρω γιατί οι Δήμοι είναι αναγκασμένοι να αγωνιούν και να κοπιάζουν για κάτι τόσο προφανές στη σύγχρονη διαχείριση αποβλήτων, που είναι η οργάνωση της Διαλογής στην πηγή», σημείωσε χαρακτηριστικά, παραθέτοντας τα όσα θεωρητικά προβλέπει το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (2020-2030), τα οποία όμως βρίσκονται σε ευθεία σύγκρουση με τα όσα πρακτικά λαμβάνουν χώρα στην Ελλάδα, από την οποία απουσιάζει πλήρως ο «οδικός χάρτης» για την επίτευξη των σκοπών.

Ο κ. Ταγκαλής μίλησε για τον μη εφοδιασμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τα κατάλληλα «εργαλεία» από την πολιτεία (πόροι, εξοπλισμός, ανθρώπινο δυναμικό κ.α.), ως ο φορέας μάλιστα που έχει επωμιστεί το μεγαλύτερο βάρος της διαδικασίας, τονίζοντας ταυτόχρονα πως οι στόχοι που έχουν τεθεί είναι ανέφικτοι. «Οι καθυστερήσεις, η γραφειοκρατία, η ασάφεια, μαζί με το τέλος ταφής είναι οι μεγάλοι βραχνάδες της Αυτοδιοίκησης, που προσπαθεί να βρει μια χαραμάδα, μια διέξοδο, μια λύση. Και όλα αυτά αφορούν συνολικά την Διαλογή στην Πηγή», σημείωσε ο Δήμαρχος Δελφών, ζητώντας από το σύνολο των εμπλεκομένων να εστιάσουν σε αυτά που τους ενώνουν και που μέσω της συνεργασίας μπορούν να οδηγήσουν στην αναστροφή του κλίματος που επικρατεί.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Δήμαρχος Θηβαίων και Αντιπρόεδρος του Περιφερειακού ΦοΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας, κ. Γιώργος Αναστασίου, ο Πρόεδρος του Φορέα και Δήμαρχος Λαμιέων, κ. Ευθύμιος Καραΐσκος, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας και Δήμαρχος Καρπενησίου, κ. Νικόλαος Σουλιώτης, και ο Πρόεδρος του ΕΟΑΝ, κ. Ευάγγελος Καραμίντζιος, ενώ επίσης αναγνώστηκε και ο χαιρετισμός του Προέδρου του Δικτύου ΦοΔΣΑ και Δημάρχου Δωρίδας, κ. Γιώργου Καπεντζώνη.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας έλαβε χώρα ένας ζωντανός και εποικοδομητικός διάλογος όπου όλοι οι συμμετέχοντες εντόπισαν τα προβλήματα στη διαχείριση των απορριμμάτων και στην προώθηση της ανακύκλωσης, θέτοντας επιτακτικά την ανάγκη επίλυσής τους, ενώ συμφώνησαν πως η συνεργασία του Ε.Ο.ΑΝ και εν γένει της πολιτείας με τους Δήμους και τον ΦοΔΣΑ είναι καθοριστικής σημασίας για την προώθηση των αναγκαίων ενεργειών και δράσεων, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι που θέτει το νέο θεσμικό πλαίσιο για την επίτευξη της ορθής διαχείρισης των απορριμμάτων, της προστασίας του περιβάλλοντος σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο και την ενημέρωση-ευαισθητοποίηση των πολιτών.

Ο ΦοΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας Α.Ε σε συνεργασία με τους Δήμους – Μέλη του, προχωρά στην υλοποίηση του σχεδιασμού του με γνώμονα την τήρηση του νέου Εθνικού πλαισίου για τη διαχείριση των απορριμμάτων, δρομολογώντας την εξασφάλιση δημόσιων πόρων προς όφελος των πολιτών.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου