Σάββατο 5 Αυγούστου 2017

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ, ΟΙ ΡΟΜΑ ή ΓΥΦΤΟΙ ΚΑΙ Η "ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΙΚΗ" ΑΤΥΧΙΑ ΜΑΣ



                    Σαλωνίτικη Αιγίδα
(γιδοπροβιά)

   Με ένα εκτενές Δελτίο Τύπου το Γραφείον Τύπου του Δημάρχου μας, επιχειρεί να μας “ενημερώσει” για τον εξαιρετικά γρήγορο και σωστό τρόπο με τον οποίον η παρούσα Δημοτική Αρχή, “έδωσε προτεραιότητα στην σύνταξη και υποβολή ενός τοπικού σχεδίου δράσης για τους Ρομά”. Τοπικού σχεδίου.
  Εάν αφαιρέσουμε από το κείμενο, τις  “φιλολογικές πινελιές”, τις δήθεν υποτιμητικές προς τρίτους φιλοφρονήσεις και την αστεία προσπάθεια επιδείξεως μιας στιβαρής και εχούσης πρόγραμμα Δημοτικής Αρχής, το όλον κείμενο περιστρέφεται γύρω από το τι επιδιώκεται προκειμένου να  “σωθεί”   (απαλλαγεί) η Άμφισσα από τους Ρομά ή Γύφτους. 
Επί της ουσίας δηλαδή, το συγκεκριμένο Δ.Τ. μας περιγράφει το  “πού”  επιθυμεί η Δημοτική Αρχή, να “μαντρώσει” τους Ρομά ή Γύφτους τους διαβιούντες στην Άμφισσα. Όχι όμως το “πότε” ούτε και το “πώς”, εάν είναι δυνατόν αυτό να πραγματοποιηθεί.

   Όμως, πέραν των “γραφικών” απόψεων του Γραφείου Τύπου του Δημάρχου για τους έχοντες ενστάσεις για την παρουσία των Ρομά ή Γύφτων στην Ιτέα, πέραν του “κατόπιν των ενέργειών του” όπως προβάλλεται στο Δ.Τ. η υποχρέωση της Δημοτικής Αρχής για την δημόσια εικόνα και υγεία κοινοτήτων και δημοτών, εδώ έχουμε και την “αποκάλυψη” των διοικούντων τον Δήμο μας. Ότι δηλαδή, Δήμος Δελφών δεν είναι τίποτε άλλο, παρά μόνον η Άμφισσα!...

- “Κουβέντα” για την αίσχιστη εικόνα του λιμένα της Ιτέας από την παραβατική και παρασιτική συμπεριφορά αυτών των ανθρώπων.
- “Ανάσα” για τον ευτελισμό της δημοσίας αιδούς σε πλατείες και Μαρίνα.
- Ούτε λέξη για την αστυνόμευση και την δημόσια τάξη.
- Και βεβαίως, ούτε ένα ίχνος σχεδιασμού για την έστω και εποχιακή προστασία της εικόνας της πόλεως και συνάμα Τουριστικής Πύλης Εισόδου της χώρας.
Εκτός εάν μας ...εξουσιοδοτήσει ο Δήμαρχος να μεταφέρουμε στους εμβρόντητους και “σιχτιρίζοντες” τουρίστες (με ότι σημαίνει αυτό για τον λιμένα και τους ίδιους τους Δελφούς), τον σχεδιασμό του για την εγκατάσταση των Ρομά ή Γύφτων στην Άμφισσα. Όποτε, εάν και πως.  Να συστήνουμε υπομονή δηλαδή (στους τουρίστες...)

  Γεγονός αναμφισβήτητο είναι, ότι η Άμφισσα κυριολεκτικά  “μαστίζεται”  από πολλών ετών με το πρόβλημα αυτών των ανθρώπων. Και όλες οι ενέργειες οι οποίες έχουν ως στόχο την ελεγξιμότητά τους, είναι καλώς καμωμένες. 
 Αλλά αυτό αφορά την Άμφισσα. Δεν αφορά την Ιτέα, την Πολύδροσο και το Γαλαξείδι.  Και δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπίζεται εκ μέρους του Δημάρχου, η αντίδραση για την “μεταφορά” του προβλήματος από την Άμφισσα στις υπόλοιπες Κοινότητες, ως “φαιδρότητα”, "σνομπισμός" και "ελιτισμός" (τι είπε ο πρίγκιψ!...).  Ούτε βεβαίως να θεωρεί ότι η δημοσίευση ενστάσεων και απόψεων για τα πεπραγμένα των Τοπικών Αρχών για το θέμα των Ρομά ή Γύφτων, είναι "διαδικτυακό καφενείο" (Ώ! Καπετάνιε μου, Καπετάνιε...).   Γιατί αντίστοιχα θα πρέπει να “ανεχθεί” ο Δήμαρχος, το ερώτημα των υπολοίπων και μη “γυφτοποιημένων” Κοινοτήτων :
- Κι εμάς τι μας ενδιαφέρει το πρόβλημα της Αμφίσσης;...

Και βεβαίως, ως Δήμαρχος “όλων”, θα πρέπει να το αντιμετωπίσει.
Απολαύστε τον.

**********************************************

                                                                            ΑΜΦΙΣΣΑ, 05.08.2017
ΔΗΜΟΣ ΔΕΛΦΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ


Α.Δ.Τ.: 55/2017

ΘΕΜΑ: «Η πραγματικότητα και ο σχεδιασμός για τους «Ρομά» στο Δήμο Δελφών»

Με αφορμή διάφορες δημόσια διατυπωμένες απόψεις περί δήθεν σχεδιασμών της δημοτικής μας αρχής σχετικά με τους Ρομά του Δήμου Δελφών, μερικές εκ των οποίων απόψεων αγγίζουν τα όρια της φαιδρότητας, λαμβάνουμε την αφορμή να τοποθετηθούμε δημοσίως περί του ζητήματος και να ενημερώσουμε υπεύθυνα τους συμπολίτες μας.

Οι εγγεγραμμένοι δημότες Ρομά στο Δήμο μας είναι περίπου 450. Εξ αυτών οι μισοί περίπου είναι ανήλικοι, γεγονός που αποδεικνύει την εξαιρετικά μεγάλη δημογραφική εξέλιξη του συγκεκριμένου πληθυσμού, παρά την αντίθετη καταγεγραμμένη γενική πορεία της χώρας και της περιοχής μας.

Το δεδομένο αυτό μας καταδεικνύει επίσης την άμεση ανάγκη να αντιμετωπιστεί ολοκληρωμένα το φαινόμενο της εξαθλίωσης, διαβίωσης στο κοινωνικό περιθώριο και άσκησης παραβατικών συμπεριφορών από την πληθυσμιακή αυτή ομάδα.

Πιο απλά: Είτε σύντομα θα αντιμετωπίσουμε ορθολογικά και συστηματικά το πρόβλημα, είτε μέσα στην προσεχή δεκαετία θα εξελιχθεί σε πλήρως ανεξέλεγκτη κατάσταση, πολύ πιο επιβαρυμένη και επικίνδυνη από αυτήν που βιώνουμε σήμερα.

Η σημερινή δημοτική αρχή, από τις πρώτες της ημέρες, έδωσε προτεραιότητα στη σύνταξη και υποβολή ενός τοπικού σχεδίου δράσης για τους Ρομά, σε αντιστοιχία με τους άξονες της δημοσιευμένης Εθνικής Στρατηγικής για τους Ρομά.

Προκειμένου να προετοιμάσουμε τις ενέργειές μας, αποκτήσαμε μέσα στο 2015 και 2016 (εν μέρει με παραχώρηση από την Περιφέρεια και εν μέρει με αγορά) το σύνολο της έκτασης των 10 στρεμμάτων, που προβλέπει το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Άμφισσας για την εγκατάσταση των Ρομά (πίσω από το κλειστό γυμναστήριο «Χριστολιάς Καμπεράκης»). Επίσης μέσα στο 2016 αδειοδοτήσαμε τον ίδιο χώρο για εγκατάσταση ενός οργανωμένου προσωρινού οικισμού Ρομά, μια αδειοδότηση που σε ελάχιστες άλλες πόλεις υπάρχει.

Στα τέλη του 2016 το Υπουργείο Εργασίας ίδρυσε την Ειδική Γραμματεία για τους Ρομά, γεγονός μεγάλης σημασίας για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου πλαισίου και για την επιτάχυνση των απαιτούμενων ενεργειών. Αμέσως ο Δήμος μας ξεκίνησε τη συνεργασία με την Ειδική Γραμματεία, προκειμένου να εναρμονίσει διάφορες πρωτοβουλίες που είχαμε ήδη αναλάβει, με τους άξονες δράσης του Υπουργείου.

Η Ειδική Γραμματεία Ρομά, ακριβώς εξαιτίας της προεργασίας που υπήρχε εκ μέρους του Δήμου Δελφών, έδωσε ειδική προτεραιότητα στην περίπτωσή μας (μολονότι υπάρχουν εξίσου, αλλά και περισσότερο οξυμμένες καταστάσεις ανά την Ελλάδα και ανά την Περιφέρειά μας) και προετοίμασε σε συνεργασία μ’ εμάς ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη μετεγκατάσταση των ανεξέλεγκτων καταυλισμών Ρομά σ’ έναν οργανωμένο (προσωρινό βέβαια εκ της φύσεώς του) οικισμό. Πρόκειται ακριβώς για το σχέδιο που ως πιλοτικό για όλη τη χώρα (με πλήρη χρηματοδότηση από Υπουργείο και Περιφέρεια) παρουσίασε προ ολίγων ημερών η Αναπληρώτρια Υπουργός κ. Θεανώ Φωτίου στη Λαμία.

Η λογική της παρέμβασης είναι να υπάρξει μια σαφής αναβάθμιση των βιοτικών συνθηκών των Ρομά της Άμφισσας σ’ έναν οργανωμένο οικισμό, ώστε σταδιακά (και αφού κατακτήσουν το ελάχιστα απαιτούμενο επίπεδο διαβίωσης, στους τομείς υγιεινής, εκπαίδευσης κ.λπ.) να «απογκετοποιηθούν», απορροφούμενοι στο μέλλον ανά οικογένεια στον αστικό ιστό.

Το πρόγραμμα δεν μπορεί βέβαια να είναι αποτελεσματικό, αν σταθεί μόνο στο στεγαστικό ζήτημα, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να ετοιμαστούν παρεμβάσεις στην επαγγελματική απασχόληση, στην υγιεινή και (κυρίως) στην εκπαίδευση της πληθυσμιακής αυτής ομάδας των συμπολιτών μας. Για το λόγο αυτόν προβλέπεται η δημιουργία ενός «Πολυκέντρου», ενός δηλαδή μηχανισμού υποστήριξης για όλα τα παραπάνω απαιτούμενα, με κατάλληλη στελέχωση και πλαίσιο λειτουργίας.

Σε κάθε περίπτωση, είναι σαφές ότι αυτή τη στιγμή γίνεται μια πρωτοποριακή και καλά οργανωμένη προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε ένα πολύ μεγάλο κοινωνικό ζήτημα της Άμφισσας και του Δήμου Δελφών, η οποία σύντομα προσδοκούμε να αποδώσει απτά αποτελέσματα.

Οφείλουμε ωστόσο να επισημάνουμε και το εξής: Οι σύγχρονες κοινωνίες αντιμετωπίζουν σύνθετα προβλήματα ένταξης πληθυσμών, μερικές φορές απείρως πιο δύσκολα από το ζήτημα των Ρομά (βλ. προσφυγικό – μεταναστευτικό, με αλλόγλωσους και αλλόθρησκους πληθυσμούς). Τα προβλήματα αυτά είναι απολύτως βέβαιο ότι στο μέλλον θα ενταθούν λόγω των δημογραφικών τάσεων σε Ευρώπη, Αφρική και Ασία, καθώς και άλλων παραγόντων.

Στη χώρα μας και στον τόπο μας αντιμετωπίζουμε ένα πρόβλημα ένταξης των Ρομά, που είναι σε κάθε περίπτωση Έλληνες πολίτες, ομόγλωσσοί και ομόδοξοι με την πλειοψηφία του πληθυσμού μας. Αποτελεί ντροπή για τη χώρα η κατάσταση που βρίσκονται σήμερα αυτοί οι πληθυσμοί, χωρίς να παραβλέπεται ότι υπάρχουν ειδικά χαρακτηριστικά κουλτούρας της συγκεκριμένης πληθυσμιακής ομάδας (που όμως δεν εξηγούν τα πάντα και πολλές φορές χρησιμοποιούνται ως άλλοθι αδράνειας και μοιρολατρείας).

Όταν όμως η Ευρώπη (και η Ελλάδα) δηλώνει διατεθειμένη να εργαστεί και επενδύει τεράστιους πόρους στην ομαλή ένταξη των προσφύγων και μεταναστών από Ασία και Αφρική, ας σκεφτούμε πόσο μεγαλύτερη υποχρέωση έχουμε να κινηθούμε στην ίδια κατεύθυνση για τους συμπολίτες μας Ρομά (αλλά και πόσο ωφέλιμο θα είναι, αν καταφέρουμε να το πετύχουμε, έστω και μερικώς).

Αφορισμοί, κλισέ, σνομπισμοί και ελιτισμοί που εμφανίζονται κατά καιρούς δυστυχώς και στην περιοχή μας, μπορεί να κάνουν συμπαθείς τους εκφραστές τους στα «διαδικτυακά καφενεία» σε μια γρήγορη και αντανακλαστική προσέγγιση, όμως όχι μόνο δε συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος, αλλά το επιδεινώνουν σημαντικά.
Βλέπετε στην περίπτωση των Ελλήνων πολιτών Ρομά, δεν υπάρχει καμία άλλη επιλογή (τουλάχιστον για τους πολίτες, που σκέφτονται δημοκρατικά και φιλελεύθερα και αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία, αν και πολλές φορές σιωπηρή…), παρά μόνο η κοινωνική ένταξη. Το πραγματικό ερώτημα είναι πώς μπορούμε να το πετύχουμε αυτό στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό. Συνεπώς μόνο η ουσιαστική συμβολή σε μια τέτοια συζήτηση βοηθάει πραγματικά την κοινωνία μας.

Εμείς από την πλευρά μας, όπως κάνουμε σε όλα τα μεγάλα ζητήματα του τόπου μας, σχεδιάζουμε με μεγάλη προσοχή, συνεργαζόμαστε ουσιαστικά με όλους τους συναρμόδιους φορείς και εργαζόμαστε συστηματικά με μακροπρόθεσμη λογική και στρατηγική, αρνούμενοι να συμμετάσχουμε σε παιχνίδια προσωρινών εντυπώσεων.


----------------------------------------------------------------------------------------------
Γραφείο Τύπου


  

8 σχόλια:

  1. ΑΙΙΙ ΧΑΣΟΥ ΔΗΜΑΡΧΑΚΙ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πρεπει οι δημοτικοι συμβουλοι τουλαχιστον της ΔΕ Ιτεας, να καταψηφισουν τον επερχομενο προυπολογισμο του Δημου Δελφων, για να τελειωνουμε με αυτους. Απλα ειναι ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΜΟΔΟΤΙΚΗ

      Διαγραφή
    2. Η αποφαση ειναι κ ψηφος εμπιστοσυνης τοσο προς το προσωπο του Δημαρχου, οσο κ στην πλειοψηφια του ΔΣ.Χωρις την εγκριση του προυπολογισμου απο αυξημενη η οχι πλειοψηφια,τοτε ΤΕΛΟΣ...

      Διαγραφή
  3. Μου φαίνεται ότι έχετε χάσει την μπαλα εκεί πάνω,συγκοινωνει το πάνω κεφαλι;.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κι αλλες φανφαρες και κομπορημοσυνες της πλεον ανίκανης δημοτικής που γνωρισε ποτε ο τόπος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μπράβο ΕΠΙΚΟΥΡΕ !
    Ευτυχώς υπάρχει και η φωνή σου. Λίγα τους λές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή