Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2017

Η (κακιά) ΜΟΙΡΑ ΚΑΙ ΟΙ "ΜΟΙΡΑΙΟΙ" ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΟΙΝΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΙΤΕΑΣ - Δελτίον Τύπου

Φοινικο-αποκαθήλωση

   Το βράδυ της Τετάρτης 20 Σεπτεμβρίου 2017 (προ οκτώ ημερών) και ενώ ο πεζόδρομος στην παραλία των Φοινίκων (όπως την αποκαλούμε), ήταν βυθισμένος στο σκότος (παγιωμένη κατάσταση), έπεσε θορυβωδώς επάνω στις πλάκες του διαδρόμου, μια φοινικο-κλάρα (φωτογραφία επάνω), από έναν ήδη καταδικασμένον (κατά την άποψή μας) Φοίνικα. Μερικά μέτρα πιο πέρα όπου και το κατάστημα “Μαϊστράλι”, δειπνούσαν 2-3 συντροφιές, οι οποίες αντελήφθησαν την μερικά μέτρα κοντά τους πτώση της κλάρας και ευτυχώς για αυτούς, δεν έπεσε επάνω τους. Πεζοί, δεν υπήρχαν εκείνη την ώρα στον πεζόδρομο.
  Την επομένη ημέρα, η πραγματοποιηθείσα από ειδικόν αυτοψία στον χώρο, συνοψίζεται στο ολιγόλογον συμπέρασμα : Όλοι οι Φοίνικες στον πεζόδρομο (και στο παραλιακό μέτωπο γενικότερα) είναι νεκροί!... Ο λόγος ; Το από 3ετίας εμφανισθέν στην περιοχή μας κόκκινο σκαθάρι “Rhynchophorus Ferrugineus”.

   Το πρωΐ της Δευτέρας 25 Σεπτεμβρίου 2017 (προ τριών ημερών), ενεφανίσθη στο παραλιακό μέτωπο γνωστός στην Ιτέα μικροεργολάβος αγροτικών εργασιών, ο οποίος προσπαθούσε να ψεκάσει τους ήδη καταδικασμένους σε θάνατο Φοίνικες.
Αμέσως έγινε αντιληπτός από κατοίκους και χωρίς να πταίει ο ίδιος, άκουσε τα “εξ αμάξης” για την κατάντια των δένδρων. Ταυτόχρονα άρχισε για το συγκεκριμένο θέμα, μια “ναυμαχία” με καταιγιστικά λεκτικά πυρά από αρκετούς στο “facebook”, το τέλος της οποίας ήταν η απόσυρσή της (κοινώς “κατέβηκε”) με πρωτοβουλία του ίδιου του δημιουργού της.

Εδώ να υπενθυμίσουμε ότι :
  Με την εμφάνιση του κόκκινου σκαθαριού προ 2-3 ετών στην περιοχή μας, στον συναγερμό και στις ενέργειες για την αντιμετώπισή του από την πλευρά του Δήμου Δελφών (Αυτοτελές Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης Αλιείας & Κτηνοτροφίας), δεν εσυμπεριλαμβάνοντο οι Φοίνικες σε ιδιωτικούς χώρους και στο παραλιακό μέτωπο της πόλεως, την διαχείριση και την ευθύνη του οποίου έχει, το Λιμενικό Ταμείο Φωκίδος. Παρεσχέθησαν όμως από την πλευρά του Δήμου, η τεχνογνωσία και η καθοδήγηση.
Η ιστορία είναι γνωστή, για το ποιός ασχολήθηκε με το πρόβλημα και το τι έκανε.
Το αποτέλεσμα όμως είναι δεδομένο : Στην χερσαία ζώνη (ευθύνη του Δήμου) και σε ιδιωτικούς χώρους όπου υπήρχαν Φοίνικες, η πλειοψηφία των δένδρων εσώθη. Αντιθέτως στην παραλιακή ζώνη (ευθύνη του Λιμενικού Ταμείου) οι μισοί Φοίνικες ήδη έχουν εκχερσωθεί και οι υπόλοιποι αναμένουν την λόγω θανάτου κοπή τους.

Αυτά για να γνωρίζουμε το ποιός προ 2ετίας και προ ενός έτους, έκανε σωστά την “δουλειά” του και το ποιός ενδιαφερόταν για την πόλη μας.

Όλα αυτά και με αφορμή τα τελευταία γεγονότα, τα επιβεβαιώνει το παρακάτω αναδημοσιευόμενο από εμάς Δελτίο Τύπου της θεματικής αντιδημάρχου.

Απορία μας : Για την “μετατροπή” της παραλίας των Φοινίκων, σε παραλία 4 πεύκων και 3 τζιτζιφιών, θα αναζητηθούν ευθύνες;...

******************************** 

                                                                                          ΙΤΕΑ 28/09/2017
ΑΥΤΟΤΕΛΕΣ ΤΜΗΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
ΑΛΙΕΙΑΣ & ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑΣ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΠΟΡΕΙΑ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΡΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΦΩΝ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ & ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΕΞΑΠΛΩΣΗΣ ΤΟΤ ΕΝΤΟΜΟΥ RΗYNCHOPHORUS FERRUGINEUS (Κόκκινο Σκαθάρι)

Το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης Αλιείας & Κτηνοτροφίας στα πλαίσια της εφαρμογής του Σχέδιου Δράσης και της λήψης μέτρων για την πρόληψη και περιορισμό της εξάπλωσης του εντόμου Rhynchophorus ferrugineus, και για το έτος 2017 , έχει λάβει μία συγκεκριμένη στρατηγική απόφαση, προκειμένου να μπορέσει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα σε ένα περιβάλλον μειωμένων οικονομικών πόρων.
Οι σχετικές εργασίες εστιάζουν στην προσπάθεια προστασίας και διάσωσης των φοινίκων ευθύνης του Δήμου Δελφών .Τηρείται ένα αυστηρό και συνεπές πρόγραμμα φυτοπροστασίας με κάθε πρόνοια προστασίας του περιβάλλοντος και των πολιτών .
Η αποτίμηση της εφαρμογής του προγράμματος που εφαρμόστηκε από το τμήμα μας (η οποία ξεκίνησε του 2016 και συνεχίζεται ), είναι ενθαρρυντική. Οι πληθυσμοί που εντοπίζονται, στα δένδρα που εφαρμόστηκε το σχέδιο δράση, είναι ελάχιστοι.
Οι μέθοδοι και οι τεχνικές που ακολουθεί ο Δήμος Δελφών στην περιοχή ευθύνης του, βάση του σχεδίου δράσης που εφαρμόζει ήδη για δεύτερο χρόνο, είχαν ως αποτέλεσμα:
α) να σταθεροποιηθεί η κατάσταση και
β) να μην έχουμε απώλειες δένδρων.

Εντούτοις όμως διαπιστώνουμε, μετά από αυτοψία, που πραγματοποίησε κλιμάκιο του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης Αλιείας & Κτηνοτροφίας του Δήμου Δελφών στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Δελφών σε Άμφισσα, Ιτέα, Κίρρα, Γαλαξείδι, ότι υπάρχουν πολλοί προσβεβλημένοι φοίνικες από το σκαθάρι σε δένδρα που δεν ανήκουν στην δικαιοδοσία του Δήμου Δελφών.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι σε δένδρα τα οποία εντοπίζονται στην Χερσαία Ζώνη Λιμένα Ιτέας- Κίρρας και εντός ιδιοκτησιών .
Με βάση την υπάρχουσα κατάσταση για την Χερσαία Ζώνη Λιμένα Ιτέας- Κίρρας εκτιμούμε ότι η εικόνα της παραλίας θα αλλάξει άρδην, αφού τα υπάρχοντα δένδρα είναι στο σύνολο τους προσβεβλημένα. Το Λιμενικό Ταμείο Ιτέας ως φορέας διαχείρισης της Χερσαίας Ζώνης Λιμένα Ιτέας- Κίρρας , για λόγους ασφαλείας των διερχομένων πολιτών, άμεσα, οφείλει να απομακρύνει τα προσβεβλημένα δένδρα, διότι ελλοχεύει κίνδυνος για τους πεζούς.
Για τους ιδιώτες έχουμε κατ’ επανάληψη δώσει , τόσο ο Δήμος Δελφών , όσο και η αρμόδια υπηρεσία της ΠΕ Φωκίδας, Τμήμα Ποιοτικού & Φυτουγειονομικού Ελέγχου της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής, οδηγίες και κατευθύνσεις σε ιδιώτες που διατηρούν φοίνικες και ιδιαίτερα κανάριους, σχετικά με το χειρισμό της ασθένειας, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει η συνεργασία που θα έπρεπε.
Κάθε προσβεβλημένος/νεκρός φοίνικας του οποίου δεν σκοτώνονται τα σκαθάρια εντός του, παράγει περίπου 400 ενήλικα και άρα αποτελεί κίνδυνο – θάνατο για τους υπόλοιπους.
Ο Δήμος Δελφών συνεχίζει το σχέδιο δράσης του, αφού τα αποτελέσματα εφαρμογής του σχεδίου για την καταπολέμηση και τον περιορισμό της ασθένειας, στα δένδρα που ανήκουν στην δικαιοδοσία του Δήμου Δελφών, είναι ενθαρρυντικά.


Η Αντιδήμαρχος Δελφών
Αγροτικής Ανάπτυξης , Αλιείας & Κτηνοτροφίας

Τριανταφυλλιά Πιλάλα – Τσακίρη








2 σχόλια:

  1. Παρά τις προειδοποιήσεις ένα από τα ομορφότερα σημεία της Ιτέας καταστράφηκε.
    Τις πταίει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ολα γινονται,αρκει να υπαρχουν ανθρωποι να τα κανουν με μερακι...ας μην ξεχναμε οτι οι φοινικες της παραλιας ηταν εργο ενος μονο ανθρωπου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή