Τετάρτη 12 Απριλίου 2017

"ΜΑΪΑΜΙ" ΙΤΕΑΣ : Η ΑΠΟΚΑΘΗΛΩΣΗ... (έκπτωτος ο μοναδικός πλειοδότης της δημοπρατήσεώς του)

Η Ταφόπλακα

   Μια χωρίς αναισθητικό  χειρουργική επέμβαση-λοβοτομή, πραγματοποιείται τον τελευταίο καιρό, επάνω στο κουφάρι του πάλαι ποτέ κραταιού, πολυσύχναστου και πασίγνωστου κέντρου αναψυχής της Ιτέας, το “Μαϊάμι”.
Πέρα από την εδώ και εν έτος απαξίωσή του, συνδυασμένη με την “πλιατσικολόγησή” του, έχουμε επί πλέον και τον γραφειοκρατικό (υποτίθεται) ενταφιασμό του, τουλάχιστον για έν έτος ακόμη.
   
  Βεβαίως, είναι απορίας άξιον, το πως κανείς από τους “αρμοδίους” (ιδιοκτήτες, διαχειριστές, επόπτες κ.λ.π.), δεν ασχολήθηκε τον τελευταίο καιρό με την λεηλασία του, ενώ απεναντίας, αντί να περιφρουρήσουν την περιουσία του δημοσίου, αφαίρεσαν και την προστιθέμενη αξία του, αυτήν, την από ετών προς τον νότο επέκτασή του. Ήταν παράνομη (λέει...)
Η αφαίμαξη και η λεηλασία των εσωτερικών του χώρων όμως, δεν ήταν παράνομη; Ή μήπως κανείς από όλους αυτούς δεν αντελήφθη ότι έχουν “ξηλωθεί”, οι στερεωμένοι πάγκοι, τα είδη υγιεινής και οι εγκαταστάσεις στο παρασκευαστήριο; Ακόμη και πλακίδια τοίχου απεσπάσθησαν. Αλλά το γελοίον του θέματος είναι ότι, έχουν αφαιρεθεί ακόμη και πρίζες ηλεκτρικού ρεύματος, με τις οπές στους τοίχους να είναι σε κοινή θέα!...
Και πλέον το ιστορικό “Μαϊάμι”, με αυτά και με αυτά, μετετράπη από ένα “φινετσάτο” στολίδι της πόλεως, σε ένα ευρύχωρο αλλά χρήζον ανακαινίσεως ...περίπτερο!

   Επί του προκειμένου όμως και με δεδομένη την παραμονή του κέντρου “Μαϊάμι” σε κατάσταση απενεργοποιήσεως για άλλο ένα έτος τουλάχιστον, θα κάνουμε μια μικρή ιστορική αναδρομή της προσφάτου περιπέτειάς του, για να γίνει από όλους αντιληπτό το ότι, αυτή η πόλη με την “επιβολή” του Καλλικρατικού Νόμου, είναι έρμαιο των ορέξεων, επιθυμιών και σχεδίων ανθρώπων και υπηρεσιών, οι οποίοι/οποίες, δεν έχουν καμμιά σχέση με τις αναπτυξιακές προοπτικές της.  Και βεβαίως, είναι αδύνατον το να μην υπάρχει συνειρμός σκέψεων, για το τι θα εσυνέβαινε εάν το ακίνητο αυτό ήταν σε κάποια άλλη πόλη του Δήμου μας, ή της Ελλάδος.

  Μετά από την τελευταία αποτυχημένη προσπάθεια εκμεταλλεύσεως του χώρου από ένα νεαρό επιχειρηματικό σχήμα της πόλεώς μας και την εγκατάλειψη στην συνέχεια (και όχι παραλαβή) του ακινήτου (δεν είναι της παρούσης να αναφερθούμε σε εκείνα τα γεγονότα), ο εδώ διαχειριστής αυτής της περιουσίας του Δημοσίου δηλαδή το Λιμενικό Ταμείο Φωκίδος, επροκήρυξε δημοπράτηση του κέντρου, με απόφασή του στις 23-3-2016 (ΑΔΑ : 77ΣΑΟΡ0Θ-ΤΔ1).


Όντως η δημοπράττηση επραγματοποιήθη στις 20 Απριλίου 2016 και η παραχώρηση του ακινήτου κατεχυρώθη στην μοναδική εμφανισθείσα προσφορά (1.102 ευρώ/μήνα) ενώπιον της σχετικής επιτροπής και την οποία είχε καταθέσει η κυρία Παρασκευή-Γεωργία Σταύρου. (ΑΔΑ : 7798ΟΡ0Θ-868)  

Η σχετική διαδικασία ενοικιάσεως του κέντρου “Μαϊάμι”, έπρεπε να τύγχει της εγκρίσεως της Αποκεντρωμένης Διοικήσεως Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδος όπου και υπάγεται το Λιμενικό Ταμείο Φωκίδος με έδρα την Ιτέα, με την διαφορά όμως και όπως προκύπτει από την σχετική αλληλογραφία, έπρεπε να προηγηθεί η σύμφωνη γνώμη του Γ.Ε.Ν. και του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας!...
Και το μεν Γ.Ε.Ν. εγνωμοδότησε θετικά για την ενοικίαση του (...ευρύχωρου περιπτέρου) ακινήτου στις 3-8-2016 (μετά από 3,5 μήνες), το δε Υπουργείο, στις 3-1-2017 (μετά από 8,5 μήνες).

   Κατόπιν όλων αυτών των εγκρίσεων, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση ενέκρινε την παραχώρηση του κέντρου προς εκμετάλλευση στην κυρία Σταύρου με την σχετική απόφαση να έχει ημερομηνία εκδόσεως την 16-1-2017 (ΑΔΑ : 6ΙΦ6ΟΡ10-ΙΔΞ).

Στην συνέχεια το Λιμενικό Ταμείο, με συστημένη επιστολή του από τις 31-1-2017 (και η οποία επεδόθη στις 8-2-2017), ειδοποίησε την αναμένουσα (υποτίθεται) επιχειρηματία, να εμφανισθεί στα γραφεία του Λιμενικού Ταμείου για τα περαιτέρω, εντός των επομένων 15 ημερών.

Οι 15 ημέρες όμως επέρασαν, με την δικαιούχο να μην εμφανίζεται στο Λιμενικό Ταμείο. Γεγονός το οποίο υποχρέωσε τον νέον Πρόεδρο του Σώματος, να συγκαλέσει σε συνεδρίαση την Λιμενική Επιτροπή στις 22-3-2017 και πλέον να κηρυχθεί η πλειοδότρια του διαγωνισμού, ως έκπτωτος  από τον ήδη πραγματοποιηθέντα διαγωνισμό για την ενοικίαση του ακινήτου!
Ακριβώς εν έτος αργότερα, από την προκήρυξη της δημοπρασίας του ακινήτου, όπου στεγάζεται το κέντρο “Μαϊάμι”...

Υποθέτουμε πλέον, ότι αναγκαστικά ο νέος πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Φωκίδος, θα πρέπει να επανα-προκηρύξει την δημοπράτηση του ακινήτου.  Ελπίζοντας ότι θα υπάρξει ενδιαφερόμενος με "πακέτο", ο οποίος θα λειτουργήσει την "βιτρίνα" της πόλεως, εντός του ...2018!

Απορία μας 1η :
Για να ενοικιασθεί ένα “κουφάρι” ακινήτου, επιφανείας 133τ.μ. στην παραλία της Ιτέας, ήταν απαραίτητη η γνωμοδότηση του Γ.Ε.Ν. και του ΥΠ.Ε.Ν.;

Απορία μας 2α :
Έχει συμβεί το ίδιο για την παραχώρηση αιγιαλού και παραλίας για 10 έτη στην εταιρεία “ΕυρωπαΙκοί Βωξίτες Α.Ε.” προ δυο ετών στις θέσεις “Κεφαλή” & “Λαρνάκι” εντός της ζώνης του λιμένα Ιτέας;

Απορία μας 3η :
Έχει συμβεί το ίδιο όταν στις 20-9-2016 η εταιρεία Ευρωπαϊκοί Βωξίτες Α.Ε.” κατέθεσε αίτηση στο Λιμενικό Ταμείο Φωκίδος για την χορηγία Μελέτης με αντικείμενο την αναβάθμιση του προβλήτα του λιμένα Ιτέας και η μεν Λιμενική Επιτροπή συνήλθε και απεδέχθη την δωρεά στις 21-9-2016 (την επομένη ημέρα), η δε Αποκεντρωμένη Διοίκηση την ενέκρινε τον Οκτώβριο του 2016 (μετά από ολίγες ημέρες); (ΑΔΑ : 63ΠΠΟΡ0Θ-5Σ2 & ΑΔΑ : ΩΠΝ2ΟΡ10-ΘΑΘ)

Εάν κάποιος αναγνώστης μας ειδικός, αρμόδιος ή μη, γνωρίζει τις απαντήσεις στις απορίες μας, παρακαλούμε να μας διαφωτίσει και ευχαρίστως να τις δημοσιεύσουμε, έστω και ανωνύμως.


Η απόφαση 19/22-3-2017 της Λιμενικής Επιτροπής (ΑΔΑ : 7Ν47ΟΡ0Θ-ΠΩΡ)








3 σχόλια:

  1. ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΙΣ ΑΠΟΡΙΕΣ
    1. ΔΥΣΤΗΧΩΣ ΝΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΕΓΚΡΙΣΗ ΓΕΝ ΚΑΙ ΥΕΝ.
    2. ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥΣ ΒΩΞΙΤΕΣ ΟΙ ΕΓΚΡΙΣΕΙΣ ΑΠΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΗΤΑΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΚΑΙ Η ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΣΑΦΩΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΟ ΤΟΥ ΜΑΙΑΜΙ.
    3. ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΑΠΟΨΗ ΧΡΟΝΟΥ ΚΑΘΩΣ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΩΡΙΜΑΝΣΗΣ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΠΟΛΛΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΤΑΔΙΑ. ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟ ΥΕΝ Η ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΤΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ. ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΛΙΜΕΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΟΤΑΝ ΕΓΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΑΥΤΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΕ 1-2 ΜΕΡΕΣ. ΑΠΟ ΤΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΙΩΣ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ. ΑΛΛΑ Η ΑΠΟΔΟΧΗ ΜΙΑΣ ΔΩΡΕΑΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ 1/1000 ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΕΩΣ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΜΙΑ ΠΛΗΡΗ ΩΡΙΜΗ ΜΕΛΕΤΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η γραφειοκρατία φταίει ή κάποιοι το θέλουν κλειστό; Ακόμα κι αν δεχτούμε πως όλα έγιναν όπως έπρεπε γιατί έπρεπε να περάσει ένας μήνας και μια βδομάδα από τη λήξη της προθεσμίας για να κυρηχθεί έκπτωτη η πλειοδότρια όταν έχουν μεσολαβήσει άλλες συνεδριάσεις της λιμενικής επιτροπής; Πόσο καιρό άραγε θα πάρει για να γίνει προκήρηξη νέου διαγωνισμού;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΠΡΟΣ ΦΙΛΟ ΑΝΩΝΥΜΟ 10:09
    ΔΕΝ ΜΕΣΟΛΑΒΗΣΕ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ. ΣΤΟ 1ο ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΒΓΗΚΕ ΕΚΠΤΩΤΟΣ Ο ΑΝΑΔΟΧΟΣ ΚΑΙ ΣΤΟ 2ο ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΗΔΗ 10/04/17 ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ Η ΔΙΑΚΥΡΗΞΗ ΓΙΑ ΝΕΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ. ΔΕΝ ΤΗΝ ΕΧΕΙΣ ΔΕΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΓΡΑΦΤΕΙ ΚΑΙ ΑΝΑΡΤΗΘΕΙ ΣΤΟ ΔΙΑΥΓΕΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή