Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2016

ΤΟ ''ΘΕΑΤΡΟ'' ΠΗΓΕ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ



Κάθαρση, Δικαίωση
ή Εξιλέωση;...

  Ήταν μια ημέρα με αρκετές αλήθειες να παίρνουν την θέση τους, έστω και με καθυστέρηση αρκετών ετών, στο ιστορικό γίγνεσθαι της πόλεως.  Ήταν μια ημέρα στο τέλος της οποίας μια πλατεία μας, η Πλατεία Θεάτρου, άφησε τον αναστεναγμό της επάνω σε δικόγραφα και σε επιστολές με σφραγίδες, υπογραφές και πρωτόκολλα,
θυμίζοντας σε όλους τους εκεί παρόντες, ότι δεν είναι εύκολο το να ''κρύβεται'' κάποιος ή κάποιοι επ' αόριστον, από την πραγματικότητα.  Είτε την χρησιμοποίησε ο ίδιος για ωφέλειά του, είτε την παρακολουθούσε να εκτυλίσσεται εμπρός του, παραμένοντας αδιάφορος.

   Στην κατάμεστη από κοινό αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου στην Άμφισσα κατά την τελευταία συνεδρίαση του Σώματος (11-2-2016), έλαβε χώρα ένα από τα επεισόδια, ίσως το πλέον δραματικό και αποκαλυπτικό από όλα τα προηγούμενα, από την πολύπαθη ιστορία-έγκλημα, η οποία διαδραματίζεται εδώ και μια 50ετία, σε βάρος της περί ης ο λόγος πλατείας.

  Υπήρξε ένταση.  Με την έναρξη της διαδικασίας και προ της αναγνώσεως της εισηγήσεως από την αντιδήμαρχο της Δ.Ε. Ιτέας, παρενέβη ο Δημοτικός Σύμβουλος και πρώην Δήμαρχος του Καποδιστριακού Δήμου Ιτέας, Αριστείδης Παπαλάϊος και εζήτησε να ενημερώσει αυτός το σώμα για το θέμα και να μην ακουσθεί η εισήγηση.  Υπήρξαν αντιδράσεις.

Τελικώς, η διαδικασία επροχώρησε κανονικά, με την κα Πιλάλα-Τσακίρη να καταθέτει στο Δημοτικό Συμβούλιο, όλα τα υπάρχοντα και δημοσιοποιημένα στοιχεία γύρω από την  ιστορία και την διαμόρφωση της υποθέσεως του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της Πλατείας Θεάτρου.  Κατέθεσε όλα τα στοιχεία τα οποία ενεφανίσθησαν στις δημόσιες συζητήσεις για το θέμα στο Τοπικό Συμβούλιο της Ιτέας και τα οποία ήσαν η συνέχεια της εισηγήσεως για το ίδιο θέμα της Δημοτικής Παρατάξεως ''Πολίτες στο Προσκήνιο'', στο Δημοτικό Συμβούλιο από το 2013.  Στοιχεία επιβεβαιωμένα και αναμφισβήτητα.

   Οι ευθύνες ήσαν πασιφανείς για τους έχοντες συμμετοχή στους χειρισμούς του θέματος.  Και αυτές επιμερίζονται σε 3 (τρεις) κατηγορίες εμπλεκομένων:  
1.  Στον τότε Δήμαρχο του Δήμου Ιτέας
2.  Στην τότε Υπηρεσία Πολεοδομίας Φωκίδος και
3.  Στον τέως Δήμαρχο του Δήμου Δελφών

   Βεβαίως, δεν είναι άμοιροι ευθυνών και οι τότε Δημοτικοί Σύμβουλοι, οι οποίοι, ναι μεν ενημερώθηκαν εντός του Δημοτικού Συμβουλίου για το θέμα, αλλά ουδέποτε ενδιαφέρθηκαν για την νόμιμη και προληπτική δράση του τότε Δημάρχου έναντι των διεκδικητών της Πλατείας.  Κάποιοι δε από αυτούς, είναι και σήμερα Δημοτικοί Σύμβουλοι.

   Έχει ζητηθεί κι όχι μόνον από εμάς, να αναζητηθούν οι ευθύνες για αυτό το έγκλημα σε βάρος της Ιτέας μέσω μιας Ε.Δ.Ε. εντός του Δήμου Δελφών.  Και εφ' όσον διαπιστωθούν, να γίνουν όλες οι νόμιμες διαδικασίες για την απόδοσή των στους υπαίτιους, όποιοι κι αν είναι.  Ακόμη και με την ανάληψη του κόστους αυτής της θλιβερής ιστορίας.
Διότι η Κάθαρση, δεν είναι δυνατόν πλέον να πραγματοποιηθεί.  Ούτε καν έστω και στο ηθικό της τμήμα.  Η καταδίκη των υπαιτίων και του σαθρού συστήματος ανθρώπων και Υπηρεσιών, οι οποίοι εχρησιμοποίησαν την εξουσία η οποία τους εδόθη για ίδιον όφελος, πρέπει να είναι κραυγαλέα, δημόσια και παραδειγματική!   Μήπως επιτέλους και καταφέρουμε, να πάψει το ''πελατολόγιο'' να καθορίζει αξίες, περιουσίες και ιστορία σε αυτήν την μικρή μας πατρίδα.

Υπάρχουν κι άλλοι τρόποι ικανοποιήσεως του δημοσίου αισθήματος.  Κανείς τους όμως δεν επιφέρει την εξιλέωση...

  Το Δημοτικό Συμβούλιο, με ομόφωνη απόφαση των παρόντων μελών του (ο Δ.Σ. Αριστείδης Παπαλάϊος απεχώρησε προ της ψηφοφορίας), απεφάσισε την υιοθέτηση των προτάσεων της εισηγήτριας για το θέμα.  Οι οποίες είναι κατ' αντιγραφήν :
*****************
1.  Να επαναβεβαιώσει με οποιοδήποτε τρόπο ο Δήμος τον αποδεδειγμένα
δημόσιο και κοινόχρηστο χαρακτήρα της Πλατείας Θεάτρου, όχι απλά για να προασπίσουμε την περιουσία του Δήμου και της Δ.Ε. Ιτέας, αλλά επειδή αποτελεί πεποίθηση του λαού της Ιτέας, ότι ο χώρος της Πλατείας θεάτρου είναι κοινόχρηστος και έχει αποδοθεί σε κοινή χρήση από τη σύσταση του Ελληνικού κράτους μέχρι σήμερα, χωρίς κανείς ποτέ να θυμάται ή να
μπορεί να αναφέρει και να αποδείξει το αντίθετο. Αυτό άλλωστε κατέθεσαν οι παλιότεροι από εμάς πρωτοδίκως κατά την διαδικασία στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Άμφισσας με τις μαρτυρίες τους, πως η Πλατεία Θεάτρου πάντα ήταν χώρος Δημοτικός και σε Δημόσια χρήση. Μια πλατεία που οικοδομήθηκε από τους περίοικους ακόμα και πριν το 1900, με άδειες που χορηγήθηκαν από
τις αρμόδιες υπηρεσίες ( Πολεοδομία κλπ) ως ελεύθερες οικοδομικών βαρών. Μια Πλατεία που πάντα ήταν σε κοινή και δημόσια χρήση από όλους τους κατοίκους της Ιτέας.
2.  Να δηλώσει και βεβαιώσει ο Δήμος την αλληλεγγύη του προς τους
περιοίκους, οι οποίοι δοκιμάζονται σήμερα από την οικογένεια Παπαθανασίου με απειλή κατάσχεσης της περιουσίας τους.
3.  Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να διαβιβαστεί στον Άρειο Πάγο
προς υποβοήθηση της αίτησης αναίρεσης του Δήμου Δελφών κατά της με αριθ. 174/14 απόφασης του Εφετείου Λαμίας.
4.  Να ζητηθούν διευκρινήσεις από την Πολεοδομία Αμφίσσης, με το ερώτημα γιατί προέβη το 1995 σε σύνταξη νέας πράξης αναλογισμού, επικυρώνοντας τοπογραφικό διάγραμμα του οποίου δεν προκύπτει ο συντάξας μηχανικός με την οποία επανεργοποίησε τα δικαιώματα των αντιδίκων.
5.  Να εξεταστεί άμεσα το ενδεχόμενο διερεύνησης ευθυνών κατά του
πραγματογνώμονα που διόρισε το Εφετείο Λαμίας για την ψευδή και αντιεπιστημονική και αρνητική για τα συμφέροντα του Δήμου, έκθεση
πραγματογνωμοσύνης που συνέταξε και κατέθεσε στο εφετείο Λαμίας, καθ’όσον τούτος προέβη σε όρκιση, σύμφωνα με το νόμο, πριν αναλάβει τα καθήκοντά του και κατά τα φαινόμενα παρέβη τον όρκο του.
6.  Να πλαισιωθεί ο δικηγόρος του Δήμου με δικηγόρο Αθηνών μεγάλης εμπειρίας και εγνωσμένης αξίας, προς υποστήριξη της αίτησης αναίρεσης του Δήμου.  



      

1 σχόλιο:

  1. Τις περισσότερες ευθύνες μου φαίνεται τις έχει ο ..Τριχιάς! χα χα χα

    ΑπάντησηΔιαγραφή