Σάββατο 9 Απριλίου 2016

ΕΜΕΙΣ (τότε...) ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ (τώρα...)

                                            Παρακαταθήκες...

 
  Από την μια πλευρά, την δυτική, υπήρχε το σύμβολο όλων αυτών των εξευγενισμένων και αποδεκτών ιδανικών από την Ευρωπαϊκή Κοινωνία των Εθνών, τα οποία όπως ισχυρίζονται οι ταγοί των, χαρακτηρίζουν τον σύγχρονο πολιτισμό : Η σημαία της Ευρωπαϊκής Ενώσεως. 


Μιας ενώσεως, η οποία θεωρείται έως σήμερα τουλάχιστον, η φυσική κατάληξη μιας προοδευμένης πολιτισμικά, ιδεολογικά και οικονομικά Κοινωνίας ανθρώπων. Της μεγάλης Κοινωνίας των Ευρωπαϊκών Εθνών.



  Από την άλλη πλευρά, την ανατολική, υπήρχαν οι μαρμάρινες αναπαραστάσεις δυο ηλικιωμένων ανθρώπων, οι διδαχές των οποίων είναι, έως σήμερα τουλάχιστον, τα θεμέλια και το οικοδόμημα ταυτόχρονα του υπάρχοντος σήμερα πολιτισμού μας.  Του υπάρχοντος έως και σήμερα τουλάχιστον επιπέδου στην παιδεία, στην κοινωνική αντίληψη, στους θεσμούς και στην λειτουργία της εννοίας κράτους. Του υπάρχοντος  έως και σήμερα επιπέδου της εννοίας ''άνθρωπος'' :  Ο Σωκράτης και ο Πλάτων.

  Ανάμεσα από αυτές τις δυο παραστάσεις, υπήρξε, εδημιουργήθη ένα συρμάτινο τείχος.  Ένας αγκαθωτός φράκτης, φρουρούμενος, με σκοπό να διαφυλάξει την καθαρότητα της δύσεως από αλλότριες ''εισβολές''.
Επροστατεύθη δηλαδή τοιουτοτρόπως, η δυτική διανόηση και πολιτισμός, η δυτική ιδεολογία και περιουσία, η ισονομία, η ευμάρεια και το κράτος δικαίου, της Ευρωπαϊκής Ενώσεως.  Επροστατεύθησαν οι ιδεολογικές παρακαταθήκες των Ευρωπαίων κατοίκων και βεβαίως η ασφάλειά των. Ηθική, ιδεολογική, εδαφική, σωματική και οικονομική.

  Αιματώθη όμως το συρματόπλεγμα. Αλλά επροστάτευσε μέχρι στιγμής την Ευρώπη.  Ή τουλάχιστον αυτό το οποίο σήμερα ονομάζουμε ευημερούσα Ευρώπη.  Διαφυλάσσοντας τοιουτοτρόπως, την καθαρότητα των ευρωπαϊκών κεκτημένων.



  Από το χέρι του μαρμάρινου Πλάτωνος, εγλίστρησε και έπεσε εμπρός του στο έδαφος, ένα έγγραφο, μια περγαμηνή.  Κατατσαλακωμένη, σε άσχημη κατάσταση και ελλιπής, αλλά με φανερή την επ' αυτής ελληνική γραφή.  Κι ο μαρμαρωμένος Πλάτων, αδυνατούσε να σκύψει και να την μαζέψει.  Ότι είχε να κάνει αυτός, μαζί με τον δάσκαλό του τον Σωκράτη, τον είχαν κάνει προ αρκετών αιώνων.  Σε άλλους ήταν υποχρέωση, εφ' όσον το θέλουν βεβαίως, να μαζέψουν και να φροντίσουν την περγαμηνή και τα νοήματά της.

Ήταν ένα κομμάτι από την ''Πολιτεία'' του.  Το πιο πολύ διαβασμένο βιβλίο στον σύγχρονο κόσμο.  Η Πολιτεία του Πλάτωνος. 

Και είναι γραμμένη από Έλληνα και στα ελληνικά.  Από πολύ καιρό...

1 σχόλιο:

  1. η ευρωπαικη δικτατορια ειναι σε πληρη ωριμανση
    ισοπεδωση των κρατων
    καταρευση των κοινωνικων παροχων
    μιξεροποιηση της πολιτιστικης θρησκευτικης και πολιτισμικης ιδιαιτεροτητας
    ξεριζωμα του ανθρωπου απο τη γη απο τη ριζα της επιβιωσης του ανα τους αιωνες
    τσακισμα της ανεξαρτησιας της αυτοδιαθεσης της αυταρκειας
    ολα αυτα με οπλο το νομισμα
    με σκοπο μια σημαια,μια γλωσσα,μια κυβερνηση
    εναν ελεγχο απο εναν ελεκτη και παγκοσμιο αρχων....
    η νεα συχγρονη σκλαβια μαρσαρει προς τον τερματισμο.........

    ΑπάντησηΔιαγραφή