Σάββατο 8 Αυγούστου 2020

Η "ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ" ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗ ΦΟΡΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΔΟΤΟΥΜΕΝΩΝ ΧΩΡΩΝ

                                         

Η ΦΟΡΟΜΠΗΧΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΦΩΝ ΚΑΛΑ ΚΡΑΤΕΙ:

ΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΔΟΤΟΥΜΕΝΩΝ ΧΩΡΩΝ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Την επιβολή ενός ακόμα τοπικού φόρου αποφάσισε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δελφών της Τρίτης, 4 Αυγούστου η δημοτική αρχή Ταγκαλή με την στήριξη των παρατάξεων Παναγιωτόπουλου και Δρακάκη. Πρόκειται για τον φόρο ηλεκτροδοτούμενων χώρων που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος και χρεώνεται ανά τετραγωνικό μέτρο. Ένας φόρος, ο οποίος μέχρι σήμερα επιβαλλόταν με παλιότερες αποφάσεις σε 9 τοπικές κοινότητες του Δήμου,

από το 2021 θα επιβάλλεται ενιαία σε όλες τις κοινότητες και σε όλα τα ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα του Δήμου Δελφών. Στο όνομα δήθεν της δικαιοσύνης, ένα ακόμα αντιλαϊκό χαράτσι έρχεται να φορτωθεί στις πλάτες της λαϊκής οικογένειας σε όλη την επικράτεια του Δήμου. Μια εξέλιξη που ακολουθεί το πνεύμα και την ουσία του «Καλλικράτη» πάντως, όπως τόνισαν όσοι υπερψήφισαν... Προφανώς για να μην μείνει κανένας δημότης παραπονούμενος…

Εξοργιστική είναι και η αιτιολόγηση με την οποία ήρθε αυτός ο νέος φόρος. Για «ενιαία αντιμετώπιση όλων των δημοτών και αποφυγής διακριτικής μεταχείρισης σε βάρος δημοτών» και «ανάγκης εξευρέσεως οικονομικών πόρων για το Δήμο» γράφανε στην εισήγηση.

Σε ερώτησή μας γιατί δεν φέρανε την κατάργηση αυτού του άδικου και ισοπεδωτικού φόρου, αλλά την επέκτασή του σε όλους, από τη στιγμή που κόπτονται για την ενιαία αντιμετώπιση των δημοτών, απάντηση δεν πήραμε. Όπως δεν πήραμε και στο ζήτημα που βάλαμε να βρει ο Δήμος τους οικονομικούς πόρους από κει που πρέπει. Δηλαδή απ’ το κράτος που έχει πετσοκόψει πάνω από 60% τους ΚΑΠ, ενώ η δικιά μας φορολόγηση τραβάει τον ανήφορο. Να φορολογηθούν κανονικά, με βάση τα κέρδη που βγάζουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες που τόσο εκθειάζει η δημοτική αρχή και οι άλλες παρατάξεις. Να βάλουν και αυτοί πλάτη, όπως προτρέπουν τόσα χρόνια τα συνήθη «υποζύγια», τα οποία οι επιχειρηματίες των μεταλλείων, των ανεμογεννητριών, των ιχθυοκαλλιεργειών ξεζουμίζουν, μαζί με τους φυσικούς πόρους του τόπου.

Η Λαϊκή Συσπείρωση ήταν τελικά η μόνη παράταξη που καταψήφισε αυτό το νέο χαράτσι, αναδεικνύοντας για άλλα μια φορά τις αντιδραστικές αλλαγές και παρεμβάσεις του αστικού κράτους και της ΕΕ στους Δήμους. Παρεμβάσεις που τους αναθέτουν το ρόλο ενός ακόμα φορομπηχτικού μηχανισμού στο πλευρό του αστικού κράτους, τσακίζοντας με τοπικούς φόρους, ανταποδοτικά τέλη, υπηρεσίες επί πληρωμή, το ένα πάνω στ’ άλλο τα λαϊκά στρώματα. Ρόλο που πρόθυμα υπηρετούνε οι εκπρόσωποι των αστικών κομμάτων στην τοπική διοίκηση φορώντας τον μανδύα του «ανεξάρτητου» και του «αυτοδιοικητικού».

Έτσι, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση φέρνει νέες φοροαπαλλαγές στο εφοπλιστικό κεφάλαιο σε πρόσφατο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, ο Δήμος Δελφών αποφασίζει νέα φορολογία στο λαό. Είναι τέτοιος ο ζήλος της δημοτικής αρχής Δελφών στην υλοποίηση αυτής της πολιτικής, που έφτασε στο σημείο να στέλνει μέσω της ΔΕΥΑ επιστολές στον κόσμο να σπεύσει στις υπηρεσίες του Δήμου να κάνει διόρθωση των τετραγωνικών, προς τα πάνω πάντα, ενώ είναι γνωστό ότι αυτό γίνεται αποκλειστικά από ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή, κατόπιν απαίτησης της ΚΕΔΕ.

Ο ένας κόβει και ο άλλος ράβει, στοιχισμένοι στην ίδια αντεργατική – αντιλαϊκή πολιτική. Η κυβέρνηση της ΝΔ, όλες οι αστικές κυβερνήσεις και κόμματα, απαλλάσσουν από φόρους και εισφορές τα μονοπώλια εφοπλιστών, βιομηχάνων, τραπεζιτών, μεγαλεμπόρων. Οι εκπρόσωποί τους στην τοπική διοίκηση, δημοτικές αρχές και αντιπολιτευόμενοι, τρέχουνε να μπαλώσουνε τις τρύπες του κρατικού προϋπολογισμού χαρατσώνοντας τη λαϊκή οικογένεια. Η δε ΚΕΔΕ, ζητάει κι άλλα, επιπλέον. Ζητάει να έχουνε τη δυνατότητα οι Δήμοι για πιο πολλούς φόρους, να τους εισπράττουν άμεσα.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση αυτή την αντιλαϊκή πολιτική του κεφαλαίου και των εκπροσώπων του στην τοπική διοίκηση αντιπαλεύουμε, μέσα κι έξω από τα συμβούλια. Την φανερώνουμε χωρίς τα περίτεχνα φτιασιδώματα των αστών και καλούμε το λαό να βγάλει τα συμπεράσματά του και να καθορίσει τη στάση του σύμφωνα με τις δικές του πραγματικές ανάγκες.

Άμφισσα, 7 Αυγούστου 2020

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου