Τρίτη 1 Μαρτίου 2016

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΩΚΙΔΟΣ : ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ


Ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Φωκίδας σχετικά με το Νοσοκομείο της Άμφισσας και τα ζητήματα της Υγείας στο νομό


Το Εργατικό Κέντρο Φωκίδας, σταθερά προσανατολισμένο στον αγώνα για αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν υγεία, προσπαθούσε και προσπαθεί να αντιπαλέψει τα προβλήματα στο χώρο της υγείας στο νομό μας. Στηλιτεύει διαρκώς την αδιαφορία και την ολιγωρία όλων των  κυβερνήσεων τόσο αυτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ όσο και αυτών του ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ αλλά και των εκφραστών-υποστηρικτών τους, καθώς είναι οι υπεύθυνοι για το διαρκές έγκλημα που διαπράττεται σε βάρος της υγείας του λαού της περιοχής μας. Τώρα που έφτασε «ο κόμπος στο χτένι» και δυστυχώς έσπασαν όλα τα χτένια διαλύθηκαν δηλαδή οι περισσότερες κλινικές του Νοσοκομείου και αδρανοποιήθηκαν τα κέντρα υγείας, τώρα θυμήθηκαν οι ίδιοι οι «θύτες» αυτό το μέγιστο κοινωνικό, λαϊκό και ανθρώπινο αγαθό που λέγεται Υγεία.
Είναι γεγονός ότι ούτε τα προηγούμενα χρόνια το νοσοκομείο της Άμφισσας κάλυπτε επαρκώς τις ανάγκες για περίθαλψη των κατοίκων, σήμερα όμως η κατάσταση είναι τραγική, το νοσοκομείο είναι έτοιμο να κλείσει, οι άδειοι διάδρομοι των κλινικών θυμίζουν εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο. Όποιος ζει στη Φωκίδα φοβάται να αρρωστήσει γιατί γνωρίζει ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα να γιατρευτεί στον τόπο του ενώ οι κίνδυνοι αυξάνονται για όσους διακομίζονται σε νοσοκομεία γειτονικών νομών και ιδιαίτερα για αυτούς που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.
Το χρόνο που μας πέρασε, πραγματοποιήθηκαν αρκετές κινητοποιήσεις στις οποίες συμμετείχαν χιλιάδες κάτοικοι. Οι υποσχέσεις για προσλήψεις από την σημερινή και την προηγούμενη κυβέρνηση έδιναν και έπαιρναν όλο αυτόν τον καιρό. Υποσχέσεις που είχαν αφετηρία άλλοτε το περίφημο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης (όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αξιωματική αντιπολίτευση) άλλοτε το παράλληλο πρόγραμμα που ψηφίστηκε αυτές τις μέρες στη Βουλή. Στο λεγόμενο «παράλληλο πρόγραμμα» έχουν εναποθέσει την τελευταία τους ελπίδα για λύση του προβλήματος του νοσοκομείου αρκετοί τοπικοί παράγοντες ανάμεσα τους και οι Δήμαρχοι Δελφών και Δωρίδας ύστερα από την τελευταία κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας και τη Βουλή την περασμένη εβδομάδα. Το χαρακτήρισαν μάλιστα θετικό καθώς με βάση αυτό υπάρχει η ελπίδα η Φωκίδα να τσιμπήσει καμιά πρόσληψη γιατρού από τις ελάχιστες που προβλέπει το συγκεκριμένο πρόγραμμα.
Τι ακριβώς όμως λέει το «παράλληλο πρόγραμμα» και μας το κρύβουν ηθελημένα ή άθελά τους όσοι το υποστηρίζουν:
Προβλέπει την υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων υπό όρους και προϋποθέσεις όπως την οικονομική συμμετοχή των ίδιων των ανασφάλιστων στα έξοδα. Το υπόλοιπο μέρος θα το πληρώνουν τα ασφαλιστικά ταμεία (δηλ οι ασφαλισμένοι) και όχι το κράτος, όπως θα έπρεπε. Τα ασφαλιστικά ταμεία για να ανταπεξέλθουν στα πρόσθετα βάρη θα προχωρήσουν νέες περικοπές στις παροχές ενώ θα αυξηθούν τις εισφορές των εργαζομένων και των συνταξιούχων στον κλάδο της Υγείας. Δηλαδή οι φτωχοί θα πληρώνουν για τους πάμπτωχους και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα κάνει μνημόσυνο (βλ. κοινωνική πολιτική) με ξένα κόλλυβα.
Με τροπολογία που έγινε στο «παράλληλο πρόγραμμα» οι δήμοι και οι Περιφέρειες καλούνται να συνδράμουν οικονομικά για τα νοσοκομεία της περιοχής τους ακόμα και για την πρόσληψη επικουρικών ιατρών. Και για όσους με την πρώτη ματιά βλέπουν θετική ή ανακουφιστική αυτή την πρόταση να περιμένουν την λυπητερή, καθώς οι δήμαρχοι θα βρουν τρόπο να αυξήσουν ή να εφεύρουν νέα ανταποδοτικά τέλη (βλ χαράτσια για τους κατοίκους) για να καλύψουν αυτά τα έξοδα που τους αναθέτει το κράτος. Όπου όμως οι ΟΤΑ ανέλαβαν τέτοιου είδους ευθύνες όπως π.χ. στη Γερμανία, τα νοσοκομεία άρχισαν να χρηματοδοτούνται, αποκλειστικά από ιδία έσοδα και όταν τα έσοδα δεν πάνε καλά, τότε ξεκινούν οι απολύσεις, οι μειώσεις μισθών οι αυξήσεις στα νοσηλεία, τα συγκεκριμένα νοσοκομεία κινδυνεύουν ακόμα και με κλείσιμο, ότι δηλαδή συμβαίνει σε μία ιδιωτική επιχείρηση. Πρόσβαση φυσικά σε αυτά έχουν μόνον όσοι μπορούν να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη, τους υπόλοιπους τους τρώει η μαρμάγκα.
Στην ίδια ακριβώς κατεύθυνση το παράλληλο πρόγραμμα προβλέπει την ίδρυση από το κράτος του Γενικού Νοσοκομείου Σαντορίνης που θα λειτουργεί ως ανώνυμη εταιρία. Τα έσοδα του νοσοκομείου φυσικά θα προέρχονται από τις πληρωμές των ασθενών κατοίκων και τουριστών, τη συμμετοχή για ιατρικές εξετάσεις, αλλά και μια σειρά από επιχειρηματικές δράσεις όπως ο ιατρικός τουρισμός. Πάλι δηλαδή όποιος κάτοικος δεν έχει φράγκο στην τσέπη του είτε είναι ανασφάλιστος και έχει την «ατυχία» να αρρωστήσει δεν έχει καμιά ελπίδα για γιατρειά. Γι’ αυτό και όποιος χρησιμοποιεί ως πλεονέκτημα και μέσο πίεσης για την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα του νοσοκομείου της Άμφισσας το τουριστικό ενδιαφέρον της Φωκίδας (όπως κάνει η δημοτική αρχή των Δελφών), ας σκεφτεί πολύ σοβαρά την εξέλιξη με το νοσοκομείο της Σαντορίνης (κατ εξοχήν τουριστικός προορισμός) γιατί θα λειτουργήσει ως λαγός και για αλλά νοσοκομεία και κέντρα υγείας.
Το Εργατικό Κέντρο Φωκίδας πιστεύει ότι ο αγώνας που πρέπει να κάνει σήμερα ο λαός της περιοχής μας για δημόσιο και δωρεάν αποκλειστικό σύστημα υγείας πρέπει να βάζει στο στόχαστρο τον πραγματικό ένοχο για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στον χώρο της Υγείας. Δεν είναι άλλος από τις κυβερνήσεις και τα κόμματα που διαχρονικά παραδίδουν την υγεία στους μεγαλοεπιχειρηματίες. Η συνεχής υποβάθμιση του Ε.Σ.Υ. έστρωνε και στρώνει το έδαφος στους επιχειρηματίες του κλάδου να καλύπτουν τα κενά που αφήνει το δημόσιο σύστημα υγείας. Έχουν ευθύνη τα κόμματα που είτε κυβέρνησαν είτε όχι, ψηφίζοντας το 3ο μνημόνιο συμφωνήσαν από κοινού στο τελειωτικό χτύπημα της κοινωνικής ασφάλισης μέρος της οποίας είναι και η υποχρηματοδότηση του Ε.ΣΥ. Πρέπει να κατανοηθεί ότι εάν ο αγώνας σήμερα δεν τα βάζει με αυτούς που πραγματικά φταίνε τότε είναι σίγουρο ότι θα έχει κοντά ποδάρια, θα σκοντάφτει πάνω στην «αντοχή της οικονομίας», των καλών ή κακών δημοσιονομικών που θα επιτρέπουν ή όχι τις προσλήψεις γιατρών, θα συμβιβάζεται με τα λίγα ψίχουλα και όχι με αυτά που έχει πραγματικά ανάγκη ο λαός μας. Στην καλύτερη των περιπτώσεων θα παρακαλά για την πρόσληψη κανενός επικουρικού ιατρού για κάνα χρόνο όπου και πάλι δεν θα μπορεί να καλύψει τα τεράστια κενά (30000 κενές οργανικές θέσεις) που υπάρχουν σήμερα στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας. Δεν πρόκειται ούτε για τοπικό πρόβλημα, ούτε για ενδοϋπηρεσιακό πρόβλημα αυτό που συμβαίνει με το Νοσοκομείο της Άμφισσας.  Είναι γενικό και καθαρά πολιτικό.
Για το Εργατικό Κέντρο Φωκίδας κριτήριο των διεκδικήσεών ήταν πάντοτε οι σύγχρονες ανάγκες του λαού μας σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Ανάγκες οι οποίες αυξάνονται και λόγω της οικονομικής κρίσης από την οποία στενάζουν χιλιάδες λαϊκές οικογένειες. Όλο και περισσότεροι συνάνθρωποι μας επισκέπτονται τα δημόσια νοσοκομεία μη μπορώντας πλέον να αντέξουν το οικονομικό βάρος μίας επίσκεψης σε έναν εξωτερικό ιατρό ή και την περίθαλψή τους σε ένα ιδιωτικό νοσοκομείο κτλ. Είναι αδιανόητο σήμερα με την τεράστια πρόοδο στην ιατρική και την επιστήμη να κινδυνεύει ακόμα περισσότερο η υγεία κάποιου συνάνθρωπού μας στη διαδρομή για κάποιο γειτονικό νοσοκομείο απλά επειδή πχ η παθολογική κλινική του Νοσοκομείου της Άμφισσας δεν μπορεί να τον δεχτεί λόγω έλλειψης γιατρών, την ίδια ώρα που υπάρχουν χιλιάδες άνεργοι γιατροί.
Το Εργατικό Κέντρο Φωκίδας θεωρεί ότι τα παραπάνω πρέπει να συζητηθούν μέσα στο λαό της περιοχής μας, στους φορείς, στα σωματεία των εργαζομένων, των έμπορων και των ελευθεροεπαγγελματιών, στους επιστημονικούς συλλόγους, τους αγροτοκτηνοτροφικούς συλλόγους. Εκτιμούμε ότι η συζήτηση γύρω από την τοποθέτηση και το διεκδικητικό πλαίσιο που θέτει το Εργατικό Κέντρο Φωκίδας μπορεί να βοηθήσει στον αγώνα που γίνεται τα τελευταία χρόνια για την υγεία με επίκεντρο την τραγική κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο της Άμφισσας. Για το λόγο αυτό τις επόμενες μέρες το Εργατικό Κέντρο Φωκίδας θα ανακοινώσει τις πρωτοβουλίες που θα πάρει προκειμένου για να οργανωθεί και να συνεχιστεί  πιο αποτελεσματικά ο αγώνας αυτός.

Το Διοικητικό Συμβούλιο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου