Τετάρτη 22 Απριλίου 2020

(Κυβερνητικά) ΜΑΘΗΜΑΤΑ "ΠΝΙΓΜΟΥ" ΤΗΣ "ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ" - αναδημοσίευση άρθρου


Πλατφόρμες «κολλητών»

Συγκοινωνούντα δοχεία φαίνεται να είναι οι επτά πλατφόρμες της περιβόητης τηλεκατάρτισης επιστημόνων που θα μοιραστούν τα 36 εκατ. ευρώ
Ποιες είναι οι εταιρείες και ποιοι ιδιοκτήτες εξ αυτών έχουν στενές σχέσεις με το περιβάλλον Μητσοτάκη


Η Σία Κοσιώνη και ο Γ. Πολίτης διδάσκουν δημοσιογραφία στη Unicert του Δ. Δερπάνη
   Ο Γ. Βρούτσης και η κυβέρνηση φαίνεται πως αποφάσισαν να αντικαταστήσουν την αρχή της διαφάνειας με τη μαγεία της ταχυδακτυλουργίας. Ετσι, άγνωστο πώς, επέλεξαν τις επτά πλατφόρμες ως μεσάζοντες για το μοίρασμα μέσω ΚΕΚ των 193 εκατ. ευρώ, μέρος των οποίων προορίζεται για τη στήριξη των ελεύθερων επαγγελματιών. Μέσα σε μόλις μισή μέρα, με ένα ταχυδακτυλουργικό, εγκρίθηκαν μονομιάς 100.000 σελίδες εκπαιδευτικού υλικού που οδήγησε στην επιλογή!

   Ειδικότερα, οι επτά πλατφόρμες δημοσιοποιήθηκαν με πλήρη αδιαφάνεια, καθώς στην απόφαση (ΑΔΑ 62ΕΓ46ΜΤΛΚ-0ΝΝ) για τη Συγκρότηση Μητρώου Εγκεκριμένων Ολοκληρωμένων Συστημάτων Τηλεκατάρτισης (ΟΣΤΚ) που υπογράφει ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, εμφανίζονται μόνο τα URL της κάθε πλατφόρμας και όχι τα εταιρικά στοιχεία.
   Την Πέμπτη, στις 3 Απριλίου και ώρα 13.41 βγαίνει στη «Διαύγεια» η προκήρυξη για το Μητρώο των Ολοκληρωμένων Συστημάτων Τηλεκατάρτισης. Η υποβολή προτάσεων έπρεπε να ολοκληρωθεί έως την Κυριακή στις 12 τα μεσάνυχτα, ώστε τη Δευτέρα, 6 Απριλίου, δηλαδή μέσα σε ένα 24ωρο να ανακοινωθεί το αποτέλεσμα της αξιολόγησης.
   Ο Μιχάλης Φραγκίσκος, δρ μηχανικός ΕΜΠ και πιστοποιημένος εκπαιδευτής ενηλίκων, δήλωσε στο χθεσινό (21.4) φύλλο της «Εφ.Συν.»: «Η όλη διαδικασία της προκήρυξης, αξιολόγησης και δημοσίευσης των αποτελεσμάτων του μητρώου Ολοκληρωμένων Συστημάτων όπως καταγράφεται στη “Διαύγεια” προδίδει ενδεχόμενη προσυνεννόηση του υπ. Εργασίας με τις έξι εταιρείες που εγκρίθηκαν. […] Με προβλεπόμενη αξιολόγηση διάρκειας μισής μέρας αξιολογήθηκαν 100 χιλιάδες σελίδες εκπαιδευτικού υλικού, ελέγχθηκαν οι πλατφόρμες τηλεκατάρτισης, οι υποδομές (help-desk, data center), τα πνευματικά δικαιώματα του υλικού, η συμμόρφωση με τα διεθνή πρότυπα, από τριμελή επιτροπή με ειδικό εμπειρογνώμονα (χωρίς αναφορά σε τίτλο σπουδών)».
   Το δεύτερο ταχυδακτυλουργικό αφορά αυτές καθεαυτές τις «αξιολογημένες» πλατφόρμες που ναι μεν είναι επτά, αλλά, με τις διασυνδέσεις και τις εταιρικές διαδρομές, στην πορεία γίνονται λιγότερες. Αυτές είναι που τελικά θα μοιραστούν τα 36 εκατ. ευρώ, ενώ τα ΚΕΚ υποχρεωτικά θα συμβληθούν με τις συγκεκριμένες μόνο πλατφόρμες.

  
Οι πλατφόρμες



   Ας δούμε αναλυτικά τις εταιρείες που παρέχουν τις πλατφόρμες για τις οποίες γίνεται τόσο θορύβος:
   
1. Η πλατφόρμα edimitra.gr ανήκει στην εταιρεία «Δήμητρα ΚΕΚ Α.Ε.» του Ν. Πιτσούλη που διαμένει στη Λάρισα, κατέχει την εταιρεία Beegroup, ενώ εμπλέκεται και σε πληθώρα άλλων ΜΚΟ με πλούσιο δημοσιευμένο παρελθόν. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Δημοκρατία» (12.4.2020), «το όνομα του προέδρου Νίκου Πιτσούλη είχε φιγουράρει στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων το διάστημα 2011-2014, όταν αποκαλύφθηκε πως μία σειρά ΜΚΟ που είχε δημιουργήσει είχαν κατασπαταλήσει δημόσιο χρήμα. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ της εποχής, ο κ. Πιτσούλης πήρε εγκαίρως θέση στον χώρο τον ΜΚΟ (ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του 1990), βρίσκοντας έτσι τρόπο να τροφοδοτηθεί από τα εθνικά και ευρωπαϊκά ταμεία. Το μεγάλο του δημιούργημα ήταν η ΜΚΟ “ΚΕΣΣΑ Δήμητρα”, η οποία το διάστημα 2000-2004 πήρε χρηματοδότηση 2.300.000 ευρώ μόνο από το υπουργείο Εξωτερικών. Γύρω από την “ΚΕΣΣΑ Δήμητρα” είχε στηθεί ένα μεγάλο δίκτυο άλλων ΜΚΟ και εταιριών.
   Ο υποτιθέμενος στόχος αυτών των ΜΚΟ ήταν πραγματικά ευφάνταστος. Κάποιες πρόσφεραν στήριξη πολιτισμικού περιεχομένου στα θύματα του μεγάλου σεισμού στην Τουρκία, για την εκπαίδευση Ινδιάνων στον οικοτουρισμό και την προστασία του Αμαζονίου, καθώς και για να προσφέρουν σε γυναίκες στην Παλαιστίνη διέξοδο από την υποαπασχόληση, ενώ μία από αυτές, ο “ΣυνΠΟΛΙΤΙΣ”, είχε στόχο την προώθηση του ποδηλάτου ως μέσου μεταφοράς και εμφανίστηκε σε διάφορα προγράμματα της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς».
   
2. Η πλατφόρμα voucher.eclassroom.gr ανήκει στην Αποψη Α.Ε. του Χ. Ζαφειρόπουλου, ο οποίος συνεργαζόταν με τον Ν. Πιτσούλη και το 2013 υπήρξαν αποκαλυπτικά δημοσιεύματα για έργο που είχε αναληφθεί (και πάλι επί υπουργίας Γ. Βρούτση). Συγκεκριμένα, οι δύο εταιρείες φέρονταν να παίρνουν τα στοιχεία ανέργων για να τα δίνουν σε ΚΕΚ και να παίρνουν με τον τρόπο αυτό προγράμματα.
   
3 και 4. Οι πλατφόρμες Iclass και iclasscloud.com ανήκουν στην ίδια εταιρεία: Μάστερ Κέντρο Κατάρτισης και Συμβουλευτικής Α.Ε., ιδιοκτησίας Θ. Μανωλίτση. Η ιδιοκτήτρια είναι προφανώς συγγενής του ιδιοκτήτη του ομίλου Master (Β. Μανωλίτσης). Σύμφωνα με όσα έχουν αναρτηθεί στον λογαριασμό του στο τουίτερ, προκύπτει εύκολα η συμπάθεια του προς το Γ. Βρούτση και τη Ν.Δ.
   
5. Η elearningclass.gr ανήκει στην εταιρεία Νούλας και Δερπάνης. Ο μεν Νικόλαος Νούλας έχει την εταιρεία Europroodos. Ο δε Δημήτρης Δερπάνης έχει το ΙΕΚ Unicert. Η Unicert έχει ΙΕΚ δημοσιογραφίας με τον Γιάννη Πολίτη, τη Σία Κοσιώνη ως πρώτα ονόματα. Ο ίδιος εμφανίζεται στο προσωπικό του λογαριασμό σε πολλές φωτογραφίες με τη Σία Κοσιώνη και τον Κώστα Μπακογιάννη και φυσικά και στα Μακεδονικά συλλαλητήρια
   
6. Platform.elearning-seminars.gr συνεργάζεται με την Ευρωπαϊκή Ανάπτυξη ΚΕΚ - Σαρρής και Σία Ε.Ε., η οποία ανήκει στον πρόεδρο του Εμπορικού Επιμελητηρίου Κοζάνης, Νίκο Σαρρή, ο οποίος συνεργάζεται και με τον Δ. Δερπάνη (αρ. 5) και την Unicert. Είναι η εταιρεία της οποίας το τηλέφωνο επικοινωνίας μαζί της είναι ανενεργό. Οσες φορές κι αν προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε με το 210-3006807, η γραμμή «έπεφτε» συνέχεια.
   
7. Η Voucher.freestudies.gr ανήκει στην εταιρεία Ram Computer στην Ημαθία. Ιδιοκτήτρια της εταιρείας είναι η Σταυρούλα Χαριτάκη με σύζυγο τον επιχειρηματία Νίκο Τάκη, οποίος είναι ιδιοκτήτης στο ΚΕΚ Vellum Global Educational Services. Σύμφωνα και πάλι με τις αναρτήσεις στο διαδίκτυο, το ζεύγος βοήθησε με όλες του τις δυνάμεις στην εκλογή του τον υφυπουργό Οικονομικών Απόστολο Βεσυρόπουλο.
   Με ταχυδακτυλουργία λοιπόν οι 7 πλατφόρμες που τόσο τυχαία επιλέχτηκαν δεν μοιάζει να ξεπερνούν τις 3-4 ενώ οι στενές σχέσεις προκύπτουν αβίαστα με μια βόλτα στο διαδίκτυο. Οσο για τους δικαιούχους των 600 ευρώ φαίνεται ότι θα συμβάλουν τα μέγιστα στον πλουτισμό των κολλητών με ό,τι κι αν σημαίνει αυτό για το δημόσιο ταμείο.

  
Έκπτωτες πλατφόρμες
   Σε ό,τι αφορά τώρα τα δύο αυτά ΚΕΚ («Δήμητρα» και «Αποψη»), κηρύχθηκαν έκπτωτα από πρόγραμμα του ΟΑΕΔ. Ενα από τα έργα που είχαν προγραμματιστεί στο πλαίσιο του re-engineering του ΟΑΕΔ, που ξεκίνησε το 2012, αφορούσε τις εκπαιδευτικές ανάγκες του προσωπικού του Οργανισμού και ανατέθηκε στα μέσα Φλεβάρη του 2015 (πριν ακόμη αλλάξει η Διοίκηση που είχε τοποθετήσει τότε η κυβέρνηση της Ν.Δ.) στα εν λόγω ΚΕΚ έναντι περίπου 800.000 ευρώ. Τα δύο ΚΕΚ είχαν συνεργαστεί και καταθέσει κοινή πρόταση.
   Μόλις τοποθετήθηκε η νέα διοίκηση από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, προέκυψαν κάποια ζητήματα τα οποία οδήγησαν τις επιτροπές παρακολούθησης και παραλαβής έργου του ΟΑΕΔ να εισηγηθούν στη Διεύθυνση Προμηθειών και αυτή με τη σειρά της στο Δ.Σ. του ΟΑΕΔ την κήρυξη του συγκεκριμένου αναδόχου ως έκπτωτου. Ετσι, το Δ.Σ. του ΟΑΕΔ, περίπου τον Ιούλιο, έλαβε την απόφαση να κηρύξει έκπτωτο τον συγκεκριμένο ανάδοχο.
   Οι λόγοι που ο ανάδοχος ΚΕΚ «Δήμητρα» - «Αποψη» κηρύχθηκε έκπτωτος ήταν οι εξής:
   1. Στο παραδοτέο 1 (Π1) «Οικονομικός προγραμματισμός του συνόλου του έργου, Υποομάδα Β Εμπειρογνώμονας ΕΚΠ 13», ο εμπειρογνώμονας του έργου ήταν κάτοχος πλαστού πτυχίου.
   2. Το παραδοτέο 2 (Π2) με τίτλο «Μελέτη αναγνώρισης και χαρτογράφησης εκπαιδευτικών αναγκών» αρνήθηκε να το παραλάβει η επιτροπή προμηθειών, καθώς δεν είχε διανεμηθεί καν το ερωτηματολόγιο που προβλεπόταν στη σύμβαση και αποτελούσε μέρος της έρευνας επισκόπησης (δηλαδή της έρευνας του πεδίου) και κατά συνέπεια της μεθοδολογίας πάνω στην οποία στηριζόταν όλη η μελέτη. Ο ανάδοχος δήλωσε πως δεν πρόλαβε να το υλοποιήσει.
   Η υπόθεση αυτή κατέληξε στα δικαστήρια του Πειραιά. 

πηγή :  Τηλεβόας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου