Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2018

ΠΕΡΙ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΣΣΑ - Επιστολή

 του Σάββα Γιαννοσπύρου
***********************

Στο φύλλο της εφημερίδας  «Η Ώρα της Φωκίδας , με αριθμό 3013/19-09-2018, διάβασα την ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ των «Πολιτών στο Προσκήνιο» και έχω , ως απόγονος- τέκνο ξεριζωμένων και διωγμένων (και όχι συνωστισμένων) Ελλήνων της Μικράς Ασίας , να επισημάνω τα εξής :
Α. Προτείνουν να ονομασθεί η Πλατεία που βρίσκεται στον οικισμό των Ελλήνων Μικρασιατών προσφύγων, σε πλατεία Μικρασιατών ή Λιβισίου ή Υλαίθου.
Θεωρώ τόσο το σύνολο των τοπικών συμβούλων και δημοτικών συμβούλων ,όσο και τους συντάκτες αυτής της ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΣ – ΠΡΟΤΑΣΗΣ ,τουλάχιστον ανενημέρωτους καθόσον η συγκεκριμένη Πλατεία (που βρίσκεται έμπροσθεν του πατρικής μου οικίας) έχει καθιερωθεί - ονομάζεται πλέον(σχετική πινακίδα στην οικία του αείμνηστου δημοτικού συμβούλου Φίλιππα Κλόκοζα) σε όλα τα ενημερωτικά φυλλάδια και ηλεκτρονικά μέσα ή στους πίνακες της Στατιστικής Υπηρεσίας & της Εφορίας ( από εποχής Δημαρχίας των αειμνήστων Δημάρχων Απόστολου Κοκκινόπουλου & Χριστολιά Καμπεράκη) ως ΠΛΑΤΕΙΑ ΜΑΚΡΗΣ!!Μια ματιά μάλιστα στο ΣΧΕΔΙΟ ΠΟΛΗΣ της Άμφισσας (1953,1985 & πρόσφατο) θα τους πείσει (Ο.Τ. 76 α).
Β. Προτείνουν να κατασκευασθεί γλυπτό μνημείο («με αντιμιλιταριστικό -φιλειρηνικό περιεχόμενο» όπως γράφουν) και μάλιστα από ντόπιο καλλιτέχνη.
Αγνοούν ότι αυτό κατασκευάστηκε και εγκαινιάστηκε (στις 30-08-2010 απέναντι από τις οικίες Βασιλειάδη & Καρασαία ) από τον τότε Δήμαρχο Ασημάκη Ασημάκοπουλο σε ειδική εκδήλωση των ΦΩΚΙΚΩΝ 2010 στην πλατεία Μάκρης και στη μνήμη των συμπατριωτών μου (μας)!!
Δημιουργός μάλιστα είναι ο συμπατριώτης μας (Από Δεσφίνα) Καλλιτέχνης - Καθηγητής στην Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών Κώστας Σκαντζής ,με τίτλο έργου που είναι από μάρμαρο και με σφυρηλατημένη επιγραφή από μπρούτζο : «ΜΝΗΜΕΣ 1919-1923»!!Μια επίσκεψη στην περιοχή θα τους πείσει.
Τέλος για την διαμάχη τους για το «μνημείο πεσόντων της Αεροπορίας» εκτιμώ ότι πρέπει να αναλογισθούν ή να αναρωτηθούν τι ψήφιζαν(;!) όταν συμμετείχαν στην ομοφωνία ονοματοδοσίας (πρόταση Δημάρχου) της «πλατείας Ικάρων» (στην πλατεία μάλιστα που επικαλούνται στην κριτική τους) στη συνεδρίαση με αριθμό πρακτικού 24/09-12-2013 του Δημοτικού Συμβουλίου Δελφών !!
Σημειώνω επίσης ότι η αναφερόμενη (στην ανακοίνωσή τους) οδός Ρουπία(;!) δεν υφίσταται ούτε στην συγκεκριμένη περιοχή , ούτε στην Άμφισσα . Η οδός που διασταυρώνεται με την οδό του ήρωα-συμπατριώτη μας Αρχ/στη Θεμιστοκλή Μαυραειδή , είναι η οδός Γεωργίου Ρούλια ,ευεργέτη-δωρητή του Δήμου μας.
Απέναντι από τη διασταύρωση αυτή (οικίες Ε. Καρυδάκη, Κ.Πετρόπουλου & Κ. Τριψάνα) προτείνεται (σύμφωνα με την με αριθμό 55/05-09-2018 απόφαση του Τ.Σ.) η κατασκευή του μνημείου «πεσόντων Ικάρων-Αεροπόρων», (περιοχή επί του Υλαίθου) , που δεν επηρεάζει ούτε την φυσιογνωμία ,ούτε φυσικά και την ιστορική μνήμη του οικισμού των Ελλήνων προσφύγων –Μικρασιατών προγόνων μας.
Αυτά για ενημέρωση (« προς γνώσιν και συμμόρφωσιν» όπως λέγεται σε αυτές τις περιπτώσεις ) και για να μην χαρακτηριστούν κάποιοι (δίκαια ή άδικα) αδαείς ή ανεπίγνωστοι.
Άμφισσα , 19 Σεπτέμβρη 2018
Με εκτίμηση
Σάββας Γιαννοσπύρος






1 σχόλιο:

  1. Το κείμενο πλημμυρίζει απ' την αβάσταχτη ελαφρότητα ενός αλαζόνα πολιτικαντη!!! Συγχαρητήρια μέγα Ναπολέων!!! Η ταπεινότητα είναι προσόν εφυών και καλλιεργημενων ανθρωπων... και συ Σάββα το χεις απολεσει αυτό το προτερημα. Λυπάμαι. Τατιάνα Στεφανίδου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή