Πολιτική γραμματεία και στο... βάθος συνέδριο
Τα κορυφαία στελέχη αναμένεται να εξετάσουν ενδελεχώς το απαιτούμενο χρονοδιάγραμμα για τη σύγκληση του Εκτάκτου Συνεδρίου, δεδομένου ότι το καταστατικό προβλέπει τη διεξαγωγή του «το πολύ μέσα σε τρεις μήνες από τη στιγμή που διατυπώνεται το σχετικό αίτημα». Ετσι το Συνέδριο μπορεί να διεξαχθεί το πολύ μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.
Παράλληλα θα διεξαχθεί η πρώτη συζήτηση για τον σχηματισμό και τη στελέχωση των αρμόδιων για το συνέδριο κομματικών επιτροπών, ήτοι την οργανωτική επιτροπή του Εκτάκτου Συνεδρίου και την επιτροπή θέσεων.
Πόσο «ανοικτό στην κοινωνία» θα είναι όμως το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ; Αναφορικά με τα μέλη του κόμματος, που θα συμμετάσχουν στις προσυνεδριακές διαδικασίες, η «οδός» που θα ακολουθηθεί είναι αυτή που προκρίνει το καταστατικό του κόμματος. Αυτό αναφέρει ρητά στο άρθρο 4 ότι «δύο μήνες πριν από όλες τις εσωκομματικές εκλογικές διαδικασίες οι οργανώσεις του κόμματος ενημερώνουν τις καταστάσεις εγγεγραμμένων μελών τα οποία έχουν πλήρη δικαιώματα να εκλέγουν και να εκλέγονται και τις αποστέλλουν στην αρμόδια οργανωτική επιτροπή».
Αν θεωρήσουμε ότι το Εκτακτο Συνέδριο θα διεξαχθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου, τότε όσα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ εγγράφηκαν μέχρι το τέλος Ιουλίου θα έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι.
Συμφωνία έως τις 18 Αυγούστου
Με άκρως πιεστικά χρονοδιαγράμματα η κυβέρνηση πασχίζει για συμφωνία μέχρι τις 18 Αυγούστου, προετοιμαζόμενη ταυτόχρονα και για το ενδεχόμενο μη επίτευξής της και την καταφυγή στη λύση νέου δανείου-γέφυρα καθώς και για εκλογές.
Αύριο θα γίνει η πρώτη από κοινού εκτίμηση της κυβέρνησης και των δανειστών για την πορεία των διαπραγματεύσεων και αναμένεται να διαφανεί ο χρόνος επίτευξης της συμφωνίας.
Αν τα πράγματα έχουν «περπατήσει» ικανοποιητικά για τις δυο πλευρές, η συμφωνία για το νέο δάνειο θα θεωρείται βέβαιο ότι θα «κλείσει» και θα ψηφιστεί μέχρι τις 18 Αυγούστου.
Στην αντίθετη περίπτωση είναι πιθανόν να ξεκινήσει μια παράλληλη συζήτηση: το ενδεχόμενο ενός νέου δανείου γέφυρα που θα εξασφαλίσει τις άμεσες χρηματοδοτικές ανάγκες της ελληνικής οικονομίας.
Μιας και το εν λόγω σενάριο θεωρείται απευκταίο για την Αθήνα, όλες οι προσπάθειες εστιάζονται στο πώς θα ολοκληρωθούν οι συζητήσεις, αλλά και το πώς θα αποκρουστούν οι απαιτήσεις των δανειστών για μέτρα που θα συνοδεύουν την τελική συμφωνία.
Όλγα Γεροβασίλη: «Από αύριο αρχίζει η διαδικασία συγγραφής της συμφωνίας»
Η κυβερνητική εκπρόσωπος δήλωσε το πρωί (ΣΚΑΪ) ότι η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη να κάνει ό,τι χρειάζεται ώστε έως τις 18 Αυγούστου να κατατεθεί το κείμενο της συμφωνία στη Βουλή.
Σημείωσε, παράλληλα, πως προϋπόθεση για την επίτευξη λύσης είναι η τήρηση των συμφωνηθέντων και από την πλευρά των εταίρων, υπογραμμίζοντας ότι στην Ευρώπη υπάρχουν ακόμα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα που, σε συνεργασία με εγχώριους κύκλους, θέλουν την έξοδο της χώρας μας από την ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Υπάρχουν άνθρωποι –μέσα και έξω– που δεν θέλουν συμφωνία. Μιλάω για ισχυρούς κύκλους που θέλουν τη χώρα εκτός Ε.Ε. για οικονομικούς λόγους», είπε, κάνοντας λόγο για «λόμπι δραχμής» που αποτελείται από «ξένα συμφέροντα διαπλεκόμενα με ντόπια συμφέροντα».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου