Τετάρτη 1 Μαΐου 2024

ΦΩΚΙΔΑ : ΤΟ ..."ΕΙΔΙΚΟ" ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

 (Η νέα ζεύξη Αιγίου - Αγίου Νικολάου!)


 

Της αποτυχίας 

… το Ανάγνωσμα!

του Νίκου Δρόλαπα

Άσχημα τα νέα για το έργο του Ειδικού Σχολείου Άμφισσας που ανακοίνωσε με τοποθέτησή του ο Βουλευτής Φωκίδας και Υφυπουργός Δικαιοσύνης κ. Ι. Μπούγας.

Ως γνωστόν, το εν λόγω έργο απασχολεί τη Κοινωνία της Άμφισσας και της Φωκίδας για δύο δεκαετίες και πλέον, λόγω της επιμονής του Βουλευτή να κατασκευασθεί το Ειδικό Σχολείο μπροστά στη πρόσοψη του 1ου Δημοτικού Σχολείου, που αποτελεί προστατευόμενο διατηρητέο κτίριο και αξιοθέατο της πόλης.

Εκείνο το διάστημα, είχε ξεσηκωθεί θύελλα αντιδράσεων από τους κατοίκους για να μην υποβαθμισθεί το παραδοσιακό κτίριο του 1ου Δημοτικού από την ανέγερση του Ειδικού Σχολείου, απαιτώντας να κατασκευασθούν και τα δύο αυτά Σχολεία στο αγορασθέν οικόπεδο.

Στην Άμφισσα λειτουργούν δύο Ειδικά Σχολεία σε ακατάλληλα κτίρια. Το ένα, για παιδιά του Δημοτικού, στεγαζόταν ‘’προσωρινά’’ για …είκοσι χρόνια στο υπόστεγο του 1ου Δημοτικού και το δεύτερο, για παιδιά ηλικίας Γυμνασίου, ως « Εργαστήρια Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης ( Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.) », στεγαζόταν και στεγάζεται σε κοντέϊνερ.

Για τη στέγαση και των δύο Σχολείων είχε αγορασθεί από τον τότε Δήμαρχο κ. Ασημ. Ασημακόπουλο πανάκριβο οικόπεδο επί της περιφερειακής οδού. Πλην όμως το οικόπεδο αυτό δεν ήταν άρτιο και οικοδομήσιμο, αφού δεν διέθετε το απαιτούμενο εμβαδόν.

Ένας εκ των όμορων ιδιοκτητών, ο συλλέκτης κ. Αντώνιος Μόσχος, προσέφερε την αναγκαία έκταση για να καταστεί το οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο, είτε με παραχώρηση άλλου Δημοτικού κτιρίου για να στεγάσει το Μουσείο του, είτε έναντι μικρού χρηματικού ποσού. Το γεγονός αυτό, άφησε παντελώς αδιάφορο τον τότε Δήμαρχο κ. Αθ. Παναγιωτόπουλο, ο οποίος απέκρουε συνεχώς τη εν λόγω πρόταση, προκειμένου να αποτελέσει μονόδρομο η ανέγερση του Ειδικού Σχολείου στον προαύλιο χώρο του 1ου Δημοτικού προς πραγμάτωση της επιλογής του πολιτικού του φίλου κ. Μπούγα.

Η μακρόχρονη περιπέτεια των δύο Ειδικών Σχολείων Άμφισσας είναι το αποτέλεσμα λανθασμένων επιλογών και χειρισμών, με το αγορασθέν οικόπεδο να παραμένει αναξιοποίητο μέχρι σήμερα και αν δεν αντιδρούσαν οι περίοικοι θα γινόταν χώρος φιλοξενίας των αδέσποτων ζώων από τη τότε Δημοτική Αρχή.

Οι ισχυρισμοί του κ. Μπούγα, δεν ευσταθούν.

Ότι ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων ( Ο.Σ.Κ. ) θεωρούσε ως προσφορότερη λύση αυτή που επιλέχθηκε, αφήνοντας πάλι χωρίς στέγη, σε κοντέϊνερ, το Σχολείο για τα μεγαλύτερα παιδιά ( Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. ), όταν υπήρχε η δυνατότητα ανέγερσης και των δύο Ειδικών Σχολείων μαζί, στο ήδη αγορασμένο οικόπεδο, με τη προσθήκη του γειτονικού οικοπέδου και με την ίδια υπάρχουσα χρηματοδότηση, δεν πείθει κανέναν.

Το Ιστορικό κτίριο και το νέο, αν ολοκληρωθεί, από αισθητικής και αρχιτεκτονικής άποψης θα είναι δύο ασύμβατα κτίρια. Από τώρα, με κατασκευασμένο τον σκελετό από σκυρόδεμα, είναι προφανής η γενόμενη υποβάθμιση του Ιστορικού Διατηρητέου κτιρίου του 1ου Δημοτικού Σχολείου, που συγχρόνως αποτελεί και περιουσία του ΜΑΡΚΙΔΕΙΟΥ Κληροδοτήματος, του οποίου οι καταθέσεις εκατομμυρίων σημερινά χρήματα έκαναν φτερά. Και τα θέματα αυτά δεν είναι καθόλου παιδαριώδη, όπως τα αποκαλεί ο κ. Βουλευτής.

Ήταν δε γνωστό σε όλους τους Αμφισσείς, ότι, στην ευθεία των οδών Γιαγτζή – Σταλλού – Ο.Τ.Ε. – 1ο Δημοτικό – έως Νομαρχία, υπήρχαν τα τείχη της πόλεως και άλλες αρχαιότητες οι οποίες αποδομήθηκαν (!) με την ευθύνη να διαχέεται στο Αρχαιολογικό Συμβούλιο της Περιφέρειας, στο οποίο η Εφορεία Αρχαιοτήτων Φωκίδας παρέπεμψε το θέμα… Κάτι ανάλογο είχε γίνει και με το Παιδικό Νεκροταφείο στη πλατεία της παιδικής χαράς και το Αρχαίο Νεκροταφείο με τις υπόγειες Στοές κάτω από το κτίριο που στεγάζεται η ΕΛΑΣ. Οι Αρχαιότητες, καταχώθηκαν..!

Λανθασμένους χειρισμούς αποδίδει ο Βουλευτής και για τη διάλυση της 1ης εργολαβικής σύμβασης επί Δημαρχίας κ. Αθαν. Παναγιωτόπουλου.

Για ποιους λόγους η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Δελφών κοινοποίησε στην ανάδοχο εταιρεία πέντε ειδικές προσκλήσεις και ακολούθησε η απόφαση Έκπτωσής της από το έργο ; Μήπως η ανάδοχος εταιρεία είχε διακόψει τις εργασίες, με σκοπό να το εγκαταλείψει και αυτή ; Με ποιες προϋποθέσεις θα συνεχισθεί το έργο, αν συνεχισθεί ;

Τι θα γινόταν σε περίπτωση εκρήξεων των πυρομαχικών και χειροβομβίδων του Β΄Π.Π. που ανευρέθησαν κατά την εκτέλεση των εκσκαπτικών εργασιών, με τους μαθητές να παίζουν αμέριμνοι λίγα μέτρα πιο πέρα ;

Εδώ που έφτασε η υπόθεση, πρέπει να γίνει ότι είναι δυνατόν ώστε να ολοκληρωθεί το έργο, για να μην φορτωθεί η πόλη ένα ακόμη κτίριο «φάντασμα», όπως το αποκαλεί ο Βουλευτής, γιατί αυτό θα είναι το χειρότερο σενάριο. Ας πάμε τουλάχιστον στο… ‘’Εκ δύο κακών, το μη χείρον βέλτιστον’’….

Μα, και τα άλλα έργα που έχει εκδηλώσει την εποπτεία του, όλα σχεδόν έχουν κολλήσει, ή, δεν άρχισαν, ή, δεν θα… τελειώσουν.

Ενδεικτικά αναφερόμαστε στο έργο άρδευσης του κατακαημένου με δύο καταστροφικές πυρκαγιές Ελαιώνα της Άμφισσας, το οποίο έπρεπε να τελειώσει από το έτος 2014 και ενώ όλο τελειώνει και τελειώνει, … ποτέ δεν παραδίδεται.

Το έργο του παραλίμνιου αγωγού του Μόρνου ακυρώθηκε, γιατί απεντάχθηκε από τα χρηματοδοτικά προγράμματα.

Η προσθήκη στη προβλήτα του Λιμένα Ιτέας, γίνεται με πασσάλους, κάτι σαν ποταμοδέστρα, όπως το αποκαλούν οι γνώστες της ναυσιπλοΐας. Το έργο που κατασκευάζεται δεν είναι το αναμενόμενο και αυτό που έχει ανάγκη η Ιτέα και η Φωκίδα. Αυτό που έπρεπε να γίνει, ήταν η κατά μήκος επέκταση της προβλήτας με ογκολίθους και βαριά κατασκευή για να μπορούν να πλαγιοδετούν μεγάλα πλοία και κρουαζιερόπλοια, που θα καθιστούσαν το λιμάνι αξιόλογο Τουριστικά.

Όσο για τη Μαρίνα Ιτέας, παραμένει αναξιοποίητη από τη κατασκευή της, με μοιραία πράξη την εξώθηση του Ομίλου Κυριακούλη να εγκαταλείψει την οργανωμένη εκμετάλλευσή της ύστερα από ανοικτό διαγωνισμό, για να έρθουν οι «ημέτεροι» … επενδυτές, που δεν είχαν τα προσόντα για μία τέτοια επένδυση.

Για τον διαγώνιο εργοταξιακό δρόμο Μπράλλου - Άμφισσας, που στέρησε τη Φωκίδα και την Ελλάδα από ένα διαδραστικό αυτοκινητόδρομο, δεν υπάρχει καμία ενημέρωση, αφότου το έργο δημοπρατήθηκε με το σύστημα Μελέτη – Κατασκευή, δηλαδή ο εργολάβος σχεδιάζει, ο εργολάβος κατασκευάζει….

Για τον Μητροπολιτικό Ναό Άμφισσας, μετά από έξι χρόνια εργασιών, υπάρχουν θέματα τόσο με τη στατική ενίσχυση των περιμετρικών τοίχων, όσο και με την αποκατάσταση του Ζωγραφικού έργου του Σπύρου Παπαλουκά, καθόσον, δεν χρησιμοποιήθηκαν τα Ανθίβολα. Ιδιαίτερα, η πολύ σκούρα βαφή του τέμπλου του Ιερού Ναού που κάλυψε το φυσικό χρώμα του ξύλου, δεν αποπνέει πλέον την ακτινοβολούσα αίσθηση του αγιασμένου, που είχε.

Ο κ. Μπούγας με την ανακοίνωσή του, αναζητάει σε ποιους ….υπεύθυνους, άραγε, να ρίξει τις δικές του ευθύνες, αφού από την αρχή, όπως είχε δηλώσει ‘’το έργο του 1ου Δημοτικού το έχει πάρει επάνω του’’.

Ας εξηγήσει, τι εννοεί όταν λέει στο δημοσίευμά του για τη περίπτωση που δεν θα γίνει το έργο, ότι : « Η πόλη θα έχει αποτύχει ακόμα μία φορά … ».

……. Η πόλη, θα έχει αποτύχει ; ; ;

30-04-2024


1 σχόλιο:

  1. Το πλοίο έχει σαλπάρει
    για λιμάνια ξένα
    Τη μπίγα έχει πάρει
    και τα χω χαμένα
    Έφυγες μπίγα μου
    πάει η χαρά μου
    Παν οι ελπίδες μου
    και τα όνειρα μου
    Μόνο η μαούνα
    έχει μείνει κοντά μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή