Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017

ΚΤΕΝΙΖΟΝΤΑΣ ...ΕΥΚΑΛΥΠΤΟΥΣ (στην Ιτέα)


"Κομμώσεις ο Μάριος"

   Άρχισε από τις 15-3-2017 και ημί-ετελείωσε προ 3 ημερών, η κουρά  (κλάδεμα) των ευκαλύπτων στην βόρεια και την δυτική είσοδο της πόλεως, όπως επίσης και στην ανατολική είσοδο της Κίρρας.  Και αναφέρουμε “ημί-ετελείωσε” (και μάλλον άδοξα), καθ’ όσον, οι εξαγριωθέντες από την κακοποίηση των υψηλόκορμων δένδρων περίοικοι στην δυτική είσοδο της Ιτέας (κάτοικοι και επιχειρηματίες), εναντιώθηκαν στις “καλωπιστικές” προς το περιβάλλον ενέργειες του συνεργείου του διατεταγμένου για την εκτέλεση αυτής της αποστολής, με αποτέλεσμα το έργο της κουράς των εκεί ευκαλύπτων, να παραμείνει ημιτελές.
Και για τους διερχομένους από εκείνου του σημείου (περιοχή παλαιού γηπέδου ποδοσφαίρου), να είναι εύλογη η απορία : Γιατί κάποια δένδρα να είναι ...ακούρευτα;

   Κάτι ανάλογο έχει συμβεί και στην ανατολική είσοδο, στην διασταύρωση της περιφερειακής οδού με την Αγίου Ιωάννου, αλλά εκεί μάλλον πρόκειται για την οριοθέτηση των επιχειρησιακών δράσεων, ανάμεσα στην Δ.Ε. Ιτέας (ιστός πόλεως) και την Π.Ε. Φωκίδος (εθνικό οδικό δίκτυο).


  Βεβαίως, είναι προληπτικό μέτρο η από καιρού εις καιρόν αραίωση των κλώνων αυτών των τεραστίων δένδρων στις εισόδους της πόλεως, ανανεώνοντας έτσι την εμφάνιση και την ανάπτυξή των, αλλά προστατεύοντας συνάμα και τους διερχομένους πεζούς και αυτοκίνητα, από κάποια ενδεχόμενα ατυχήματα, λόγω της πτώσεώς των τεραστίων κλώνων λόγω του βάρους των, στο έδαφος. Άρα και πρέπουσα και θεμιτή η κουρά τους.

   Αλλά από την άλλη μεριά, αυτός ο κατακρεουργισμός και η ακαλαίσθητη γύμνια των δένδρων, με μοναδικό κριτήριο την αισθητική άποψη περί ...κομμώσεως ευκαλύπτων των εργαζομένων στο συνεργείο κοπής των, μάλλον είναι υπερβολικός κατά την άποψή μας και ει μη τι άλλο, ένας ειδικός στο αντικείμενο, θα έπρεπε να είναι παρών και να δίδει οδηγίες στο συνεργείο κοπής.

Αναζητήσαμε τον εκεί (υποτίθεται) επιβλέποντα γεωπόνο από την πλευρά της Π.Ε. Φωκίδος, αλλά ο συστηθείς ως “Μάριος”  και φερόμενος ως ο έχων το γενικό πρόσταγμα του συνεργείου, μας επληροφόρησε ότι έχει πάει για καφέ (ο Γεωπόνος)...  Στην δε ερώτησή μας, ποιός είναι ο υπεύθυνος για το έργο, ο “Μάριος” μας απάντησε να τον αναζητήσουμε στην Περιφέρεια ...Δυτικής Ελλάδος. 
 Ήταν μια κάποια επαρκής κατά την άποψή του αντιμετώπιση, περιέργων, ανίδεων και ενοχλητικών κατοίκων, προς τους οποίους απαγόρευσε και την λήψη φωτογραφιών από το ...εργοτάξιό του (δηλαδή από τον δημόσιο δρόμο στην είσοδο της πόλεως).
Στην δεύτερη ερώτησή μας, για την τύχη των κομμένων κορμών και κλάδων, μας απάντησε ότι τα παραλαμβάνει το Δασαρχείο.

Τόσον όμως το Δασονομείο Ιτέας, όσον και η Δ/νση Γεωργίας της Π.Ε. Φωκίδος, όπως μας εδήλωσαν σε τηλεφωνική μας επικοινωνία, δεν είχαν ιδέα, ούτε για την κοπή, ούτε για την διάθεση των κομμένων κορμών των ευκαλύπτων.

Για την ιστορία και μόνον :
Η εταιρεία “Σακελλάρης Δημ. - Λιάρος Χαρ. Α.Τ.Ε.” με έδρα την Ναύπακτο, είναι ανάδοχος του έργου “Συντήρηση Οδικού Δικτύου” για τα έτη 2015, 2016, 2017, του οποίου το Γ’ στάδιο είναι η “Αποκατάσταση ζημιών και τεχνικών έργων στην εθνική οδό Ιτέας – Ναυπάκτου”, με αναθέτουσα αρχή την Π.Ε. Φωκίδος
Επιβλέπων δε Μηχανικός από την πλευρά των Τεχνικών Υπηρεσιών της Π.Ε. Φωκίδος είναι ο Ασημάκης Κόκκινος.

Να σημειώσουμε ότι : 
Το αντίστοιχο κλάδεμα των εντός της πόλεως ευκαλύπτων (π.χ. πλατεία Θεάτρου), έγιναν από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Δελφών και το προσωπικό της Δ.Ε. Ιτέας, με χρήση (παραχώρηση) ανυψωτικού μηχανήματος της ΔΕΗ. 
Κάποιοι κλώνοι εκάησαν, κάποιοι εδιανεμήθησαν σε κατοίκους και οι λεπτοί κλώνοι με τα φυλλώματα, ήδη επεξεργάζονται από το προσωπικό της Δ.Ε. Ιτέας για την δημιουργία “κομπόστ”.





4 σχόλια:

  1. Κάτι ανάλογο έχει συμβεί και στην ανατολική είσοδο, στην διασταύρωση της περιφερειακής οδού με την Αγίου Ιωάννου, αλλά εκεί μάλλον πρόκειται για την οριοθέτηση των επιχειρησιακών δράσεων, ανάμεσα στην Δ.Ε. Ιτέας (ιστός πόλεως) και την Π.Ε. Φωκίδος (εθνικό οδικό δίκτυο).
    ----------------------------------------

    ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ! ΟΛΟ ΕΙΝΑΙ ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟΣ ΚΑΙ ΟΛΟ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ! ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΟΛΕΩΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΣΥΝΕΠΕΙΑ Η ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΦΩΝ ΣΤΑΜΑΤΑΕΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΟΡΙΑ ΑΠΑΛΟΤΡΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΔΟΥ!
    ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΚΑΛΑ ΤΑ ΛΕΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αναφερόμαστε για τα δένδρα επί της Αγίου Ιωάννου και εντός του παλαιού Camping.
      Εύστοχος ο σχολιασμός σας.

      Διαγραφή
  2. Όσα δε φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια και λόγω ανέχειας ο πιο ανεύθυνος κατέχει την πιο υπεύθυνη θέση. Κατά συνέπεια φωνάξαμε και τον "καταλληλότερο εργολάβο", ο οποίος για να μπεις στην επιχείρησή του κοιτάς μόνο ψηλά για να μη σε χτυπήσουν οι ευκάλυπτοι και ας θυμηθούμε και τη διαδρομή Ιτέας - Ναυπάκτου για την καταλληλότητα οδοστρώματος μετά από τη συντήρηση του συγκεκριμένου εδώ και δύο έτη, εφόσον έχουμε περπατήσει όλα τα υπόλοιπα δίκτυα του Ν. Φωκίδος. Τέλος όλων, δεν ξέρουμε εάν νομικά, η αρμόδια υπηρεσία έχει συμπεριλάβει στο κόστος και τη συγκομιδή των ξύλων διότι ο συγκεκριμένος "πήρε τα ξύλα και έφυγε"!

    ΑπάντησηΔιαγραφή