Τετάρτη 10 Αυγούστου 2022

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΜΑΡΙΝΑ ΙΤΕΑΣ

 Με τους ήχους της μνήμης

  Ο Σύλλογος Μικρασιατών Ιτέας Φωκίδας και η Ενορία Ευαγγελιστρίας Ιτέας, καλωσόρισαν στον χώρο της Μαρίνας την Κυριακή το βράδυ, τα μέλη και τους φίλους του Συλλόγου, τους επισκέπτες και τους κατοίκους της Ιτέας, σε μια μουσικοχορευτική εκδήλωση, με αφορμή την 100ετία μνήμης από την Μικρασιατική καταστροφή.  Τους καλωσόρισαν με τον χαρακτηριστικό αναλλοίωτο στον χρόνο Μικρασιατικό τρόπο, σε ένα μουσικοχορευτικό ταξίδι, πλημμυρισμένο με ακούσματα από την χαμένη πατρίδα και με χορούς από τόπους- πόλεις κατάφορτες πάλαι ποτέ, με πλούτο, αρχοντιά, πολιτισμό και ιστορία. Κι ήσαν πολλοί, όσοι ανταποκρίθηκαν σε αυτό το κάλεσμα.

  Την εκδήλωση υπεστήριζε ο Δήμος Δελφών - Δ.Ε. Ιτέας. Η δε ημερομηνία τελέσεώς της, ήταν μία πρόταση του Αντιδημάρχου της Δ.Ε. και του Προέδρου της Κοινότητος, προκειμένου να εμπλουτισθούν οι εορταστικές εκδηλώσεις και να τιμηθεί έτι περισσότερον η θρησκευτική εορτή της πολιούχου "Μεταμορφώσεως".  

  Η προσπάθεια του Συλλόγου, με αφορμή την συμπλήρωση των 100 ετών από την Μικρασιατική Καταστροφή, ήταν και είναι, να παραμείνουν άσβεστες οι μνήμες και αναλλοίωτες οι παραδόσεις και τα έθιμα από εκείνη την μοναδική χαμένη πατρίδα. Για αυτό και με συντροφιά από ήχους, εικόνες και ακούσματα, έγινε μια πολύ ωραία προσπάθεια νοερής μεταφοράς στην θαυμάσια περιοχή της Ιωνίας.  Της δικής μας ελληνικής Ιωνίας. Και όπως είπε ένα μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου : "όλα αυτά, για την καθ'ημάς Ανατολή, τραγουδώντας τον πόνο, την χαρά και τον έρωτα, ρίχνοντας λάδι στο καντήλι της μνήμης"...

  Εκ μέρους της συνδιοργανώτριας της εκδηλώσεως Ενορίας της "Ευαγγελίστριας", απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό ο ιερέας της Θεοφύλακτος, του οποίου ο δωρικός, μεστός και πλήρης συναισθημάτων λόγος, συγκίνησε το ακροατήριο, αποσπώντας το αβίαστο και παρατεταμένο χειροκρότημα των παρόντων.

  Η επιτυχία της εκδηλώσεως ήταν πασιφανής.  Αρκεί να σημειώσουμε ότι, παρ' ότι το μουσικο-χορευτικό πρόγραμμα είχε φθάσει στο τέλος του, οι παρευρεθέντες δεν αποχωρούσαν (πλησίαζαν μεσάνυκτα...). Απεναντίας : άρχισαν να χορεύουν ανάμεσα από τα καθίσματα!... 

               Παραδοσιακά τραγούδια και σκοπούς έπαιξαν οι μουσικοί :

Κωστούλης Κώστας, κλαρίνο

Σκαμπαρδώνης Γιάννης, βιολί

Λίλια Τσιπτσέ, τραγούδι

Σβαρνάς Τάσος, λαούτο

Μούτσελος Νίκος, κρουστά-πνευστά

                                    Χόρεψαν με παραδοσιακές στολές οι :

- Πολιτιστικός Σύλλογος Χρισσού

- Πολιτιστικός Σύλλογος Λαμίας "Ο Πήγασος"



2 σχόλια:

  1. Σε μια τέτοια ιστορικής σημασίας εκδήλωση και η χορευτική εκπροσώπηση της Ιτέας ήταν μόνο οι Ιτιώτες που χόρευαν με το χορευτικό του Χρισσού, γιατί ο ΜΟΥΣΙΚΟΧΟΡΕΥΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΙΤΕΑΣ "ΤΟ ΧΟΡΟΣΤΑΣΙ",
    έχει γίνει πλέον ανέκδοτο στα πολιτιστικά δρώμενα με την παταγώδη απουσία του από όσα καλλιτεχνικά εκτυλίσσονται στην πόλη της Ιτέας. Υποβαθμίζεται όλη η προσπάθεια όσων παρακολουθούν τα χορευτικά μαθήματα της χρονιάς και η πόλη η ίδια, όταν σε κορυφαίες εκδηλώσεις δε συμμετέχει το χορευτικό τμήμα της πόλης, αλλά καλούνται άλλα σύνολα από όμορες πόλεις.
    Ποιος φταίει λοιπόν για όλο αυτό?
    Φταίνε οι χορευτές που είναι «ανεπίδεκτοι» μαθήσεως ή κάτι άλλο?
    Να αναφέρουμε μόνο τις τρανταχτές απουσίες
    1. Συστηματικά απουσιάζει από την παγκόσμια μέρα χορού
    2. Εκδήλωση του Συλλόγου Μικρασιατών Ιτέας Φωκίδας ΣΤΗΝ ΙΤΕΑ
    Τελευταία χορευτική εκδήλωση ήταν το 2018. Από εκεί και πέρα εκκωφαντική σιωπή (δικαιολογούνται μόνο τα χρόνια που δεν έγιναν εκδηλώσεις λόγω πανδημίας).
    Πρέπει να καταλάβουν κάποιοι, ότι εκτός από δικαιώματα, έχουν και υποχρεώσεις, ειδικά όταν γίνονται εκδηλώσεις στην ήδη υποβαθμισμένη Πόλη μας. Εκτός κι αν βολευόμαστε να έχουμε τζάμπα φιλοξενία από το Δήμο, με ενοίκιο, ρεύμα πληρωμένα και να εισπράττουμε τις συνδρομές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχως!!! "Δανεικα τ'αλευρα"??!! Πριν λιγο καιρο στην ιδια μαρινα αντιστοιχη εκδηλωση με περισσοτερους συλλογους ΕΛΕΙΠΕ (τυχαια?) το χορευτικο της ΙΤΕΑΣ!! ( Οσο για το "ανεπιδεκτοι μαθησεως, θελει σκεψη ,γιατι σε ΟΛΟΥΣ τους χορους μπροσταρης ο χοροδιδασκαλος)

      Διαγραφή