Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

ΔΕΣΦΙΝΑ : Η ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΩΝ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΣΤΟΥΣ ''ΠΟΤΑΜΟΥΣ'', ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ!...


Μια Απόπειρα...

   Σύμφωνα με την Ανακοίνωση-Πρόσκληση την οποία υπογράφει ο πρόεδρός της, η ''Επιτροπή Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης''  της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος, στην Συνεδρίασή της της 1ης Δεκεμβρίου 2014, θα συζητούσε και για την έγκριση ή μη, της υποβληθείσας στην Επιτροπή, της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της εταιρείας
''Ιχθυοκαλλιέργειες Αντίκυρας Ε.Π.Ε.''.  Πρόκειται για την επιχείρηση της οποίας η ιχθυοκαλλιεργητική δραστηριότητα, ευρίσκεται στον θαλάσσιο κόλπο νότιο-ανατολικά της Δεσφίνας, στην θέση ''Ποταμοί''.


   Όπως είναι γνωστό, η εν λόγω εταιρεία, είχε καταθέσει στην Δημοτική Ενότητα Δεσφίνας, στο Τοπικό Συμβούλιο, αίτηση, με την οποία ζητούσε την επί πλέον παραχώρηση 30 (τριάντα) στρεμμάτων, για την επέκταση των εγκαταστάσεών της.  Το θέμα είχε συζητηθεί στο Τ.Σ. προ ολίγου καιρού και η απόφαση ήταν ομόφωνη για την μη έγκριση του αιτήματος.  
Να υπενθυμήσουμε μόνον ότι, σε εκείνη την συνεδρίαση στην Δεσφίνα, είχαν συγκεντρωθεί πλήθος κατοίκων καθώς και το σύνολο των Οργανώσεων και Συλλόγων της πόλεως και είχαν απαιτήσει από τους Τοπικούς Συμβούλους, να μην επιτρέψουν την απο-τουριστικοποίηση εκείνης της περιοχής, όπου αναπτύσσονται συνεχώς οικισμοί αναψυχής και παραθεριστικών κατοικιών.
Την ομόφωνη απόφαση του Τ.Σ. Δεσφίνας, υιοθέτησε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δελφών, με τους Συμβούλους της δημοτικής παρατάξεως του Παν. Ταγκαλή, να ψηφίζουν ''Παρών''.

   Και ενώ όλοι είχαν εφησυχάσει ότι το θέμα είχε οριστικά κλείσει, Ώ! του θαύματος, ενεφανίσθη (από ποιόν;) μια Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την επέκταση κατά 30 στρέμματα των εγκαταστάσεων της εταιρείας, η οποία επέκταση όμως, είχε απορριφθεί από Τοπικό και Δημοτικό Συμβούλιο!...   
Η Επιτροπή Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης της Περιφέρειας, εκαλείτο να εγκρίνει μια ΜΠΕ για μια μη επιθυμητή από τον Δήμο και τους κατοίκους της περιοχής επέκταση δραστηριοτήτων μιας εταιρείας, νομιμοποιώντας κατ' αυτόν τον τρόπο :
-  Την παραχώρηση των 30 στρεμμάτων τα οποία δεν έχουν ποτέ δοθεί
-  Την Μελέτη η οποία ούτε καν έχει συζητηθεί γιατί ήταν απαράδεκτη
-  Την μετατροπή μιας με τουριστικό προσανατολισμό περιοχής και με υπάρχοντες παραθεριστικούς οικισμούς, σε περιοχή ιχθυοκαλλιεργειών.  Ενώ εκ του Νόμου είναι σαφές ότι, σε παράκτιες περιοχές οι οποίες είναι χαρακτηρισμένες ως τουριστικού ενδιαφέροντος, απαγορεύεται έστω και η γειτνίαση με ιχθυοκαλλιεργητικές εγκαταστάσεις.

Και όλα αυτά, ενώ έχει καταγγελθεί η ''αλλοίωση'' του Γ.Π.Σ. της Δεσφίνας σε εκείνη την περιοχή και αναμένονται και οι καταθέσεις μηνύσεων κατά φυσικών προσώπων...


   Για την ιστορία και μόνον να αναφέρουμε ότι, κατά την παρουσίαση του θέματος στην Επιτροπή Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης, παρατηρήθηκε(!) ότι, ο Δήμος Δελφών, έστω και γραπτώς, είχε ...διαφορετική άποψη!...   Και για αυτό τον λόγω, εδόθη αναβολή στο θέμα και θα συζητηθεί σε επόμενη Συνεδρίαση της Επιτροπής, εφ' όσον, ...διορθωθεί κατά κάποιον τρόπο η ασυμφωνία...

   Επίσης εδώ να σημειώσουμε ότι, η προσωπική εμπειρία μας από την συγκεκριμένη Επιτροπή κατά το πρόσφατο παρελθόν, με την υπόθεση της Μ.Π.Ε. για το ''Λαρνάκι'', είναι ότι  ...καλύτερον έχουμε συναντήσει δια ζώσης, στην εφαρμογή κανόνων, κανονισμών και Νόμων, εξυπακούεται στο όνομα του Δημοσίου Συμφέροντος.  Σε αυτήν την Επιτροπή ο τότε και εξακολουθών ακόμη Πρόεδρός της, είχε επιτρέψει στο περιώνυμο τότε Περιφερειακό Σύμβουλο Πανουργιά Παπαϊωάννου, να ''βγάλει'' τον μισθό του, ενώπιον του εργοδότη του, υποβαθμίζοντας, χειραγωγώντας και ποδηγετώντας  την Επιτροπή με την συμπεριφορά του και το έργο του.  Σε εκείνη την ανεκδιήγητη προ 2,5 ετών Συνεδρίαση, η οποία ποτέ δεν ακυρώθηκε από την τότε Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδος, Καλλιόπη Γερακούδη.
Τότε ήταν το ''Λαρνάκι''.  Μήπως ήλθε η ώρα των ''Ποταμών'';...


4 σχόλια:

  1. οι αποφάσεις δεν νομιμοποιούνται από τον όχλο και τα πλήθη , αλλά από το σύννομο του αιτήματος. γελοιότητες όπως πάντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όχι και ¨Αναπτύσονται τουριστικοί οικισμοί¨ στην περιοχή..... Γελάνε και οι κότες από τα κοτέτσια των ¨Αναπτυγμένων τουριςτικά¨ περιοχών, με το παραπάνω επιχείρημα...... Κατά τα άλλα επιχειρείται ανάπτυξη της περιοχής....με λογικές όχλου.....έλεος....όχι άλλο λαϊκισμό παιδιά..... Ήδη είμαστε στον πάτο..... Το έχουν αντιληφθεί άραγε τα ¨παιδιά¨ της θολοκουλτούρας? Ή με γεμάτη την κοιλιά λειτουργούν και εκ του ασφαλούς???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Νικολάκη Χρόνια Πολλά! Αλλά τέτοια λάσπη βρε παιδί μου, ανήμερα της γιορτής σου. Φρόντισε τουλάχιστον πριν εκφράσεις άποψη, να μαθαίνεις τη διαδικασία......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τι έγινε Νικολάκη? Σου την πέσανε? Και πού ´σαι, ακόμα δεν είδες τίποτα.....τα καλύτερα έρχονται.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή