Ο μεγάλος πλούτος των Δελφών ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΒΩΞΙΤΗΣ
- antigoldgreece
Πριν λίγες βδομάδες έγινε στους Δελφούς το 2ο Οικονομικό Φόρουμ με μεγαλοχορηγούς τις μεταλλευτικές εταιρίες ΕΛΜΙΝ (ΚΕΡΝΕΟΣ) και την IMERYS. Μαζεύτηκαν προσωπικότητες να λύσουν το οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας. Ήταν όλοι εκεί, συμπεριλαμβανομένων της Υπ. Πολιτισμού Κα Κονιόρδου, του τοπικού βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κου Κωστοπαναγιώτου και πολλών άλλων στελεχών
της Κυβέρνησης Τσίπρα–ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ. Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο πιθανότατα οι ίδιοι χορηγοί πλήρωσαν για να γίνει και Φόρουμ Στερεάς Ελλάδας στην Άμφισσα με ειδικό θέμα την ανάπτυξη του Δήμου Δελφών. Απ’ ότι προκύπτει από τα τοπικά δημοσιεύματα, εκ μέρους των τοπικών παραγωγικών φορέων, τον κλάδο του τουρισμού τον εκπροσώπησε το VAGONETΤO, το μεταλλευτικό πάρκο της τοπικής εταιρίας βωξίτη (και μεγαλοχορηγού), με επισκεψιμότητα λίγες δεκάδες λεωφορεία με μαθητές σχολείων το χρόνο, εδώ και πάνω από 15 με 20 χρόνια! ΟΧΙ ο πολιτισμός, ο ήλιος και η θάλασσα (!).Δηλαδή για το τι προοπτική έχει ο τουρισμός στους παραθαλάσσιους ΔΕΛΦΟΥΣ, ο κύριος σύμβουλος στην συζήτηση ήταν η τοπική εταιρία εξόρυξης βωξίτη!
της Κυβέρνησης Τσίπρα–ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ. Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο πιθανότατα οι ίδιοι χορηγοί πλήρωσαν για να γίνει και Φόρουμ Στερεάς Ελλάδας στην Άμφισσα με ειδικό θέμα την ανάπτυξη του Δήμου Δελφών. Απ’ ότι προκύπτει από τα τοπικά δημοσιεύματα, εκ μέρους των τοπικών παραγωγικών φορέων, τον κλάδο του τουρισμού τον εκπροσώπησε το VAGONETΤO, το μεταλλευτικό πάρκο της τοπικής εταιρίας βωξίτη (και μεγαλοχορηγού), με επισκεψιμότητα λίγες δεκάδες λεωφορεία με μαθητές σχολείων το χρόνο, εδώ και πάνω από 15 με 20 χρόνια! ΟΧΙ ο πολιτισμός, ο ήλιος και η θάλασσα (!).Δηλαδή για το τι προοπτική έχει ο τουρισμός στους παραθαλάσσιους ΔΕΛΦΟΥΣ, ο κύριος σύμβουλος στην συζήτηση ήταν η τοπική εταιρία εξόρυξης βωξίτη!
Μετά την παρουσία της στο μεγάλο πρώτο Φόρουμ η Κα Κονιόρδου γύρισε στο Υπουργείο Πολιτισμού και υπέγραψε το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Ιτέας.Υπέγραψε να επιτραπεί οι προκλητικοί καταπατητές του κατά τα άλλα προστατευόμενου «Δελφικού Τοπίου», να «ξεπλύνουν» τις καταπατήσεις και ως αμοιβή για την ασέβεια, να χαρακτηριστούν οι εγκαταστάσεις τους που προέκυψαν από τις καταπατήσεις επίσημα «μεταλλευτικές». Το ότι «συμπτωματικά» αυτές οι αποκρουστικής θέας εγκαταστάσεις βωξίτη κυριαρχούν οπτικά στο λιμάνι των Δελφών και αποτελούν την πρώτη εικόνα κάθε σπάνιου πλέον επισκέπτη, δεν φαίνεται να πτόησαν την Κα Κονιόρδου, προστάτιδα του Δελφικού Τοπίου. Η δημοσιοποίηση του γεγονότος, πήρε μεγάλη έκταση και ενόχλησε πολύ. Γιατί;
Ποιος είναι αυτός ο τόπος που κάποιοι κοινοί θνητοί λένε πως δεν αξίζει πάνω απ’ όλα για τον βωξίτη του;
Είναι εκεί που βρίσκεται το ένα από τα τρία κορυφαία μνημεία της Ελλάδας. Ένα μνημείο που γνωρίζει και ο τελευταίος κάτοικος του πλανήτη που έχει λάβει την βασική εκπαίδευση. Εκεί που βρίσκεται ο γνωστός αρχαιολογικός χώρος και το μουσείο των ΔΕΛΦΩΝ. Αυτό που, όπως αποδεικνύεται, δεν γνωρίζουν πολλές «προσωπικότητες» είναι πως ΔΕΛΦΟΙ είναι και πολλά άλλα. Σύμφωνα με την έκθεση του ICOMOS για την ένταξη της περιοχής στους καταλόγους της UNESCO το 1987, το ιερό των Δελφών είναι αναπόσπαστο μέρος της γης και της θάλασσας που το πλαισιώνουν για τους πολλούς λόγους που αναφέρει αναλυτικά. Είναι «ένας από τους σημαντικότερους τόπους του πλανήτη», λέει η έκθεση.
Κόκκινη Γραμμή: προστατευόμενο «ΔΕΛΦΙΚΟ ΤΟΠΙΟ» (απόφαση 1985)
Κίτρινη γραμμή: Μνημείο παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς UNESCO
Μπλε γραμμή: NATURA SCI
Πράσινη γραμμή: NATURA SPA
Άσπρη Γραμμή : ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ ΕΛΑΙΩΝΑΣ επιδοτούμενος από Ε.Ε.
Ροζ γραμμή: Πυρήνας ΕΘΝΙΚΟΥ ΔΡΥΜΟΥ ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ
Κίτρινη γραμμή: Μνημείο παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς UNESCO
Μπλε γραμμή: NATURA SCI
Πράσινη γραμμή: NATURA SPA
Άσπρη Γραμμή : ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ ΕΛΑΙΩΝΑΣ επιδοτούμενος από Ε.Ε.
Ροζ γραμμή: Πυρήνας ΕΘΝΙΚΟΥ ΔΡΥΜΟΥ ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ
Δελφοί είναι και η Αράχωβα και το Γαλαξίδι (τα γνωστά), είναι και πεντακάθαρες θάλασσες και μοναδικές παραλίες ένα βήμα από τον αρχαιολογικό χώρο, είναι και ο ελαιώνας στην καρδιά του Δελφικού Τοπίου που η Ευρώπη τον χαρακτηρίζει «Παραδοσιακό» και πληρώνει για να διατηρηθεί έτσι. Ο ελαιώνας είναι και μέρος των «Δρόμων της ελιάς» ,το δεύτερο οδοιπορικό που αναγνώρισε η UNESCO ως παγκόσμιο μνημείο μετά τον «Δρόμο του μεταξιού». Ένα τρίτο μνημείο της UNESCO, το μοναστήρι του Οσίου Λουκά, βρίσκεται 45 λεπτά απόσταση από το λιμάνι, (τρεις αναγνωρίσεις της UNESCO γύρω από το ίδιο λιμάνι!). Δελφοί είναι και η λίμνη του Μόρνου, είναι και τα νησιά Τριζώνια και οι παραλίες της Δωρίδας, είναι και η Γκιώνα και ο Παρνασσός, είναι ένα πλήθος επιπλέον ιδιαίτερων χαρακτηριστικών. Είναι όλα αυτά που οι ντόπιοι φωνάζουν προς κάθε κατεύθυνση, αγωνιζόμενοι να τους επιτραπεί να ζήσουν στον τόπο που γεννήθηκαν.
Όμως κάποιοι σε αυτό τον τόπο ως αξία βλέπουν μόνο τον βωξίτη. Από τις αρχές του ’80 που οι «αρμόδιοι» στήριξαν συστηματικά κάτω και πάνω από το τραπέζι «βωξίτη», οι Δελφοί από ανθηρή οικονομία και πρωτοπόροι στον τουρισμό από τα τέλη του 19ου αιώνα κατάντησαν για δεκαετίες πρωταθλητές στην φτώχεια, την ανεργία και την εγκατάλειψη.
Τι έχει προτείνει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ από την άνοιξη του 2015 και το πάει για επικύρωση το 2017 με πρόσφατο σημαντικό βήμα την υπογραφή Κονιόρδου; Την μονιμοποίηση της φτώχειας, της ανεργίας και της εγκατάλειψης προκειμένου η εταιρία εξόρυξης βωξίτη να λειτουργεί με τα μέγιστα δυνατά κέρδη.
Πρόταση Χωροταξικού Στερεάς Ελλάδας – Ταφόπλακα για τους Δελφούς
Το απόσπασμα του χάρτη είναι από την επίσημη πρόταση που δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση τον Μάιο του 2015 από το Υπ .Περιβάλλοντος για τον Χωροταξικό νόμο της Στερεάς Ελλάδας. Πρόταση που όπως φαίνεται ξεκάθαρα συνέταξε με σύμβουλο την ιδιωτική εταιρία βωξίτη των Δελφών. Ένα χάρτη που υποστηρίζεται πλήρως από την υπογραφή της Κας Κονιόρδου.
Το υπόλευκο χρώμα, οι έντονες κόκκινες , μπλε (για ιχθυοκαλλιέργειες) και πράσινες γραμμές σε σχήμα ήλιου (για αιολικά) έχουν προστεθεί σε εργασία τοπικού συλλόγου για την διευκόλυνση του αναγνώστη μιας και απ’ ότι φαίνεται, στο αρχικό σχέδιο κάποιοι προσπάθησαν να κάνουν αχνές και δυσδιάκριτες τις πραγματικές προθέσεις.
-Με υπόλευκο η έκταση του προστατευόμενου «Δελφικού Τοπίου» σύμφωνα με τον σχετικό νόμο του 1985. Το πραγματικό τοπίο της κοιλάδας των Δελφών, αυτό που βλέπει ο επισκέπτης να αγκαλιάζει το μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, είναι πολύ μεγαλύτερο. Περιλαμβάνει και τις εσωτερικές πλαγιές των δύο πλευρών του κόλπου και αριστερά (δυτικά) των Δελφών ένα μεγάλο τμήμα των πλαγιών της Γκιώνας. Το πραγματικό Τοπίο είναι αυτό του χάρτη του ΦΕΚ 551/Β/15-9-1981 με το οποίο χαρακτήρισε ως προστατευτέα την «ευρύτερη περιοχή των Δελφών» ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και δέκα Υπουργοί. Με την επόμενη απόφαση του 1985, προφανώςκάποια συμφέροντα αντίθετα με την προστασία της περιοχής το «μίκρυναν» προκαλώντας την ΠΡΩΤΗ ΥΠΟΝΟΜΕΥΣΗ. Το 1987 που η περιοχή χαρακτηρίστηκε μαζί με τους Δελφούς μνημείο της UNESCO το μίκρυναν ακόμη περισσότερο πετυχαίνοντας έτσι μία ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΟΒΑΡΗ ΥΠΟΝΟΜΕΥΣΗ.
Ποιο ιδιωτικό συμφέρον ζημιωνόταν και ζημιώνεται από την προστασία του Δελφικού Τοπίου;
-Με κόκκινη γραμμή που περιβάλλει τις μεγάλες διαγραμμισμένες εκτάσεις σχεδόν στο σύνολο του Δήμου Δελφών, είναι περιοχές προτεινόμενες για «Αποκλειστική Μεταλλευτική Χρήση». Και στο παραλιακό μέτωπο (δεξιά πλευρά) και σε όλη την βόρεια και δυτική πλευρά του Δελφικού Τοπίου μπαίνοντας και μέσα σε αυτό. Μέσα σε αυτές και το μεγαλύτερο τμήμα των πλαγιών της Γκίωνας που έμειναν έξω από τους χάρτες των νόμων του Δελφικό Τοπίο μεταξύ 1981 και 1985 !!! Όλος ο Δήμος Δελφών «μεταλλευτικής χρήσης», «αποκλειστικής» κιόλας λες και μόνο το «μεταλλευτική» δεν καταδικάζει έναν τόπο.
Περιοχές «αποκλειστικής μεταλλευτικής χρήσης» ακόμη και μέσα στο Δελφικό Τοπίο:
Οι μελετητές λέγεται ότι αποτύπωσαν τέτοιες περιοχές και μέσα στο Δελφικό Τοπίο διότι έτσι ήταν η βάση δεδομένων του Υπουργείου αλλά με την πεποίθηση ότι ο νόμος για το Δελφικό Τοπίο το προστατεύει. Δεν υπολόγισαν πόσες «Κες Κονιόρδου» έχουν περάσει μέχρι σήμερα από θέσεις ευθύνης. Δεν υπολόγισαν τι μπορεί να κάνει πιθανά όποιος έχει τεράστιο οικονομικό συμφέρον και μπορεί να πληρώνει μισθοφόρους που βήμα βήμα, λίγο λίγο, χτίζουν με τον χρόνο αυτό που οι ακατάλληλοι άνθρωποι σε θέσεις ευθύνης δεν είναι ικανοί να δουν (στην καλύτερη περίπτωση για τους ίδιους).
ΠΕΡΙΟΧΗ 1: Εγκαταστάσεις της εταιρίας ΕΛΜΙΝ δίπλα στο λιμάνι των Δελφών στην Ιτέα που πήραν άδεια λειτουργίας το 2013, παρά τις καταγγελίες ότι η μελέτη της ΕΛΜΙΝ έκρυβε ότι ήταν εντός Δελφικού Τοπίου και έλεγε ψέμματα πως είναι «εν λειτουργία» ενώ είναι ερείπια εγκαταλειμμένα από το 1985. Σύμφωνα με την άδεια, που δεν έχει ανακληθεί από καμία κυβέρνηση παρά τις καταγγελίες από το 2010 μέχρι και το 2016, αποτελούν νομίμως προϋπάρχουσες εγκαταστάσεις σαν αυτές που η υπογραφή της Κας Κονιόρδου επιτρέπει να υπάρχουν και να λειτουργούν μέσα στο Δελφικό Τοπίο.Οι κάτοικοι της περιοχής υποστηρίζουν ότι η αυτονόητη υποχρέωση της πολιτείας για ανάκληση κρατείτε για να παρουσιαστεί και αυτό σαν «νίκη» των «καλών πολιτικών» όταν στριμωχτούν από την τοπική κοινωνία για το «έγκλημα» που διαπράττουν.
ΠΕΡΙΟΧΗ 2:Εγκαταστάσεις της S&B που πήραν άδεια το 2013 παρά τις καταγγελίες για ψέματα και ανακρίβειες στην μελέτη και για το ότι έχουν καταπατήσει συστηματικά το Δελφικό Τοπίο κατασκευάζοντας πλήθος υποδομών μετά το 1985 χωρίς να έχουν καμία έγκριση από το Υπ. Πολιτισμού. Οι καταπατήσεις αυτές αποτέλεσαν μια πρώτη μεγάλη ζημιά στο Δελφικό Τοπίο. Ζημιά ωστόσο αντιστρέψιμη εάν βρεθεί Κυβέρνηση να κάνει τα αυτονόητα αντί να βάλει την ταφόπλακα.
ΠΕΡΙΟΧΗ 3: Κοίτασμα της S&B (1.200 μέτρα απόσταση από τον μώλο του λιμανιού των Δελφών.στην Ιτέα) το οποίο πήρε τις αρχικές άδειες για επιφανειακή εξόρυξη το 2006 αλλά έχει παγώσει μετά τον αγώνα κατοίκων που κατήγγειλαν ότι η μελέτη της S&B, γεμάτη ψέματα και ανακρίβειες, έκρυβε και πάλι ότι η περιοχή αυτή βρίσκεται μέσα στο Δελφικό Τοπίο!
ΠΕΡΙΟΧΗ 4: Κοίτασμα βωξίτη λίγες εκατοντάδες μέτρα από τον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών. Το Υπουργείο της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ του 2015 θεωρεί ότι πρέπει να αποτυπωθεί παρότι δίπλα στους Δελφούς!
Όποια απορία και να έχουν η Κα Κονιόρδου και οι συναρμόδιοι, δεν μπορεί να έχουν απορία για τις προθέσεις και τον σεβασμό της εταιρίας του Κου Κυριακόπουλου και γενικότερα της βωξιτικής δραστηριότητας στο Δελφικό Τοπίο και σε άλλες τέτοιες «ασήμαντες» αξίες.
Στον καθεαυτού χάρτη της πρότασης δεν είναι καθόλου ευδιάκριτα ούτε τα όρια του Δελφικού Τοπίου, ούτε οι «Αποκλειστικής μεταλλευτικής χρήσης» περιοχές. Τυχαία; από ντροπή; για να μην καταλάβει την αλήθεια ο φιλότιμος από αυτούς που πρέπει να υπογράψουν ΝΑΙ;
Πρόσφατες εξελίξεις:
-Υπογραφή Κας Κονιόρδου για το ΓΠΣ της Ιτέας: «Ξέπλυμα» αντί παραδειγματικής τιμωρίας των καταπατητών και επισημοποίηση μεταλλευτικής χρήσης εντός Δελφικού Τοπίου, εκεί που για πάνω από 35 χρόνια απαγορευόταν «δια ροπάλου». ΤΡΙΤΗ ΣΟΒΑΡΗ ΥΠΟΝΟΜΕΥΣΗ ΔΕΛΦΙΚΟΥ ΤΟΠΙΟΥ και πολύ επικίνδυνη. Με την ίδια υπογραφή, απαγορεύει τον χαρακτηρισμό περιοχής ως «ήπιας τουριστικής ανάπτυξης», την μόνη που πρότειναν οι μελετητές στην Ιτέα! Πλήρης ευτελισμός του Θεσμού στα μάτια της τοπικής κοινωνίας και εξασφάλιση του οικονομικού θανάτου της.
-Πιθανότατη οριστικοποίηση Γενικού πολεοδομικού Σχεδίου Ιτέας με χαρακτηρισμό «Μεταλλευτικής περιοχής» στο λιμάνι και βιτρίνα του Δήμου Δελφών: Θα αποτελέσει καταδίκη κάθε σοβαρής τουριστικής προοπτικής της ευρύτερης περιοχής. Η τοπική κοινωνία θα καταδικαστεί σε απόλυτη εξάρτηση από οποιονδήποτε μπορεί να υποσχεθεί οτιδήποτε σε εργασία. Μοναδική προσφορά θα υπάρχει μόνο από την τοπική εταιρία βωξίτη με δεδηλωμένες εργοδοτικές διαθέσεις και δεδηλωμένες προθέσεις απέναντι στο Δελφικό Τοπίο.
-Πιθανότατη υπογραφή «Μεταλλευτικών περιοχών» στο Χωροταξικό της Περιφέρειας έστω και στην περίμετρο του σημερινού «μικρού» Δελφικού Τοπίου αλλά μέσα στο πραγματικό Τοπίο των Δελφών. Με «μεταλλευτικό» το λιμάνι και μεταλλευτική θέα σε ένα μεγάλο τμήμα του πραγματικού Τοπίου της κοιλάδας των Δελφών, η τελευταία υποχώρηση που θα μένει να γίνει σε δέκα ή είκοσι χρόνια είναι η κατάργηση του Δελφικού Τοπίου.
ΚΑΤΣΕ ΣΤΡΑΒΑ ΚΑΙ ΚΛΑ@Ε ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΣΟΥ ΦΤΑΙΕΙ Ο ΚΩΛ@Σ ΣΟΥ...
ΑπάντησηΔιαγραφήΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΦΤΑΙΝΕ ΠΟΥ ΠΑΤΩΣΕ Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΟΥΣ ΔΕΛΦΟΥΣ Ή ΜΗΠΩΣ ΟΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΕΛΦΙΚΟΥ ΤΟΠΙΟΥ ??
ΟΤΑΝ ΑΛΛΑ ΜΕΡΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΦΤΙΑΧΝΑΝ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΥΠΕΡΠΟΛΥΤΕΛΗ ΞΕΝΟΔΟΧΙΑΚΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΑ..ΕΔΩ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΙΣ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΠΟΘΗΚΗ !!!
ΟΤΑΝ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΕΦΤΑΝΕ ΤΑ ΠΑΚΕΤΑ ΝΤΕΛΟΡ ΚΛΠ ΓΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ, ΕΔΩ ΦΤΙΑΧΝΑΜΕ ΔΡΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΠΛΑΤΕΙΕΣ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΙΓΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ !!
ΑΝΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΑΦΗΣΤΕ ΤΙΣ ΕΜΜΟΝΕΣ ΣΑΣ ΚΑΙ ΑΝΟΙΞΤΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΠΟΙΟΙ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΦΤΑΙΝΕ ..
ΤΕΛΙΚΑ ΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΜΑΛ@ΚΙΕΣ ΠΟΥ ΚΑΝΑΝΕ ΟΛΟΙ ΚΑΤΑ ΚΑΙΡΟΥΣ..ΟΙ ΜΟΝΟΙ ΠΟΥ ΔΩΣΑΝΕ (ΔΥΣΤΥΧΩΣ) ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΛΕΦΤΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΗΤΑΝ ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ !!! ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΗΡΧΑΝ ΚΑΙ ΑΥΤΑ..
ΟΛΟΙ ΘΑ ΠΗΓΑΙΝΑΝΕ ΣΤΟΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΦΥΛΑΚΕΣ ΣΤΟ ΜΑΛΑΝΔΡΙΝΟ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ!!!
ΑΝΤΕ ΚΟΡΟΪΔΑ ΑΡΙΣΤΕΡΟΚΟΥΛΤΟΥΡΙΑΡΗΔΕΣ....